Dobio i branioca

Odbijen Šarićev zahtjev za izuzeće sudije

Predsjednik Višeg suda u Beogradu odbio je novi zahtjev optuženog Darka Šarića za izuzeće sudije Siniše Petrovića, predsjednika sudskog vijeća.
Objavljeno: 18. 09. 2019 - 14:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

To sudsko vijeće osudilo je Šarića u decembru prošle godine na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina.

Sud je takođe postavio Šariću branioca po službenoj dužnosti, pošto je Šarić prošle sedmice otkazao punomoćja svim svojim izabranim advokatima, rečeno je danas Tanjugu u sudu.

To znači da bi Šariću uskoro trebalo da bude zakazan nastavak suđenja koje je u završnoj fazi.

Međutim, iz prakse je poznato da advokat koji se naknadno uključuje u predmet, mora da se sa slučajem detaljno upozna, a ovaj postupak traje skoro devet godina, pa se očekuje da novi branilac traži vrijeme za pripremu odbrane i završnih reči, čime se odlaže i donošenje prvostepene presude.

Šarić je prošle sedmice povukao punomoćje nekolicini svojih branilaca, bez čijeg prisustva suđenja ne mogu da se održavaju, jer je po zakonu prisustvo branioca obavezno.

Šariću ovo nije prvi put da otkazuje punomoćje advokatima. On je i prošle godine otkazivao pa vraćao punomoćja svojim advokatima kada je, kako je tada rekao, takođe bio revoltiran radom sudskog veća u postupku za šverc kokaina, a isto veće mu sudi i u ovom postupku za pranje para.

Zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina Šarić je u decembru 2018. osuđen na 15 godina zatvora, a sada je u toku drugostepeni postupak po žalbama tužilaštva i odbrane Pored Šarića, za pranje para u Srbiji ubacivanjem "prljavog novca" u legalne tokove optuženo je još 16 osoba.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona eura, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali. Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta. Novac je između ostalog ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je riječ o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića u ovom slučaju optuženi su: Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se nakon višegodišnjeg bjekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Komentari: 0

Novi komentar