Izmišljeni grijesi komunističkih funkcionera

Jagnjeće brigade

Iako postoji više priča o tome kako je nastala sintagma Jagnjeće brigade, u crnogorskom javnom prostoru krajem 80-tih, ona se koristila isključivo za opis komunističke birokratije koja navodno ništa nije radila, već se isključivo prežderavala o trošku naroda, po službenim ručkovima i večerama. Koliko su priče o otuđenim političarima i crvenoj buržoaziji bile prihvaćene, ukazuju poruke sa mitnga koji su po Crnoj Gori organizovani tokom 1988. godine. 
Objavljeno: 18. 09. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

PIŠE: Adnan Prekić – istoričar

Poruka demonstranata o birokratiji koja je izdala ideale socijalizma i oportunistički živjela na račun naroda, bila je jedna od ključnih optužbi ulice. Iako su i tada mnoge stvari ukazivale da se radi o propagandi iza koje stoje politički ciljevi, arhivska građa iz tog perioda jasno svjedoči da su te poruke bile dio smišljene kampanje, koja je dobila epilog tokom AB revolucije. Na osnovu arhivske građe sa kraja 80-tih nedvosmisleno možemo zaključiti da je partijsko i državno rukovodstvo Crne Gore živjelo više nego skromno, naručito ukoliko ih uporedimo sa onima koji su ih optuživali za „izdaju radničke klase“.

20190729-104642-1

Veliki mitinzi podrške Crnogorcima i Srbima sa Kosova, organizovani tokom 1988. godine i nešto kasnije takozvani mitinzi gladnih radnika Crne Gore,  bili su priprema za AB revoluciju. Iako je nacionalistička agenda i kompletna infrastruktura za projekat preuređenja Jugoslavije po mjeri Srbije već bila gotova, političke i organizacione strukture koje su kordinirale tim procesima, na početku su bile jako oprezne. Njihove poruke na prvim mitinzima bile su uglavnom socijalne prirode, lišene nacionalističkih i šovinističkih ispada. Fokus propagande nije bio nacionalizam, već navodna otuđenost komunističkih političara, koji su po njihovom objašnjenju izdali radničke interese i napravili podjelu na bogate rukovodioce i gladne radnike.

20190729-104933-1

Crnogorsko komunističko rukovodstvo, iako je dugo vremena istrajavalo na politici srednjeg puta, odnosno izbjegavanja otvorenog sukoba sa nacionalističkim krugovima iz Srbije, krajem 80-tih ipak je imalo relativno jedinstven stav o tome šta se priprema u Beogradu. Preko crnogorskih kadrova u saveznim organima imali su i zvaničnu podršku i jednu vrstu zaštite federalnih vlasti zbog čega su brzo prepoznati kao jedna od najvažnijih političkih meta Slobodana Miloševića i njegove politike. Već na prvim mitinzima sredinom 1988. godine, na kojima se navodno iskazivala podrška Crnogorcima i Srbima na Kosovu, čule su se poruke o „otuđenom crnogorskom rukovodstvu koje neće da sluša glas naroda“.

20190729-104940-1

U zapaljivim govorima sa crnogorskih trgova ponavljalo se da se politički vrh Partije pretvorio u „oportuniste i karijeriste“. Retorika o odnarođenom rukovodstvu kulminiraće na mitingu „gladnih radnika Radoja Dakića“ u oktobru 1988. godine, kada su se čuli i jasni pozivi za odlazak partijskog rukovodstva. U policijskim izvještajima iz tog perioda, ostale su zabilježene poruke koje su demonstranti uputili partijskom i državnom rukovodstvu Crne Gore: Lopovi; Lopovi napolje; Izdali ste narod; Birokrati napolje; Djeca su nam gladna; Foteljaši napolje. Koreografiju mitinga ispred crnogorskog parlamenta upotpunjavali su i plakati sa sličnim parolama: Dolje birokratija, hoćemo hljeb; Dolje crvena buržoazija; Dolje foteljaši; Rukovodioci hoćemo povećanje plata od 100% jer ne možemo više živjeti na hljebu i vodi; Dalje ruke od plitkog radničkog džepa; Jeli vas sramota, radnička klasa je gladna; Vratite pare da možemo normalno da radimo.

20190729-104947-1

Iako je proteklih 30 godina crnogorske tranzicije dalo preciznu ocjenu o utemeljenosti optužbi na račun tadašnjeg partijskog rukovodstva, arhivska građa omogućava nam i novu perspektivu. Naime, već početkom 1988. godine kada su preko beogradskih medija poruke o „crvenoj buržuaziji i odnarođenim političarima“ počele da ispunjavaju javni prostor u Crnoj Gori, partijsko rukovodstvo odlučilo je da formira komisiju koja će ispitati imovinu kompletnog partijskog i državnog vrha. Komisija koju je formirao Centralni komitet SKCG pripremila je detaljni upitnik o pokretnoj i nepokretnoj imovini rukovodilaca, kao i imovinu članova porodice. Obuhvaćeno je preko 100 rukovodilaca na najvišim položajima iz svih krajeva Crne Gore. Komisija je preko nadležnih organa provjeravala sve ono što je prijavljeno i istraživala eventualne nepravilnosti.

Rezultati komisije prezentovani u oktobru 1988. godine, pokazali su da su najviši državni zvaničnici na republičkom i lokalnom nivou živjeli više nego skromno. Izuzimajući stanove u kojima su živjeli i koji su otkupljeni iz državnog stambenog fonda, najveći dio njih nije imao nikakvu drugu imovinu. U zaključcima komisije koji su analizirali imovno stanje partijskih i državnih funkcionera, navedeno je da ni jedan od njih nije zloupotrijebio funkciju i „društveni stan ustupio članovima uže ili šire porodice“. Takođe niko od njih nije imao više od jednog automobila, a najveći dio vozila koji su koristili bio je domaće proizvodnje, u prosjeku star deset godina. Neki od članova najužeg partijskog i državnog rukovodstva posjedovali su vikendice ili renovirane seoske kuće, ali je komisija utvrdila da su za njihovu izgradnju, kao i za kupovinu automobila, „isključivo korišteni kratkoročni ili dugoročni bankarski krediti, pod uslovima koji su bili dostupni i svim drugim građanima“. Konačni zaključak komisije bio je da državni i pratijski funkcioneri izuzev stanova u kojima žive, nemaju nikakvu drugu značajniju imovinu i da su lični dohodci jedini izvor prihoda za njih i njihove familije.

Među funkcionerima čiji su prihodi kontrolisani nalazi se i prvi čovjek Komunističke partije u Crnoj Gori, Miljan Radović. Ovaj univerzitetski profesor sa suprugom, ljekarom specijalistom i dvoje djece živio je u porodičnom stanu u Beogradu od 69m². Radović je ovaj stan dobio 1982. godine kada je postao član Centralnog komiteta KPJ, zbog čega je stan u Titogradu u kome je ranije živio, vratio nakon preseljenja porodice u Beograd. Od ostale imovine imao je garsonjeru u Herceg Novom od 29m² i automobil star osam godina. Primjer Radovića koji je prelaskom na novu funkciju vratio državi stan u kome je živio nije izolovan. Kod više funkcionera ponavljaju se slični primjeri, a zanimljiv je slučaj jednog člana Centralnog komiteta koji je nakon što je vratio stan koji je naslijedio od oca i stan koji je dobio od države, ostao „kraći“ za skoro 30m² stambenog prostora. Takođe svaki funkcioner koji je živio izvan Titograda (Podgorice) nikada nije tražio stan za vrijeme obavljanja službe u glavnom gradu, već su za boravak u glavnom gradu Crne Gore koristili službeni smještaj.

20190729-104953-1

Iako su rezultati komisije koja je istraživala imovinu najznačajnijih državnih i partijskih funkcionera bili dostupni još 1988. godine, ni jedan segment tog izvještaja nije se pojavio u javnosti. Izvještaji su svakako bili dostupni i rukovodstvu koje na čelo Partije dolazi početkom 1989. godine, ali ni oni nikada nijesu pokazali interes da se do kraja rasvjetli navodno bogaćenje i udaljavanje od izvornih principa socijalizma, bišeg rukovodstva Crne Gore. Ukoliko poznajemo kontekst i dinamiku događaja sa kraja 80-tih godina potpuno je jasno zašto ovakav izvještaj o imovini nikada nije mogao dobiti značajniji prostor u javnom prostoru. Crnogorsko partijsko rukovodstvo, kako ono u Crnoj Gori, tako i ono u saveznim organima, u ogromnoj većini se suprotstavilo nacionalističkoj politici koju je personifikovao Slobodan Milošević. Tako ni priča o bogaćenju crnogorskog partijskog rukovodstva nikada nije bila u funkciji pravde i pravičnosti već isključivo u funkciji njihove diskreditacije. To je jasno i ukoliko se analizira onaj dio beogradske štampe koji je bio pod kontrolom nacionalističkih krugova. U tim medijima korištena je svaka prilika za senzacionalističko izvještavanje o navodnim pronevjerama, malverzacijama i nepočinstvima crnogorskih rukovodilaca. Poruka crnogorskom rukovodstvu bila je jasna: Biće dovoljno samo da odete. I zaista je tako i bilo. Odlaskom crnogorskog partijskog rukovodstva početkom 1989. godine, uklonjena je posljednja prepreka za realizaciju nacionalističke agende iz Beograda. Tim preokretom i crnogorsko društvo je izgubilo svaku šansu da se obračuna ne samo sa komunizmom, već i sa totalitarizmom koji je generisao najveći dio društvenih i ekonomskih problema zajednice.

Komentari: 32

Zoran V. Raičević - Toronto

18. 09. 2019 - 00:27

Prevrat 1989. Je uradila srpska Udba i mnogi crnogorski funkcioneri i tada i danas su na tim pozicijama došli zahvaljujući srpskoj Udbi. To su činjenice koje se ne mogu promijeniti. Sve ostalo he samo šminka!
Gule Beograd

18. 09. 2019 - 08:16

@Zoran V.Raičević.-Toronto. Stotinu puta asam ti rekao da ne lupetaš jer vrlo površno percepiraš stvari .Kažeš srpska Udba srušila crnogorsko rukovostvo .Nije nego narod kome je isbrisana svijest.Što to srpska Udba nije uradila u Hrvatskoj i Sloveniji ,Kosovu itd.Gasarbajteru nemoj da se javljaš jer poganiš ovaj ugledni portal.
Zoran V. Raičević - Toronto

18. 09. 2019 - 13:15

Da nije bilo pomoći srpske Udbe, 90% imena nove političke scene nikad ne bi došlo do funkcija do kojih su došli 1989-1991. Što se tiče naroda, crnogorski narod je veoma ambivalentan (prevrtljiv), pa ga je veoma lako okrenuti tamo-vamo! Po pravilu, vazda je odgovornost na rukovodstvu, pa tek narodu za sve anomalije. Takođe, postoji i pravilo - vjernosti. Ko vas dovede na vlast (srpska UDBA), tome morate biti lojalni.
Podgoričanin

18. 09. 2019 - 13:39

Izbrisana mu je svijest? E kako čini i kako glasa izgleda da svijesti nikad nije ni imao ovaj narod!
@Gule Beograd

18. 09. 2019 - 14:00

Ja se ne slažem sa njim ma ni sa tobom. Zašto ne sa tobom? Jer mnogo LUPAŠ i bručiš one koji su se podpisali punim imenom i prezimenom. Gule, ličiš na bezimenog junaku bez mišnji.
@ ZA GULU

18. 09. 2019 - 19:39

TI NEKOGA OPOMINJES DA NE SRAMOTI OVAJ PORTAL.DAKLE SVAKOME KO IMA JEDAN GRAM MOZGA JASNO JE DA JE SRPSKA UDBA ILI VOJNA KONTRAOBAVESTAJNA SLUZBA POD KONTROLOM SRBIJANSKE VRHUSKE SRUSILA MORALNE GROMADE KAO STO SU VESELIN DJURANOVIC VIDOJE ZARKOVIC MARKO ORLANDIC ITD ITD I USPUT ORGANIZOVALE "MITINGE ISTINE" U ZAGREBU NOVOM SADU LJUBLJANI ITD ITD.NIJESU USPJELI KAD VEC PITAS U HRVATSKOJ I SLOVENIJI JER SU TAMO NA VLASTI BILI MNOGO SPOSOBNIJI OD SLOBE I VOJE.POPIJ LJEKOVE I IDI NA SPAVANJE
petar Pan

18. 09. 2019 - 21:02

Eno ga Šabo i Miko-polikolor u prve redove...a.aaaj...
Šahista

18. 09. 2019 - 01:06

Hahaha.... ista retorika ulice i sad.
Janica Matova Beograd

18. 09. 2019 - 07:21

Dzaba ih pravdate oni su ipak su za to vrijeme uživali privilegije. Nijesu bili lopovi i sugurno je većina bili časni ljudi ali drugo nijesu mogli ni biti,.Međut jer je Jugoslavija ipak bila pravna država. MEĐUTIM NAJVEĆI GRIJEH CRNOGORSKIH KOMUNISTA JE BIO ŠTO SU GUŠILI SVAKI CRNOGORSKI INDETITET.oBRAZOVALI SMO SE IZ UDZBENIKA ŠTAMPANIH U bEOGRADU I UČILI ISTORIJU KOJA JE U PRILIČNOJ MJERI PROMIJENILA SVIJEST CRNOGORSKIH GRAĐANA ODNOSNO CRNOGORACA. Da nije tako ne bih 1989 srušio jedan magacioner(Šolević) sa Kosova.
Rašo

18. 09. 2019 - 07:33

Tih godina Srbska propaganda na čelu sa Slobodanom Miloševićem, a preko Momira Bulatoviča, Mila Djukanovića, Ljubiše Stankovića , Svetozara Marovića, Peđe Bulatovića i. njima sličnih dizala je demonstracije po Crnoj Gori i širila Srbstvo u pokušaju da stvori veliku Srbiju. Tih godina radnička klasa tražila je kako bi rekli hljeba preko pogače i pljuvala na pošteno i skromno Crnogorsko rukovodstvo, zaslijepljena srbstvom i Slobodanom Miloševićem.
gost

18. 09. 2019 - 08:59

Ne sjecam se da je Ljubisa Stankovic srbovao... Koliko se sjecam, njegova partija, zajedno sa partijom Zarka Rakcevica je podrzavala reformski put Anta Markovica a ne Slobodana Milosevica...
@gost

18. 09. 2019 - 15:03

Slabo ti je sjećanje. Bio je predsjednik omladine i udarna pesnica za vrijeme tzv. antibirokratske revolucije. Glavni govornik na "Mitingu gladnih" u Nikšiću, kada je prosječna plata bila preko 1.000 DM ( kao danas 1.000 eura). Kod njega je nastupio nagli zaokret pod uticajem Ćana Koprivice, Ćakija Lekića, Dragana Vukčevića, a došao prvi put do izražaja prilikom prenosa posmrtnih ostataka kralja Nikole i dijela njegove porodice iz San Rema. Vidi se da si "gost". Nemoj o onome čemu nijesi bio svjedok, ili misliš da je zaboravljeno.
Komšo

18. 09. 2019 - 16:10

Bio je Ljubiša u početku sa njima. Tačno ti je navedeno ovo, a ima i snimak. Kasnije je Ljubiša vidio o čemu se radi i prešao na pravu stranu.
Bokser Janko

19. 09. 2019 - 23:57

Da li su u jednom trenutku bile stradale i gume na motornom vozilu?!
Gule Beograd

18. 09. 2019 - 08:07

Do kraja ne razumijem ovaj tekst valjda autor je htio da prikaže poštenjačine na vlasti koji su eto živjeli svetačkim životom kao monasi.Ova politička ili komunistička elita je pripremila slom države Crne Gore od nas je bila sakrivena istorija i potpuna je brisana svijest crnogorskog naroda zato danas u jednoj kući i porodici imamo po dvije nacije a neđe i više.Sigurno je da nijesu bili lopovi jer nijesu mogli ni da budu i da su htjeli jer je fukcionisala pravna država.Posledice njihove vladavine imamo danas ,a to su oni koji su ih otjerali ,kakvi su prosudite sami.Imamo polovinu naroda asimilovano u suverenoj državi što je nezamislivo u istoriji ljudskog roda.
devize

18. 09. 2019 - 08:56

Nijesu bili sirotinja za one prilike drugovi ali su morali zbog naroda i UDBe da rade pazljivije i kriju imetak .
xy

18. 09. 2019 - 08:13

Kad god su ovakve priče uzimale maha, ja se setim Žute grede i bude mi lakše.
peceno prasence jagnjence

18. 09. 2019 - 08:40

Sloba je tada zivio u soliter u Save Kovacevica na Vracaru i vozio zastava-fiat 128 . Vazda su na ulazu stajala 3-4 momka iz obezbjedjenja i igrali zuke da skrate vrijeme i zamaskiraju se . Skromni su bili drugovi . Sad jesu li pojeli kilo pecenja nije neki trosak .
vuk

18. 09. 2019 - 09:58

I Momir Bulatović je zadržao stan u podgorici kada je dobio drugi u Beogradu dolazeći na saveznu funkciju, uz njega ih još ima poprilično političara koji su isto uradili.
rezerva

18. 09. 2019 - 12:13

I Svetozar Marovic je zadrzao stan SRJ u Bijogradu pa kad god sleti avijon na Surcin on se osjeca kao kod kuce . I pola " Crnogorcina " neovisnijeh danasnjijeh imaju masu nekretnina po Srbiji a narod truju mrznjom prema istoj . Cim ih uhvate u lopovluk a oni bjez tamo .
Komita46

18. 09. 2019 - 13:14

Pošteno bi bilo da ovaj istoričar kaže da je veći dio prepisao iz knige Prevrat '89, Veseljka Koprivice i Branka Vojičića! Prve knjige o tzv- antiborkoratskoj revoluciji, možda ovaj tada nije bio ni rođen
Svi su isti

18. 09. 2019 - 14:12

Šta brani ovaj komunjara!??? Po zločinima, masovnim ubistvima, mučenjima, komunisti nijesu ništa manje bili od četnika, ustaša, nacista!! Zar treba sada pričati bajke i laži da se komunisti " rehabilituju" i prikažu zatucanim masama " da su bili zlato, srećice, strikove rakijice, umiljata stvorenja napojena sa mudrostima od Lenjina, Staljina, Tita, a sve te laži fabrikuju živi komunisti penzioneri, i njihovi vjerni sledbenici koji su dan danas na vlasti ( pod drugom nazivima) i klika komunjara službenika na najvećim nivoima, koji još uvijek zbog para i lagodnog života blebeću da je komunizam bio raj na Zemlji! Dok se god Crnogorci ne otrijezne od komunjarske ideologije, neće biti bilo kakvog progresa u Crnoj Gori, a što se tiče EU, ...možda za jedno 30 godina!
xy

18. 09. 2019 - 19:04

Evo, čuo sam u poverenju, svi Crnogorci prelaze u četnike. Blago tebi, mora da ti je 24 sata dnevno mnogo lepo?
Blago nama s tobom

18. 09. 2019 - 20:32

Ne mlati avetinjo. Vidi se da si procitao pola knjige i naprasno postao pametan i nacitan. Samo praznoglavac nepismeni moze izreci ovakve gluposti
Komunjare, četnici, nacisti,

18. 09. 2019 - 14:19

Svi Crnogorski komunjare ( vlada) iz Titinog i Slobinog doba promijenili su nazive od komunista postali su " socijalisti, demokrate, " zadržali sve funkcije, vile, imanja, firme, pare, odjednom postali " patriote", i dan danas kradu i pljačkaju još gore nego prije 25 godina!!
Mimikrija

18. 09. 2019 - 15:18

Što više ovakvih tekstova treba, istine radi i da se ne zaboravi sramna smjena poštenih ljudi. Da su griješili, griješili su. Da nije sve bilo dobro. Nije i to znamo. Ali, zar je morao sadašnji predsjednik Milo Đukanović u sred Beograda onako da napadne Vukašina Mićunovića i da ga od njega brani Nijaz Duraković? Zar su najviši rukovodioci Crne Gore zaslužili da ih nazivaju "Ćetaljima", " Jagnjofukcima"... A sve to sa prepoznativim srpskim predznakom i na talasu bezgranične odanosti liku i djelu Slobodana Miloševića.
Svjedok

18. 09. 2019 - 15:40

Bravo. Sve je bilo tako
stripovi & trikovi

18. 09. 2019 - 19:35

Sva mlada inteligencija tog vremen je znala u čmu su fore ,nije joj se dalo da prduzme novo vrijeme u svoje ruke.Uglavnom se vrtilo oko zaostale i funamentalne JNA( drzali su Topčider i u njoj štampariu a onda pravili seni svakojake instiucije za ispunjavanje svojih želja) i na kraju je iz nje isplivo genocidni gen kojeg su finansije ukrivale.
zelenas

18. 09. 2019 - 20:09

Nije mi jasan ovaj tekst , sve je tacno 100% ali da se u tekstu ne napadne glavni protagonista svega ovoga Lomi koji je rekao da mi nijesmo Crnogorci nego Srbi i da ga niko n epomonje za to sramno je i kukavicki...Sprema se vruci oktobar i ovo je vjerovatno uvod u to ...., ako zaista volimo Cg moramo malo da ispratimo i ekonomsku situaciju jer smo jedina zemlja u Evropi ako ne i u svijetu koja sa novim kreditima vraca stare dugove i da se dug popeo sa 600 miliona na 6 milijardi u poslednjih 12 godina.....
Građanin

18. 09. 2019 - 22:39

Komunizam je banalna ideologija. Osobito njegov praktični oblik, odnosno tzv. nacional-komunizam zemljalja istočnog bloka. Kao takav je poražen od strane svog takmaca liberalizma stavljajući iza sebe pustoš i prazninu duha. Osobito njegova atestička dimenzija, najpovršnija i najnekreativnija od svega što čini tu zaokruženu ideologiju, koja u svom idejnom konceptu ortodoksnog marksizma nije bila lišena nekih progresivističkih i pravednih zahtjeva i uzvišenih ciljeva, makar u otporu prema eksploatatorskom kapitalizmu i buržoaskoj pohlepi.
Hroničar

19. 09. 2019 - 10:30

Crnogorsko komunističko rukovodstvo je velikim dijelom pripremilo svoj pad i neslavan kraj. Osim toga što je tadašnja SR Crna Gora bila na Fondu za nerazvijena područja, nijesu se potrudili da ustanove solidne nacionalne institucije i da sistemski jačaju nacionalnu i kulturnu svijest Crnogoraca. Bili su gotovo u svemu inferiorni i provincijalni, a isticali se u ideološkom poslušnistvu Beogradu. Nijesu bili na nivou svojih kolega iz drugih republika, npr. makedonskih komunista koji su na vrijeme spoznali nužnost postojanja svoje pravoslavne crkve. Zadnji smo dobili Univerzitet, televiziju. Nacionalna Akademija nauka nam je bila filijala SANU za cijelo vrijeme njihove vladavine. Budućnost CG se zaista ne može graditi na rehabilitaciji njihove ideologije, a to ne radi ni jedna druga postkomunistička država, već na premisama modernog političkog, ekonomskog i kulturnog razvoja te institucionalnim jačanjem zdravog crnogorskog nacionalnog identiteta i pripadnosti civilizovanom svijetu.
no što

02. 10. 2019 - 22:01

Što bi rekli pametni, slka govori više od 1000riječi....
Novi komentar