Poručio reis Rifat Fejzić

Islamskoj zajednici u Beranama oduzeto groblje, džamije…

Povodom odluke SO Berane da oduzme muslimansko groblje u Beranama Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori pruža punu podršku Medžlisu Islamske zajednice u Beranama i apeluje na lokalnu samoupravu da preispita ovu odluku.
Objavljeno: 17. 09. 2019 - 12:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

“To iz razloga što se radi o manjinskoj vjerskoj zajednici kojoj je sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Oduzeto im je i groblje na čijem mjestu se sada nalazi autobuska stanica kao i brojni drugi vakufi u centru grada.  Porušene su im sve gradske džamije”, kazao je reis Rifat Fejzić.

Kako je naglasio, sa ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o resitituciji vakufske imovine kada bi se Islamskoj zajednici vratila oduzeta imovina i kada bi mogla nastupiti implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima.

“Uprotivnom, doći ćemo u situaciju da i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepustimo nacionalizaciji, a Medžlis Islamske zajednice Berane prepustimo gašenju. Inače, ovaj Medžlis je ranije značajnim sredstvima prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima, čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su uloženi troškovi prevazilazili samu tržišnu vrijednost zemljišta, i u skladu šerijatskih odredbi donio Pravnilnik o ukopu umrlih i na taj način pružao vjerske usluge muslimanima”, kazao je Fejzić.

On ne želi da vjeruje da donošenje ovakve odluke ima za cilj slabljenje i u krajnjem slučaju asimilaciju muslimana Berana i Bihora koji su dio svih pozitivnih procesa kako na lokalnom tako i državnom nivou.

“U tom slučaju očekivali smo da SO Berane zaštiti muslimansku zajednicu a ne da podrijeva multikonfesionalnost Berana”, istakao je Fejzić.

Islamska zajednica će, poručuje, inicirati sjednicu Komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa između Vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori na kojoj će se raspravljati o problemu koji predstavlja implementacija spornog zakona.

Komentari: 8

Nilski Konj Ba

17. 09. 2019 - 15:55

Barazere pa stani malo je li Šćeka organizovao iftarsko vece u otel Berane kako ste ga hvali nemogu dabzaboravim te riječi fale!
Potpitanje

17. 09. 2019 - 16:12

Jesu li prepisali na SPC?
Sremac

17. 09. 2019 - 16:21

Vratiti stanje na period pre sramnog porobljavanja 1912, kada je srpski agresor izvesio okupaciju. Bosnjacima vratiti svu otetu imovinu.. Zahtevati da Srbija plati ratnu odstetu bosnjackom narodu za sve genocide koje je pocinila.
Partizan

17. 09. 2019 - 16:50

Osuditi Tursku i svakog podanika Turskog za viševjekovne pljačke naroda.Predmet pokrenuti pred međunarodnim sudom pravde .Vratiti svu imovinu koju su turski podanici opljačkali domicilnom stanovništvu,Vratiti stanje na ono prije dolaska Turaka
Sremac

17. 09. 2019 - 18:53

Nije to isto. Turska je dosla kao mirovna snaga, na poziv crnogorskog, bosnjackog i albanskog naroda, da ih zastiti od srpske agresije, nasilnog preveravanja, pljacke i zuluma, Ono 1912 je bila cista agresija za koju niko nije odgovarao.
Pitam se pitam se

17. 09. 2019 - 21:12

Izgleda je ovaj Sremac neki bjelokapić što još nije prežalio odlazak Turaka,Nažalost ostaje mu samo da tuguje ,Vrijeme koje dolazi je NAŠE nije njihovo,NAŠE I RUSKO!!!!!
JOHN WAINE I APACHE

17. 09. 2019 - 19:15

Prava stvar još niko ovo nije ovako lijepo pokrenuo...ponavljam prava stvar..dokle više da im ćutimo .Nihovo je sve što nam opljačkaše a mi smo odnosno vlade Crne Gore i Srbije su plaćale za naša imanja prokletim otimačima odnosno tuđinima
Rozaje

17. 09. 2019 - 16:48

Nije ti opstina Berane oduzela vakufe nego drzava tako sada imate dovoljno ministara u vladi C.Gore pa se potrudite da vratite vakufe.Nemojte da nam ubacujete neprijateljstvo i mrznju sa nasim komsijama Berancima.
Novi komentar