Nakon napada na naftna postrojenja

Putin ponudio Saudijcima ruske protivraketne sisteme

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je Saudijskoj Arabiji da kupi ruske protivvazdušne sisteme da bi branila svoju teritoriju poslije nedavnih napada na naftna postrojenja u toj zemlji.
Objavljeno: 16. 09. 2019 - 23:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Spremni smo da pomognemo Saudijskoj Arabiji da bi mogla da zaštiti svoju teritoriju. To se može učiniti na isti način kao što je već uradio Iran, kupovinom raketnih sistema S-300, i kao što je to učinila Turska kupovinom raketa S-400", rekao je Putin u Ankari.

Prema Putinu, to oružje bi "garantovalo zaštitu čitave saudijske infrastrukture".

Antipobunjenička koalicija, koju u Jemenu predvodi Rijad, saopštila je danas da je oružje korišćeno u napadu na naftna postrojenja, koji je izazvao drastično smanjenje proizvodnje nafte i povećao strah od vojne eskalacije između SAD i Irana, proizvedeno u Iranu.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski šiitski pobunjenici Huti, protiv kojih Saudijska Arabija i njeni saveznici vojno intervenišu već četiri i po godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ocijenio da nema nijednog dokaza da je "napad bez presedana na globalno snabdijevanje energentima" došao iz Jemena. Vašington optužuje Teheran da stoji iza napada.

Rusija je danas pozvala međunarodnu zajednicu da "ne donosi ishitrene zaključke".

"Pozivamo sve zemlje da se uzdrže od akcija i ishitrenih zaključaka koji bi dodatno pogoršali situaciju, već da potpuno suprotno, održe liniju koja će pomoći da se situacija umiri", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentari: 2

eta ruskaja raketa

17. 09. 2019 - 07:26

Nedavno im Tramp uvalio neke petarde manevarske za 100 milijardi dolaros he he he. Izgleda da im ovlazio bahrut .
eta ruskaja

19. 09. 2019 - 19:42

Putin je na isti način nasadio Irak i Sadama. Kad je počeo napad nije se odazva na Sadamovo zapomaganje. Isti način Putin će prevarit teroristički Iranski teokratski režim prodajući naoružanje S. Arabiji.
Novi komentar