Predsjednik Vlade

Marković najavio pregovore o povećanju zarada u prosvjeti i zdravstvu

Dalji društveni i ekonomski razvoj ne može se zasnivati na već primijenjenim znanjima. Zbog toga želim da poručim da ćemo započeti razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti, kazao je danas premijer Duško Marković u Budvi na otvaranju međunarodne konferencije povodom početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIST).
Objavljeno: 18. 09. 2019 - 09:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Markovic najavio pregovore o povecanju zarada u prosvjeti i zdravstvu
Foto: gov.me / S. Matic

On je podsjetio da je Vlada Crne Gore prije gotovo tri godine inicirala ovaj projekat od kojeg neće imati koristi samo građani Crne Gore već i cijelog Balkana. U međuvremenu su ga podržali CERN, GSI i Međunarodna agencija za atomsku energiju, Evropska komisija te šest premijera država našeg regiona

„Ne gajimo iluziju da naše društvo samostalno može dati presudan doprinos globalnom napretku. Ali istovremeno naša je obaveza i opredjeljenje da život ljudi na ovom prostoru učinimo kvalitetnijim, a duži životni vijek onih koji se liječe od najtežih bolesti – sasvim izvjesnim. Crna Gora je izabrala put aktivne uloge u globalnom naučnom i civilizacijskom napretku, ne čekajući da nam se savremena i inovativna rješenja poklanjaju ili da ona nas potraže na mapi naučno nerazvijenih država“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Obraćajući se predstavnicima vlada, međunarodnih organizacija, istraživačkih centara, akademske zajednice i biznis sektora premijer Duško Marković je poručio da crnogorska ekonomija već punu deceniju bilježi stabilne stope rasta, te da razvoj nauke uz razvoj zemlje treba da prati i rast kvaliteta života.

„A dalji društveni i ekonomski razvoj ne može se zasnivati na već primijenjenim znanjima. Zbog toga želim da poručim da ćemo započeti razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti. Izdvajanja za nauku moraju pratiti i veća izdvajanja za one koji vode brigu o životima naših građana, kao i onima koji obrazuju našu djecu i mlade. Bez njihove uloge, pruženog znanja i energije, ni naučna dostignuća neće imati svoj puni domet“ – poručio je Marković.

Predsjednik Vlade je ocijenio da su našoj zemlji potrebni projekti naučnog istraživanja koji putem prenosa tehnologija i međunarodne saradnje, donose nova znanja, bolje metode rada i bolju perspektivu za rad i život.

„Balkan više nema pravo da čeka da savremena tehnološka rješenja dođu do nas. Mlade i obrazovane ljude neće ovdje zadržati samo veće plate, bolji putevi ili nada u bolju budućnost. Trebaju nam aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri“ – rekao je u Budvi otvarajući međunarodnu konferenciju povodom početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

 

Komentari: 5

Boćo

18. 09. 2019 - 10:19

Bravo. Ovo je najveće dostifnuće Crne Gore od kada postoji!
aleksandar Miljanov

18. 09. 2019 - 11:29

Šta sam vam reka najbolji Premijer koga je CG ikad imala, Premijer, Državnik, neizmjerljiv Patriota, pravi Democrata savremenog vremena, Borac za bolje svih građana CG , d ste nam samo vječni Amen !
Mudro rečeno

18. 09. 2019 - 14:22

treba da uzmeš nick Marko Miljanov, a ne Aleksandar Miljanov
Uvlaka

18. 09. 2019 - 18:46

Jesi li čuo za riječ dostojanstvo, "democrato" i "amen"? I nauči da koristiš velika i mala slova prije nego se upustiš u ajvanturu komentarisanja.
nepotrebno

18. 09. 2019 - 14:21

Kakvi povećavati plate. Zašto? Pa mi smo "primjer u Regionu" i po visini plata i po broju kilometara novoizgradjenih auto puteva i po broju novootvorenih radnih mjesta i stranih investicija i još pride primjer i jedina država koja još nije ukinula tzv. "krizni porez" od prethodne krize, koja je davno svud prošla, evo sad se ulazi u novu. Ma mi smo stvarno PRIMJER
Novi komentar