Zvanični podaci NBS i CBCG

Paprene kamatne stope: Krediti u eurima duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori

Novoodobreni krediti u eurima su duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori, iako je kod nas zvanična valuta euro, pokazuju zvanični podaci Narodne banke Srbije i Centralne banke Crne Gore (CBCG).
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Paprene kamatne stope: Krediti u eurima duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori
Foto: Kvdanas.com

Prema zvaničnim junskim podacima, prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na novoodobrene kredite kod crnogorskih banaka je iznosila 5,52 odsto, dok je u Srbiji za kredite u eurima prosječna ponderisana kamatna stopa iznosila svega 2,8 odsto.

Da su kamatne stope u Crnoj Gori veće nego u Srbiji, pokazuje i podatak da je kamata na dinarske kredite odobrene srpskoj privredi svega 5,1 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa kod nas na eurske kredite iznosila u junu čak 6,38 odsto. Poređenja radi, kamate u Srbiji na dinarske kredite kreću se u rasponu od 4,9 do 5,7 odsto.

To praktično znači da su, uprkos pozitivnim pomacima i agilnosti CBCG, realne primjedbe iz godišnjeg Izvještaja bankarskog ombudsmana gdje se klijenti žale da su kamate u Crnoj Gori i dalje previše visoke, kao i da su krediti i dalje jako skupi.

108cbcgU Crnoj Gori kamata 6,38 odsto: Prema zvaničnim podacima iz julskog Biltena Centralne banke, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novodobrene kredite u junu je iznosila 6,38%, dok je prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na novoodobrene kredite iznosila 5,52%.

Na mjesečnom nivou, nominalna kamatna stopa ostvarila je pad od 0,01 procentna poena (p.p), dok je efektivna kamatna stopa ostvarila rast od 0,18 p.p. Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa zabilježila je pad od 0,15 p.p, dok je efektivna kamatna stopa zabilježila pad od 0,01 p.p.

Što se tiče kamatne stope banaka na ukupno odobrene kredite, prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na ukupno odobrene kredite u junu 2019. godine iznosila je 5,61%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 6,20%.

Na mjesečnom nivou nominalna kamatna stopa je ostala nepromijenjena, dok je efektivna kamatna stopa zabilježila rast od 0,02 p.p.

Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa bilježi pad od 0,25 p.p, dok efektivna kamatna stopa bilježi pad od 0,27 p.p.

Skupi krediti kod MFI: Prema istim podacima, kamatne stope kod Mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) su i dalje izuzetno visoke i kreću se do čak 24,19 odsto.

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija na ukupno odobrene kredite u junu 2019. godine iznosila je 20,53%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 24,19%.

U odnosu na prethodni mjesec nominalna kamatna stopa manja je za 0,01 p.p, dok je efektivna kamatna stopa manja za 0,03 p.p. U odnosu na isti period prethodne godine prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa viša je za 0,06 p.p, dok je efektivna kamatna stopa manja za 0,06 p.p.

nbsU Srbiji kamata na eurokredite 2,8 odsto: Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, u susjednoj državi krediti su daleko povoljniji.

"Prosječna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene kredite privredi u eurima i euroindeksirane kredite bila je nepromijenjena u odnosu na mart i u junu je iznosila 2,8%, što je neznatno više (za 0,1 p.p.) nego krajem 2018, a za 4,5 p.p. niže u odnosu na maj 2013", navodi se u Izvještaju.

S druge strane, kamate na kredite stanovništu u eurima su u junu iznosile zapajuće niskih 3,3 odsto.

"I prosječna kamatna stopa na kredite stanovništvu u eurima i dinarske euroindeksirane kredite zabilježila je novi minimum u junu (3,3%).  U odnosu na mart ova stopa je snižena za 0,8 p.p., a za 4,8 p.p. u odnosu na maj 2013. Pad prosječne kamatne stope duguje se znatno većem učešću novoodobrenih euroindeksiranih stambenih kredita stanovništvu u ukupnim euroindeksiranim kreditima stanovništvu, u velikoj mjeri usled primjene Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a kod kojih je inače kamatna stopa niža u odnosu na kredite za ostale namjene", navodi se između ostalog u Izvještaju NBS.

Kamata 3 odsto za stambene kredite: Kamatna stopa, prema Izvještaju NBS, na stambene kredite u junu je iznosila 3,0%, i u odnosu na mart povećana je za 0,2 p.p., takođe pod uticajem konverzije.

"Istovremeno, kamatna stopa na euroindeksirane potrošačke kredite (4,7%) bila je ista kao u martu, dok su povećane stope na ostale (za 0,2 p.p. na 5,9%) i gotovinske kredite (za 0,1 p.p., na 3,1%)", poručuje se u Izvještaju.

500-euros-backgroundglKamate na dinarske kredite:  Zanimljivo je da je u Srbiji prosječna ponderisana kamatna stopa na nove dinarske kredite privredi u junu  od 5,1% bila je niža za 0,1 p.p. u odnosu na mart, pod uticajem pada kamatnih stopa na investicione i ostale nekategorisane kredite.

"U odnosu na kraj 2018. prosječna cena dinarskih kredita privredi niža je za 0,6 p.p, a za 11,4 p.p. u odnosu na maj 2013, kada je započeto ublažavanje monetarne politike Narodne banke Srbije. Očekujemo da će se i posljednja sniženja referentne kamatne stope iz jula i avgusta, prenijeti kao i do sada na nižu cijenu dinarskih kredita, čime će se nastaviti podrška Narodne banke Srbije privrednom rastu", piše u Izvještaju.

Posmatrano po namjenama, u junu su u Srbiji kamatne stope na dinarske investicione kredite (5,7%) i ostale nekategorisane kredite (4,9%) bile niže nego u martu, dok je kamatna stopa na kredite za obrtna sredstva (4,9%) povećana.

Posmatrano po veličini preduzeća, cijena dinarskog zaduživanja velikih (4,8%), malih (5,2%) i mikro (6,1%) preduzeća bila je niža, a srednjih (5,0%) viša nego u martu.

"Posmatrano po namjenama, tokom uporednog perioda snižene su stope na euroindeksirane investicione i ostale nekategorisane kredite, na 3,0% i 2,5%, respektivno. S druge strane, kamatne stope na kredite za obrtna sredstva (2,8%) i kredite za uvoz (1,9%) su povećane. Pritom, tokom  smanjena je cijena zaduživanja mikro i malih preduzeća, na 3,5% i 3,0%, respektivno, dok su se srednja i velika preduzeća zaduživala po stopi od 2,7%, što je više nego u martu", zaključuje se u Izvještaju Narodne banke Srbije.

Ekstra profit: Upoređujući podatke vidi se da su krediti u eurima daleko povoljniji u Srbiji nego kod nas, pa čak i većina dinarskih kredita. Što nije logično, jer je dinar kao valuta daleko slabija od evropske valute. Bez obzira što je Srbija posljednjih godina potpuno zaustavila inflaciju i "zabetonirala" odnos eura i dinara na 1:118.

Pošto Srbija nije pravno i finansijski stabilnija država od Crne Gore, a budući da je naša država članica NATO, sve navodi na zaključak da komercijalne banke u Crnoj Gori određujući visoke kamate ostvaruju ekstra profit. Sve preko leđa crnogorskih građana...

(Nastavci: Šta kažu bankari i analitičari, kolike su kamate u zemljama EU)

Komentari: 12

Srbijanska manipulacija

19. 09. 2019 - 01:31

Ma nije moguće Crna Gora je lider u regionu i član NATO pakta!
hfds

19. 09. 2019 - 06:33

Meni ovo ne izgjedaju kao visoke stope. Neka su kamate za stambene kredite bile cak do 20% (ne u CG). Za povjerovati, naravno.
Popokatepetl

19. 09. 2019 - 08:06

Ne izgledaju ti visoke stope, a veće kamate na eure u Crnoj Gori nego na dinare u Srbiji? Da nisi ti bankar???
Fizičar iz Botuna

19. 09. 2019 - 09:31

Koiko čujem, generalni direktori banaka imaju platu 15.000 eura neto.
gost

19. 09. 2019 - 10:25

Pa to i nije strasno... Banke zaradjuju po vise miliona eura neto godisnje, logicno je da CEO nece radit za 500 eura mjesecno. S druge strane, to su akcionarska drustva, vlasnici su odobrili tolike plate, i tu se nema mnogo sto komentarisat. Problem je kako banke zaradjuju toliko! Osim sto imaju monopolski polozaj, dozvoljeno im je da bukvalno sve i svasta naplacuju, a i formiranje kamatnih stopa je maltene po monopolskom principu (dzaba 15tak banaka kad je za kredit i dalje potrebno i krv kao garanciju dati, a kamate najvise u regionu)...
LUKA P

19. 09. 2019 - 08:15

Nominalna, ova, ona kamata. To su gluposti. U CG bankama nema kredita ispod 10%, osim dijela stambenih, finansirano od EU. Čim se to Žugić ponosi?
boki

19. 09. 2019 - 08:27

Nije to samo u Srbiji. Pogledajte i Hrvatsku i Makedoniju i Bosnu. Svuda je ogromna razlika u odnosu na ove naše zelenaše.
Popokatepetl

19. 09. 2019 - 08:42

Sad kreće priča bankara o kreditnoom rejtingu zemlje, poslovnim rizima, velikom količinom loših kredita. Sve da bi opravdali zelenaške kamate, extra profit i njihove enormne plate.
nulta tarifa

19. 09. 2019 - 14:56

Nema zeljenasi vise ziranata i gratis kredita . Dovedes neku jadnu babu pemzionerku da ti se potpise na 1000 € kredita i cim ona potpise dodas jos koju nulu pa podignes 10 000 a ona jadnica placa dok ne umre .
Sova

19. 09. 2019 - 20:26

Ova situacija u Srbiji me podsjeća na situaciju prije 10-15 godina, kada su bankari, znajući za potcijenje i kurs franka, ponudili jeftine kredide u švajcarcima. Znali su da će franak skočiti. Ima jedna greška u tekstu. Piše da je dinar slab. Mnogo ekonomista kaže da bi dinar trebao da padne 20%. Možda očekuju pad dinara, pa daju male kamate na eure, kao nekad na švajcarce.
Glupost

19. 09. 2019 - 22:42

Pa u Njemačkoj oni tebi plaćaju da ti daju kredit, tako da priča tamo jeftinije, ođe skuplje, neđe još skuplje, neđe još jeftinije, nema smisla ako ne živiš tamo i imaš boravak.
Мирослав Ђукић

25. 09. 2019 - 13:19

Али, у питању су наши, "црногорски" еври! Они, попут жабљачког скорупа, морају бити много скупљи него златиборски скоруп, јер су, као што знамо, то наши, самом тим квалитетнији производи, од оних мрзних србијанских! Зајмамо домаће!
Novi komentar