CEDIS: Kradljivci transformatorskog ulja i dalje prolaze nekažnjeno

Tokom prethodne sedmice na području opštine Berane nepoznate osobe su u šest navrata uspjele da ukradu čak 1.100 litara transformatorskog ulja iz stubnih trafostanica “Jugovine”, “Glavaca”, “Štitari”, “Lubnice”, “Praćevac” i “Bastahe”.
Objavljeno: 17. 09. 2019 - 11:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

CEDIS zabrinjava činjenica da je ovo 91. put od avgusta 2015. godine da trpe posljedice krađe elemenata sa distributivne mreže.

“Takođe zabrinjava i okolnost da kontinuirano havarisanje objekata na području Regiona 3 (Berane, Rožaje, Andrijevica, Plav, Petnjica, Gusinje) ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca”, naglašavaju u CEDIS-u.

Podvlače da sprovode sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili svoju imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje električnom energijom.

“Dakle, ovog puta su nepoznata lica 09. 10, 11. i čak u tri navrata 12. septembra otuđila transformatorsko ulje, što je uočeno na vrijeme pa su trafostanice isključene sve do dolivanja nedostajućih količina, čime je spriječena značajnija šteta”, ističu u CEDSI-u.

Naglašavaju da, osim materijalne štete koju trpi CEDIS, njihovikorisnici ostaju bez električne energije do sanacije oštećenja, što nerijetko može da potraje i do 48 sati.

“Stoga još jednom apelujemo na nadležne organe da preduzmu neophodne mjere kako bi ovaj vid krađe konačno bio suzbijen”, apeluju oni.

Podsjećaju da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima  izuzetno rizično.

“Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit. Na meti kradljivaca najčešće su bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L – profili sa stubova distributivne mreže, te vrata i prozori na trafostanicama”, kazali su u CEDIS-u.

Komentari: 0

Novi komentar