Na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske

Podgorica dobila prvu javnu punionicu za električne automobile

U Podgorici je počela da radi prva javna punionica za električne automobile, što će, kako je saopšteno, podstaći dalji razvoj mreže punionica u Crnoj Gori.
Objavljeno: 17. 09. 2019 - 15:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Punionica je postavljena ispred Skupštine Glavnog grada, na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske i prva je od tri planirane javne punionice u Podgorici.

Punionice su, kako je saopšteno iz Glavnog grada, nabavljene u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma, kroz partnerstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Glavnim gradom.

 

elektricni-punjac2

 

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, kazala je da će do kraja oktobra još dvije punionice biti instalirane u Podogrici, a do kraja godine ukupno 11 širom Crne Gore.

„Lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduslov za prelaz na električna vozila, budući da su elektrifikacija i rješenja za e-mobilnost ključni faktori za smanjenje emisije ugljen-dioksida“, rekla je Gašparikova.

Prema njenim riječima, crnogorski sektor saobraćaja trenutno je odgovoran za 20 odsto nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

„Ukoliko se rast emisija nastavi dosadašnjom dinamikom, predviđa se da će do 2030. činiti do 30 odsto nacionalnih emisija. Prelazak na električna vozila pomoći će u borbi protiv klimatskih promjena i doprinijeti smanjenju GHG emisija, jer su e-vozila sve više dio globalnog rješenja što je podstaknuto inovacijama u automobilskoj industriji“, navela je Gašparikova.

Ona je ocijenila da će punjenje električnog automobila uskoro postati jednostavno i ležerno kao i punjenje pametnog telefona.

Električni automobili su rješenje za vožnju u budućnosti koja nude brojne prednosti – manje zagađenje, smanjenje emisije CO2, smanjenje nivoa buke, povećanje energetske efikasnosti, nezavisnost od fosilnih goriva. U prvoj godini punjenje e-automobila biće besplatno. Aplikacija se može preuzeti sa www.plugsurfing.com.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković naveo je da nema značajnije teme od teme zaštite životne sredine.

 

 

„Mislim da je Pariski ugovor koji ima za cilj da ublaži negativne posljedice klimatskih promjena vjerovatno najvažniji dokument našeg doba i meni je jako drago što je Crna Gora dio te priče. Znamo koliko se razvijeni svijet bavi ovim pitanjima, imali smo prilike to da vidimo i u kontekstu nedavnih požara u slivu Amazona“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, kada se pogleda šira slika, otvaranje prve punionice za električna vozila je mali korak za taj veliki svijet, ali je veliki korak za Podgoricu i za Crnu Goru.

„Ovim što danas radimo i otvaranjem nove punionice u dijelu grada preko Morače tokom oktobra šaljemo poruku da smo spremni da idemo u korak sa tim svijetom i da koliko god bili mali želimo da damo doprinos na planu zaštite životne sredine i nekim budućim generacijama ostavimo ono što smo naslijedili“, poručio je Vuković.

Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori je registrovano 106 električnih automobila.

 

 

Direktor Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Igor Građević, naveo je da je to samo dio šireg projekta koji tretira smanjenje efekata staklene bašte.

On je dodao da takvi projekti i potezi doprinose promociji jednog novog pristupa i podizanja nivoa ekološke svijesti, budući da se pogotovo u glavnom gradu povećava kako broj stanovnika tako i broj motornih vozila, a to sve u svemu utice na povećanje negativnih efekata koje ima ugljen-dioksid na životnu sredinu.

Do kraja oktobra planirano je postavljanje još osam javnih punionica za e-automobile u saradnji sa opštinama Budva, Bijelo Polje, Kolašin, Cetinje i Žabljak – na teritoriji tih opština.

Razvoj infrastrukturne mreže za električne automobile jedan je od preduslova za razvoj energetski efikasnog saobraćaja koji je manje štetan po životnu sredinu.

Komentari: 0

Novi komentar