Guverner Žugić sa zvaničnicima Svjetske banke

Aktiva banaka na istorijskom maksimumu

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa timom Svjetske banke, koga su predvodili Emanuel Salinas, šef Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i Mario Guadamillas, menadžer prakse Svjetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije za region Evrope i Centralne Azije.
Objavljeno: 17. 09. 2019 - 16:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku je bilo riječi o napretku u aktivnostima koje je CBCG sprovela u cilju obezbjeđivanja drugog dijela programa razvojne garancije Svjetske banke Crnoj Gori (PBG2).

Guverner Žugić informisao je predstavnike Svjetske banke o aktuelnom stanju u bankarskom sistemu. Istakao je da su pozitivni trendovi iz prethodne godine nastavljeni i u ovoj, te da svi ključni parametri poslovanja banaka bilježe rast. 

„Na kraju avgusta tekuće godine, aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi eura, je na istorijskom maksimumu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu eura. Od kraja 2018. godine, kod 13 banaka u sistemu, ukupni krediti porasli su 10,7%, kapital 18,2%, a depoziti 9,9%, što potvrđuje da postoji snažno povjerenje u bankarski sistem“, saopštio je guverner Žugić i dodao da su ranjivosti iz prethodnog perioda značajno smanjene. 

Nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75% ukupnih kredita.   

Guverner je upoznao predstavnike Svjetske banke i sa najvažnijim aktivnostima koje CBCG sprovodi, a tiču se, prvenstveno, implementacije revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (Asset Quality Review - AQR), modernizacije platnog prometa i usaglašavanja nacionalne sa evropskom regulativom.

Šef Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanual Salinas i tim Svjetske banke su istakli da je CBCG odabrala adekvatne prioritete za naredni period i pozdravili su namjeru o sprovođenju AQR-a, kao djelotvornog instrumenta za prepoznavanje i rješavanje svih eventualnih dodatnih ranjivosti u bankarskom sistemu. 

Svjetska banka radi zajedno sa CBCG i Ministarstvom finansija Crne Gore na realizaciji aktivnosti u okviru odobravanja razvoje garancije PBG2, koja za cilj, između ostalog, ima da osnaži stabilnost finansijskog sistema kroz unapređenje zakonodavnog okvira i smanjenje potencijalnih ranjivosti.
 

Komentari: 1

sb

17. 09. 2019 - 21:36

Evo Dojce Bank oce da rikne a Zuga na maskimumu ! Banke rade nedje sa 10 % realne love a sve ostalo su izmisljeni brojevi . Knezevicu su tolerisali i ispod toga ali je morao da ih podmicuje .
Novi komentar