Istraživanje CEDEM-a

Crnogorci se najviše distanciraju od Roma, a skoro nimalo od Srba

Najveći stepen etničkog distanciranja Crnogorci iskazuju prema Romima, nešto manje prema Albancima, još niže prema Hrvatima, a gotovo da nimalo ne iskazuju distancu prema Srbima, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).
Objavljeno: 17. 09. 2019 - 12:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživanje „Međuetnički odnosi i etnička distanca u Crnoj Gori“ sprovedeno u maju ove godine na uzorku od 909 ispitanika iz 17 opština u Crnoj Gori.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić je kazala da je procjena građana Crne Gore da su danas prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u nešto manjoj mjeri ostvarena nego što je to bio slučaj 2018. godine.

milena-besic

Metodolog CEDEM-a, Miloš Bešić je rekao da podaci ukazuju da se Crnogorci u veoma maloj mjeri distanciraju u odnosu na Srbe, tačnije, Crnogorci gotovo da nimalo ne iskazuju distancu prema Srbima.

On je dodao da minimalna distanca koju iskazuju Crnogorci prema Srbima, u suštini, nije etnička već je politička.

Bešić je naveo da najveći stepen distanciranja Crnogorci iskazuju prema Romima, značajno niže prema Albancima, te još niže prema Hrvatima.

On je kazao da jednako, kao što su izmjerili da gotovo da nema distance koju iskazuju Crnogorci prema Srbima, važi i obrnuto, tj. Srbi gotovo da nemaju distancu prema Crnogorcima.

„Kao i u prethodnom slučaju i distanca koju iskazuju Srbi prema Crnogorcima, u najvećoj je mjeri politička, a ne etnička”, rekao je on.

milos-besic

 Kako je dodao, istraživanje je pokazalo da Srbi iskazuju, komparativno, značajno viši nivo distanciranja u odnosu na pripadnike ostalih etničkih grupacija u poređenju sa Crnogorcima.

On je kazao da najveći stepen distanciranja oni koji se etnički izjašnjavaju kao Srbi iskazuju prema Albancima, a zatim prema Romima.

„No, visoke vrijednosti mjerimo i kada je riječ o distanciranju prema Hrvatima, a nešto niže, iako još uvek komparativno visoke, kada je riječ o distanciranju prema Bošnjacima i Muslimanima“, naveo je Bešić.

On je kazao da podaci ukazuju da gotovo nema distance između Bošnjaka i Muslimana, pojašnjavajući da je to razumljivo imajući u vidu da je etnički ovdje riječ o jednoj istoj grupi.

„Bošnjaci najveći stepen distanciranja iskazuju u odnosu na Rome, a zatim u odnosu na Albance, te u odnosu na Hrvate. Distanca koju iskazuju Bošnjaci u odnosu na Srbe, značajno je niža, a još je niža distanca u odnosu na Crnogorce“, rekao je Bešić.

 

 

 

 

 

Komentari: 13

Ja jednako

17. 09. 2019 - 13:31

tretiram Rome i Srbe.
GRAĐANSKI

17. 09. 2019 - 14:37

Ne zamjerite što Vam se plekam, ali - nekad se u Crnoj Gori zborilo (a ja tako zborim dan danji): Srgalji i Srbalji. Inače: I ja jednako tretiram Srgalje i Srbalje!
Тото

17. 09. 2019 - 15:03

Роми су са нама страдали у Јасеновцу и у немачким концентрационим логорима. Са нама су стрељани у Крагујевцу и Краљеву. Ти мислиш да си нас Србе увредио тиме што нас изједначаваш са Ромима, али то, за нас, није увреда. Србија је поносна отаџбина свих који ју тако доживљавају, а то је, одвајкада, случај са Ромима. И ја као Србин једнако третирам Роме и Србе.А то шта си ти хтео да кажеш, нека, то сте ви.
Hrvat

17. 09. 2019 - 13:32

Mi smo najviše diskriminirani pri zapošljavanju.
Žuga

17. 09. 2019 - 13:49

Iz ovoga se da zakljuciti da je jedna etnicka skupina ubjedljivo najnetolerantnija . Osim prema Crnogorcima ima veliku distancu prema svima ostalima. Da li se nesto tako zove - faktor nestabilnosti??? Ps . A upravo je ta ista etnicka skupina ubjedljivo najzasticenija od svih i ima veca prava od svih.
Buto

17. 09. 2019 - 13:54

Sigurno da je ispitivanje radjeno u delta siti.
sociolog

17. 09. 2019 - 14:41

Ona je rekla da je istraživanje „Međuetnički odnosi i etnička distanca u Crnoj Gori“ sprovedeno u maju ove godine na uzorku od 909 ispitanika iz 17 opština u Crnoj Gori. Ovakav uzirak može da se radi samo u kabinetu, sramota! A i ne čudi ne od Bešića! Ja sam sociolog i znam šta govorim. Ovo nije reprezentativii uzorak i ovo je raspirivanje nacionalne mržnje! Taj CEDM treba zabraniti debelo kazniti.Je i ono i čuveniSrđa Darmanović nekad tamo bio? Ako imate hrabrosti ovo objavite i revite im da pročitaju Sociološki metod od Vojina Milića, da pogledaju priloge Slobodana Bosnića itd, a ne ovog boksera iz Srbije Bešića!
Srbalj

17. 09. 2019 - 14:55

Lors da je anketa pravljena u srbistan ( delta siti)!!
GRAĐANSKI

17. 09. 2019 - 14:59

Greote od ovoga crnogorskoga nežnavenoga i izgubljenoga naroda! Nema nam spasa! Ovo je narod koji je svojemu mitropolitu Savi reka: da se kapolako povuče u ćeliju manastira, a oni će (čoče) postavit ruskoga cara za njihovog vođu! Ovo je narod kojemu je 1918. rečeno: do juče smo bili Crnogorci, a od danas smo Srbalji (i narod posluša)! Mi smo narod koji najmanje podnosi Hrvate, a NE ZNA da evo čak 900-950. godina (i to od naše potonje okupacije Dalmacije u doba Vojislavljevića) nijedne sekunde, jednog jedinog nesporazuma ili neprijatnosti bilo koje vrste nijesmo imali od Hrvata (opetovano - 90-ih smo mi bili tako divni i dobronamjerni suśedi)! To je zarad toga što su katolici (a i SVI mi smo bili katolici (Piperi i Kuči (ka i Bratonožići pomeđu njih) su još u 17. stoljeću su bili 90% katolici (a to je eto do Petrovićah))) i zarad toga što Srbalji i Hrvati imaju ''razmirice'' (za čem me zabolje ćošak)!
GRAĐANSKI

17. 09. 2019 - 15:06

A Srbalji, koji - i u doba Nemanjićah i u doba Karađorđevićah (u domaću zlikovačku bagru) učinješe genocid nad Dukljanima-Crnogorcima i kulturocid po Duklji-Crnoj Gori - i tada i tijem ''oposliše'' najcrnje i najkrvavije zločine u Evropi (kojima nema ''premca'' u potonje tisuću godinah) - su naj-omiljeni! Namjesto da bude obrnuto! Da - ovo je goveđi narod! I treba da nas ovakve Crnogorce takvi Srbalji (uz ovoliko ovdašnjijeh kvislinga) vuču za nos, šklapaju sve najbolje odolen, podmeću i lažinjaju po wikipediji, ponižavaju brave od gore, ... - pošto više (valjda) minulo vrijeme da nas ubijaju, iskopavaju mrtve iz grobova da bi ih mrtve strijeljali (pa opetovano ukopali), ...!
sociolog

17. 09. 2019 - 15:41

Ovo nazovi istraživanje je klasično sijanje međunacionalne mržnje! Bešići prostidirajte Sociološki metod od Vojina Milića i knjige Slobodana Bosnića, obojica iz Beograda, pa onda dođite u Crnu Giirz da nama sociolozima propiate ove gluisti! Reprezntativni uzorak iz 17 nopština sve o vama govori kakvi ste diletanti za ova isutraživanja! U srećnim zemljama zog ovog se ide u tamncu
Anđa

18. 09. 2019 - 09:16

Moguće je da bi rezultati istraživanja bili isti ali uzorak od 909 ispitanika, u nauci, nije respektabilan i smatra se statističkom greškom.
Mihailo,Bgd

18. 09. 2019 - 10:14

Sam naslov istraživanja reducira nacionalno na etičko a etičke razlike nameće kao suprostavljene razlike. Različitost ne znači nepodnošljivost i vrijednostni aspekt "etničke distance" nije obrađen. Samo anketa za validno istraživanje primarnih grupa bez ostalih metodoloških formi i metoda nije pouzdan pokazatelj i često je u funkciji političke manipulacije.
Novi komentar