Lideri Rusije, Turske i Irana saglasni

Putin, Erdogan i Rohani: Formirati odbor za izradu novog ustava Sirije

Lideri Rusije, Turske i Irana – Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani saglasili su se na sastanku u Ankari da bude formiran odbor za izradu novog ustava Sirije, kao dio političkog rješenja za završetak devetogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji.
Objavljeno: 16. 09. 2019 - 22:25 Promjenite veličinu teksta: A A A
Putin, Erdogan i Rohani: Formirati odbor za izradu novog ustava Sirije
Foto: EPA

Redžep Tajip Erdogan je poslije trilateralnog sastanka izjavio da su prevaziđene posljednje prepreke za formiranje odbora, prenosi AP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da su se sve strane saglasile o tome da u odboru budu provladini, opozicioni i nezavisni predstavnici, čime bi bio otvoren put za brze razgovore u Ženevi.

Predsjednik Irana Hasan Rohani je izrazio nadu da će u Siriji biti održani izbori 2020. ili 2021. godine.

Lideri su se dogovorili i o deeskalaciji nestabilne situacije u Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika u Siriji, kao i o borbi protiv ekstremista i zaštiti civila.

Erdogan je ponovio zahtjev za formiranje "zone bezbjednosti" u sjevoroistočnom dijelu Sirije uz granicu sa Turskom, gdje su već uspostavljene zajedničke američko-turske patrole i zaprijetio.

Turska želi uspostavljanje "tampon-zone" na svojoj granici koja bi bila raščišćena od sirijskih Kurda koje podržavaju SAD, a koje Ankara smatra teroristima, optužujući ih da imaju veze sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Ankara se, takođe, zalaže za to da raseljeni Sirijci budu razmješteni u zonama pod turskom kontrolom duž sjeverne Sirije, a Erdogan je nagovijestio da bi ta zona mogla da bude proširena do gradova Raka i Deir el-Zor.

Rohani je pozvao na povlačenje američkih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, ističući da bi Sirijcima trebalo da bude obezbijeđeno da se vrate u svoje domove, a ne da se premiještaju u "zonu bezbjednosti".

Susret u Ankari bio je treći trilateralni sastanak Turske, Rusije i Irana o Siriji.

Komentari: 0

Novi komentar