Kriosejv izgubio dozvolu za rad

Banka matičnih ćelija kršila zakon

 Kriosejv, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je ove nedjelje dozvolu za rad, saopštila je švajcarska agencija Svismedik.
Objavljeno: 18. 09. 2019 - 12:45 Promjenite veličinu teksta: A A A
Banka maticnih celija krsila zakon
Foto: www.cryosave.com

U saopštenju Svismedika navodi se da je Federalna kancelarija za javno zdravlje (FOPH) podnijela tužbu protiv kompanije Kriosejv (Cryosave) i njenog menadžmenta.

Kako je na svom nalogu na Tviteru objavio advokat Rastko Petaković, na osnovu prijave i dokaza koje je podnio švajcarskoj agenciji za medicinska sredstva, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak, jer postoje naznake da je kompanija počinila krivično djelo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u dijelu koji se odnosi na izvještavanje i saradnju.

Kako je naveo Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje djece u ovoj banci, posljednjih mjeseci dobijali su obavještenja o transportu u Poljsku, u banku Famikord (PKBM).

"Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda Kriosejva, podnio sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv Kriosejva", objavio je Petaković putem svog naloga na Tviteru.

On kaže da je transport matičnih ćelija obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. Osim toga, Kriosejv je nastavio da prikuplja uzorke, uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Zatim, nejasno je i kako su i koji osjetljivi podaci pacijenata preuzeti od Kriosejva.

Transport bi trebalo da je bio uspješan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu, naveo je Petaković.

"Ako vam je neka utjeha, bezbjedniji su tamo gdje su sad, nego tamo gdje su bili. To ne opravdava netransparentnost, ali je neka utjeha”, napisao je.

Prema informacijama sa kojima je Petaković upoznao javnost, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, međutim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014. godine.

Kako je rekao, sljedeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije, koja i dalje posluje i nastavak postupka protiv svih kompanija i lica umiješanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje.

 

Komentari: 0

Novi komentar