U kasarni Đuro Drašković

Počela multinacionalna vježba vojnika u Kolašinu

U kasarni Đuro Drašković u Kolašinu održana je svečana ceremonija otvaranja multinacionalne vježbe “Zajednički izazov 2019”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Objavljeno: 17. 09. 2019 - 16:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

U trećoj po redu multinacionalnoj vježbi, osim eksperata iz oblasti planinskog ratovanja Oružanih snaga Republike Austrije, učestvuju i predstavnici Armije Republike Sjeverne Makedonije, Oružanih snaga Italije, NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje, kao i pripadnici Nacionalne garde države Mejn u ulozi posmatrača.

Vježbu je otvorio zamjenik načelnika GŠ VCG Svetozar Brajković. Pukovnik Brajković je kazao da je čast i zadovoljstvo što je Crna Gora još jednom domaćin takve vježbe, jer je razvoj sposobnosti planinskog ratovanja duboko ukorijenjen u našoj prošlosti i sadašnjosti.

Kako je saopšteno, vjekovna borba za slobodu Crne Gore vođena je uglavnom na planinskom terenu, a crnogorski vojnici su na takvom bojnom polju redovno pobjeđivali svoje protivnike, bez obzira na inferiornost u ljudstvu i vojnoj opremi.

Brajković je učesnicima poželio uspjeh u radu i prijatan boravak u Crnoj Gori.

"Siguran sam da su sposobnosti planinskog ratovanja jedinica Vojske Crne Gore i partnerskih zemalja, koje su učestvovale na predhodnim vježbama značajno unaprijeđeni. Uvjeren sam da će tako i sada biti, te da ćete ispuniti sve definisane ciljeve vježbe i nastaviti sa unapređenjem procedura i sposobnosti planinskog ratovanja", zaključio je Brajković.

Na svečanosti je pored predstavnika zemalja učesnica prisustvovao i predsjednik opštine Kolašin Milosav Bulatović, koji je izrazio zadovoljstvo što je ta opština i ove godine domaćin tako kompleksne i značajne vježbe.


 

Komentari: 0

Novi komentar