Nakon 18 godina utvrđeno čije je zemljište i zgrada u centru grada

Bivša Robna kuća Beograd pripala Podgorici

Glavni grad Podgorica vlasnik je zemljišta i poslovne zgrade u Ulici slobode u kojoj je nekada poslovalo preduzeće „Robne kuće Beograd“, potvrđeno je presudom Višeg suda u Podgorici. U pitanju je zemljište površine 1.017 kvadratnih metara i objekat na njemu na četiri etaže, kao i dodatna parcela površine 117 kvadratnih metara u strogom centru grada.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 08:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

PRESUDA

Pravni zastupnik glavnog grada, advokat Milenko Raspopović, kazao je za Pobjedu da je presudom Višeg suda, koja nosi oznaku GZBR 3759/18, od 3. septembra ove godine odbijena žalba Robnih kuća Beograd i potvrđena presuda Osnovnog suda u Podgorici PBR 5330/16 od 13. aprila prošle godine. Parnični postupak, podsjeća Raspopović, kojim je glavni grad sporio pravo svojine pomenutom beogradskom preduzeću pokrenut je prije više od 18 godina, od kada su presude više puta ukidane i vraćane na ponovno odlučivanje.

Podsjetivši da je u prethodnoj presudi Osnovni sud ispoštovao ukidne razloge iz prethodne presude Višeg suda, Raspopović kaže da je bilo očekivano da i Viši sud usvoji tužbeni zahtjev kojim se utvrđuje da je Glavni grad Podgorica vlasnik zemljišta i objekta nekadašnje ,,Robne kuće Beograd“.

- U pitanju je zemljište površine 1.017 kvadratnih metara i objekat na njemu na četiri etaže, kao i dodatna parcela površine 117 kvadratnih metara u dvorištu – naveo je pravni zastupnik glavnog grada. On je podsjetio da su bile tri presude, a da je postupak, između ostalog, bio u prekidu zbog stečaja koji je otvoren nad ,,Robnim kućama Beograd“, te da su morali da čekaju do 2013. godine da se stečaj završi i postupak nastavi.

DUG PROCES

Tužbeni zahtjev glavnog grada za utvrđivanje prava svojine na nepokretnosti prvi put je odbijen 2002. godine kao neosnovan, nakon čega je presudom Višeg suda prvostepena presuda ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje.

U međuvremenu je kompanija ,,Robne kuće Beograd“ u stečajnom postupku prodata firmi ,,Verano motors“, a nakon okončanja stečaja, sudski postupak je nastavljen. Tužba glavnog grada odbijena je i presudom Osnovnog suda iz 2015. godine, a potom, rješenjem Višeg suda iz 2016. godine, vraćena na ponovno suđenje.

Komentari: 6

Janica Matova Beograd

19. 09. 2019 - 10:00

Pa da kome će da pripadne nego Crnoj Gori ,u zajedničkoj državi Jugoslaviji to su koristile Robne kuće Beograd .Crna Gora je ušla u Jugoslaviju 1918 bez ičega ponižena i prisajedinjena iz nje izišla takođe bez ičega i nije učestvovala u raspodjeli zajedničke imovine kao ostale republike.Skoro sve Amasade i DKP pripale su Srbiji i drugim republikama.Očekujem jednoga dana da ćete nasprijatno iznenaditi i objaviti da je LOVĆEN pripao Crnoj Gori!
Nezavisna Boka

19. 09. 2019 - 10:46

Crna Gora je pred prvi svjetski rat imala ukupno 6 (sest) preduzeca. U zajednickoj drzavi je dobila na hiljade, izmedju ostalih 2 pomorske kompanije, 2 brodogradilista, fabriku celuloze u tadasnjem Ivangradu, fabrike Kosuta i Obod na Cetinju, fabriku bagera Radoje Dakic, Jugopetrol, Kombinat Aluminijuma, Zeljezaru Niksic, transportnu firmu Bojana Cetinje, Famod Rozaje 2 aerodroma su presla iz vlasnistva JATa u posjed CG... itd itd. Skoro sve to ste procerdali pa vam je sad neko drugi kriv.
Pendrek

19. 09. 2019 - 12:48

Sve sto pominjes Crna Gora je dobila u onoj "nenarodnoj" Srbima mrskoj komunistickoj drzavi. Pod Karadjordjevicima je dobila rozinu. A onda je stigao Sloba, krenuli Srbijanci sa svojim satrapima po Hr, BiH i CG da osvoje Jugoslaviju, uvedene nam sankcije i propala pomorska preduzeca, mnogo druga. Zahvaljujuci srbijanskoj osvajackoj politici. Sad se Srbi i njihovi satrapi prave blesave. A mnogi i ne prave.
Prolaznik

30. 09. 2019 - 11:35

Do sada su ti roditelni znali da si neznaven a od skoro i šira javnost.
Gajo

19. 09. 2019 - 19:30

Koje gluposti nalupeta ovaj nezavisni bokelj majko mila,zar postoje takvi ljudi?
joko

26. 09. 2019 - 09:22

Nezavisni Bokelj nikako da se probudi, ovo je nezavisna Crna Gora. Zaludu i dalje sanja velju Srbiju. Kad se probudiš biće doKraljeva. A što se tiče nezavisne Boke i kako nikad nije Crna Gora. Laž je najbolja i najslaša srpska hrana. Prijatno.
Novi komentar