“UN su mogle da pošalju simbolične snage na granicu”

Mesić: Rat u Jugoslaviji je mogao da bude spriječen

„Da su UN trupe stale na granice između Srbije i Hrvatske, i Srbije i Bosne i Hercegovine, ne bi bilo rata“, smatra bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za redakciju DW na poljskom.
Objavljeno: 18. 09. 2019 - 11:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

– Balkan nije u takvoj fazi da se može očekivati nova eksplozija, jer je to iskustvo rata koje smo mi imali svima pouka da se rat ne isplati. Međutim, ima nekih neriješenih pitanja koja moraju politički da se rješavaju. Recimo, imamo u Republici Srpskoj Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Dakle, on je jedno vrijeme bio na čelu Predsjedništva BiH, a ne priznaje BiH, Međutim, taj problem se ne može riješiti u Sarajevu, već u Beogradu i Zagrebu – rekao je Mesić.

"Ja sam bio zadnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije. Moj je predlog bio: ako niko nije zadovoljan federacijom, da idemo u novi dogovor. To znači da najprije republike proglase svoju samostalnost i da onda potpišemo konfederalni sporazum na tri do pet godina. A kao samostalne države nastavljamo svaka za sebe put u Evropu – bez rata, bez razaranja, bez mrtvih… Međutim, glavni krivac je Slobodan Milošević, koji se nalazio na čelu Srbije i koji je inače Crnogorac. On je jednostavno htio etnički čistu Veliku Srbiju- rekao je Mesić.

– Pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji, UN su mogle da pošalju simbolične snage na granicu između Hrvatske i Srbije, i između Srbije i BiH. I da se to dogodilo, ne bi bilo rata, ne bi bila potrebna intervencija– zaključio je bivši predsjednik Predsjedništva Jugoslavije.

 

Komentari: 13

zavrsio sam posao SFRJ nema

18. 09. 2019 - 12:16

Kazu da bez rata nebi bila moguca placka "drustvene" imovine a bas Stipica je presjekao vrpcu . Glavni razlog je bio bas to pljacka , sve ostalo je sporedno .
Dragan

18. 09. 2019 - 14:30

Tačno. Mogao je biti spriječen i bez slanja UN trupa na granice. Da Slovenija, Hrvatska i kasnije Bosna nijesu krenuli u secesiju na način na koji su to uradili. Ali oni nijesu htjeli slušati ostale nego ono na što su im sa Zapada uporno nagovarali i prisiljavali, otcjepljenje bez ikakvog dogovora, Sa vaskrslom retorikom i simbolima sa kojima su prije samo pedesetak godina u drugom svjetskom ratu stotine hiljada Srba umoreni na način kojeg se grozio i njemački okupator. A da je moglo, bez rata, moglo je. Alii Zapad ga je htio pošto-poto, a slovenački, hrvatski i Muslimanski političari izazvali.
Crv(ljiva)

18. 09. 2019 - 16:09

Oj Dragane jabuko sa grane
znači tako

18. 09. 2019 - 21:12

Crvljiva jabuka zato što je rekao istinu!?P to su svi priznali da je rat u Jugi odavno planiran ,čak je i Tito u dvije tri prilike nagovjestio raspad zemlje.Sloba I OSTALI SU BILI SAMO NEVJEŠTI PIONI
Mrva sreće

19. 09. 2019 - 09:18

Čuš to istina. To je ona Ćosićeva istina, ono kad laž postaje istina. Istina se lako može sagledati i iz sadašnje perspektive - revizionizam u Srbiji i Hrvatskoj. Ne zna se ko su veći antifašisti, četnici ili ustaše!
Dragan

18. 09. 2019 - 17:50

Za tvoj nick bilo je dovoljno da si uzeo samo ova slova ispred zagrade. Bila bi to, usput rečeno i najkraća autobiografija do sada objavljena.
Mrva sreće

19. 09. 2019 - 09:23

Ja mislim da je pogodio u sridu, što bi rekli Dalmatinci. Istoriju, barem ovu skoriju teško je krečiti. Posebno kad se zna ko je imao batinu (čitaj JNA) u svojoj šaci. Tako da to tvoje "dečačko" i tobože naivno krečenje zalužuje epitet koji si dobio.
Sto bi bilo da je bilo

18. 09. 2019 - 18:08

Da je baba imala moooda zvala bi se djed! Ajde ne pricaj gluposti Mesicu tipa sto bi bilo da je bilo! (izvinite na vulgarnosti ali je potrebna bas ovdje!)
daki

18. 09. 2019 - 20:41

Bilo bi rata Stipe, jer rat nisu napravili ni Tudman ni Izetbegovic ni Milosevic,to su bili samo pioni,to je sada svima jasno.Kako to da kada su rekli dosta i Dejton sve odjednom staje,nema vise rata??Oni planiraju od 30-50 godina unaprijed,pogodi sta je sledece.........lako je vidljivo!!!
roki

19. 09. 2019 - 08:38

daki# sve je to tacno , vidimo sada ali kasno
Montenegrin

18. 09. 2019 - 22:54

Ođen samo okrivljuju svakoga drugoga za rat, jedino nije kriv Milošević. E pa da čovjek ne vjeruje...
siki

19. 09. 2019 - 08:37

[email protected] Kriv je Milosevic jer je bio izvrsitelj , ali sitan pion u cijeloj igri.Oni mogu ubaciti rat u bilo kojoj zemlji.U pravu je onaj u komentaru,kako to , da kada su rekli Dejton i dosta ,sve staje.Milosevic je zajedno sa ostalim predsjednicima najveci neprijatelj ovih naroda i prostora
Yellowstone

19. 09. 2019 - 01:14

Sa Miloševićem koji je upao u državnu štampariju i preko noći oštampao dinarau vrijednosti 10mil maraka i iščerao saveznu policiju iz prostorija savezne Države nije bio moguć dogovor, a ovi naši su podržavali takvo ponašanje Miloševića i Srbije...
Novi komentar