Afirmacija očuvanja tradicije policijske službe

Potpisan Memorandum o osnivanju Muzeja policije

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović potpisali su danas na Cetinju Memorandum o saradnji u realizaciji projekta organizacije Muzeja policije.
Objavljeno: 18. 09. 2019 - 18:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Potpisivanje Memoranduma nastavak je saradnje započete 2015. godine, ali i konkretizacija dosad preduzetog na planu ideje o uspostavljanju muzejskog sadržaja kakav već postoji u drugim državama.

Aktivnosti na uspostavljanju te jedinice, uz ostalo, podrazumijevaće obezbjeđivanje uslova za sakupljanje, čuvanje, zaštitu, istraživanje, stručnu i naučnu obradu, dokumentovanje, sistematizovanje u zbirke, prezentaciju i valorizaciju muzejskog materijala koji se odnosi na istorijat i savremenu ulogu Policije Crne Gore.

“Dosadašnje aktivnosti na organizovanju Muzeja crnogorske policije, uključujući pritom i činjenicu da je već obezbijedjen i prostor, rezultirale su i današnjim potpisivanjem memoranduma, kojim ujedno počinje i završna faza pripreme dokumenata potrebnih za organizovanje buduće muzejske jedinice. Pred nama je zajednički rad na akcionom planu, obrazovanju stručnog tima za izradu elaborata opravdanosti i izradi tematsko-ekspozicionog plana koji treba da obuhvati arhitektonsko - dizajnerske poslove u enterijeru objekta namjenjenog za budući muzej”, kazao je ministar Bogdanović nakon potpisivanja dokumenta.

nuhodzicbogdanovicmiranovicmuzejpolicije„Saglasili smo se da zajednički realizujemo ovaj projekat, koji ima za cilj sakupljanje, čuvanje, zaštitu i prezentaciju muzejskog materijala koji se odnosi na istorijat Policije, njenu ulogu i značaj u društvu. Pored toga što će Muzej biti mjesto čuvanja baštine policijske profesije, biće i mjesto koje će imati edukativni i obrazovni karakter, ali i mjesto susreta policije i građana, što će doprinijeti jačanju veze sa građanima, a samim tim, i jačanju povjerenja građana u rad Policije“, saopštio je ministar Nuhodžić.

“Svako osnivanje novog muzeja u jednom društvu, državi, govori o raznolikosti njihove kulturne baštine i osviješćenoj potrebi odgovornog institucionalnog i sistemskog odnosa prema svom kulturnom nasleđu. Osnivanjem Muzeja policije iskazuje se poštovanje prema segmentu tog nasleđa duboko ukorijenjenom u kulturno istorijskim faktima”, istakla je direktorica Miranović.

Aktivnosti predvidjene Memorandumom biće sprovodjene u skladu sa relevantnim propisima, a u prvom redu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj djelatnosti.

Do sada je sakupljen određen broj predmeta i dokumenata koji predstavljaju osnov za razvoj budućih muzejskih zbirki, a Vlada Crne Gore je u aprilu 2016. godine obezbijedila prostor, odnosno objekat u neposrednoj blizini zgrade MUP-a, za potrebe rada buduće muzejske jedinice.


 

 

Komentari: 2

Eeee Toooo

18. 09. 2019 - 18:55

Ovo je najbolja pajtonovska stvar za koju sam čuo. Iz nje će nastati dragocjena zbirka pendreka, dokumenta o doušnicima, lisice od "duklje do danas" i druga kulturna dobra po glavi stanovnika, koja afirmišu crnogorske istorijske tendencije. A tek što će bit turistička atrakcija. Tooo je pravo afirmisanje crnogorske tradicije i kulture.
Tematska izlozba

19. 09. 2019 - 06:17

'Udba kao sudba' ili 'Uspomene as ljetovanja na Golom otoku', a moze I 'Memorabilije iz apsane' pracena modnom revijom gospoje Anastazije inspirisane modricama od pendreka. Pravi hit bi bio straftasti dezen i parfem 'Spooge' (cita se Spuz)....
Novi komentar