Sud časti donio odluku da profesor nije povrijedio Etički kodeks

Mujović neće odgovarati

Sud časti Univerziteta Crne Gore donio je odluku da profesor Ranko Mujović nije povrijedio Etički kodeks u predmetu koji je protiv njega prije tri godine pokrenulo Vijeće Fakulteta političkih nauka, a nakon što su pojedini studenti optužili profesora za neprofesionalno i nemoralno ponašanje, saznaje Pobjeda.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 06:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Vijeće Suda časti je odlučilo da Mujović nije odgovoran – rečeno je za naše novine nezvanično iz Suda časti.

REAKCIJA

Vijeće Fakulteta političkih nauka je 2017. godine dostavilo Sudu časti prijedlog za pokretanje postupka protiv Mujovića zbog toga što je 25 studenata tražilo njegovo izuzeće na ispitu Međunarodno javno pravo, optužujući ga da se prema njima neetički ponaša. Uprava FPN-a je tada, na zahtjev studenata koji su dobili negativnu ocjenu, formirala komisiju, nakon čega je većina njih dobila pozitivne ocjene, dok je samo četvoro ,,palo“.

Mujović poslije toga više nije bio angažovan na ovom fakultetu. - Apsolutno, bez namjere prejudiciranja nalaza i stavova nadležnih organa Univerziteta Crne Gore, Vijeće je izrazilo nezadovoljstvo načinom na koji je realizovan proces nastave na predmetu Međunarodno javno pravo – rečeno je tada sa ovog fakulteta. Kako na Fakultetu političkih nauka gledaju na odluku Suda časti nije izvjesno, jer nam dekan Milan Marković nije odgovarao na poruke i pozive. Profesor Mujović je, s druge strane, za naše novine kazao da je očekivao ovakav ishod.

MUJOVIĆ

- Bilo kakva da je odluka prihvatio bih je i onda bih preuzeo određene korake. Studenti su me prijavili bez dokaza, bio sam miran što se toga tiče – rekao je on. Mujović je ranije pokrenuo i postupak pred Osnovnim državnim tužilaštvom, ali kaže da nije siguran da li će ga nastaviti. Bitno mu je, kaže, da ,,sačuva integritet i fakulteta i Ranko Mujović Univerziteta Crne Gore“.

- Odlučio sam da ovo prvo riješi Univerzitet, pa onda da ja poslije privatnom tužbom tražim satisfakciju. Sve zavisi i od Fakulteta političkih nauka, uradiću ono što je najbolje za Univerzitet. Dobio sam satisfakciju, a o daljem postupku vidjeću u dogovoru sa dekanom Fakulteta političkih nauka. Da vidim što je najbolje za Univerzitet, da li da stavimo tačku na taj slučaj ili da ja privatno nastavim da tražim dalju satisfakciju pred tužilaštvom – rekao je on.

Podsjetio je da je na Fakultetu političkih nauka predavao samo semestar, kada je mijenjao tadašnju profesoricu Ivanu Jelić. - Postoje pravna sredstva da se dođe do istine. Jedno vrijeme sam bio satanizovan od pojedinih medija. Dok je postupak bio pred Sudom časti presuđivali su mi. Dosta smo moja porodca i ja istrpjeli nepravdu u ponašanju određenih medija. Profesori se optužuju bez presude suda. Pojedini mediji su preuzeli ulogu i sudstva i tužilaštva – rekao je on, dodajući da u dosadašnjoj karijeri studenti nijesu imali primjedbu na njegov rad.

Komentari: 6

milica

19. 09. 2019 - 07:30

Bruka, sva Crna Gora zna da je Mujović najveći "prodavac ocjena" na Univerzitetu.Tačno se zna kod koga se plaća i na koji način se polaže....Plus tužbe studentkinja, koje su 100% istinite...On kaže "nema dokaza", a ne nijesam kriv...
Pravda

19. 09. 2019 - 08:32

Što ti nije jasno? Valjda si do sad shvatio kako stvari funkcionišu u Gori Crnoj. Nije bitna istina, nego što interesna grupa kaže da jeste. To je kao kod glasača koji uporno glasaju one koji ih destregavaju, pa se stalno pitaju zašto im se to dešava. Ovdje je sve uvrnuto.
Rašo

19. 09. 2019 - 08:32

Ovaj čovjek je sramota za fakultet. A to da neće biti kažnjen to je svako znao, jer je zadužio i one koji treba da ga kazne. Mrak , mrak, svjetlosti ni na pomolu.
ja

19. 09. 2019 - 09:32

Da li je moguće da poslije ovoliko optužbi ovaj čovjek i dalje predaje i mlati pare ? Zar nema niko m... da pokrene postupak i nađe dokaze , kojih sigurno ima mnogo i spriječi ga da se iživljava na studentima i reketira ih (nemoguće je da su sve optužbe lažne )
Ilija

19. 09. 2019 - 15:02

U CG etika ne postoji. Prema tome...
simbioza

19. 09. 2019 - 15:49

Prof Mujaga tacno zna koja je sadasnja sutkinja kod njega pala da bi prosla i zato je mogao sa bratom Vesom da donosi presude i naplacuje oslobadjanje kao u slicaju Marovic.
Novi komentar