Vođa Varvara

Čaka traži ukidanje presude i novo suđenje

Advokat Srđan Lješković juče je predao žalbu na prvostepenu presudu vođi navijačke grupe “varvari” Aleksandru Čaki Ivanoviću, koji je osuđen na godinu zatvora zbog napada na službenika policije u Nikšiću nakon fudbalske utakmice Sutjeska-Budućnost, piše Dan.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 07:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Presudu je u Osnovnom sudu u Nikšiću izrekla sudija Vesna Kovačević, koja je u obrazloženju navela da je tokom postupka nesumnjivo dokazano da je Ivanović izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno teret i to na način, na mjestu i u vrijeme kako je to opisano u optužnici.

Pored toga što traži ukidanje ove presude i vraćanje suđenja na ponovni postupak, Lješković je u žalbi ukazao da je presuda donijeta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

“Prvostepeni sud je suvoparno i pravno nemilosrdno donio prvostepenu presudu. Naime, pobijana presuda donesena je na osnovu saslušanja pripadnika policije i uvida u video-zapise i fotografije sačinjene od strane policijskih službenika Uprave policije CB Nikšić, uz odbijanje za provođenje bilo kojeg predloženog dokaza od strane odbrane,a koji idu u pri log okrivljenom”, piše u žalbi.

Lješković podsjeća da na video-snimku nedostaje 10 sekundi snimljenog materijala, što vidi kao namjeru izbjegavanja odgovornosti za neprofesionalno postupanje.

On je istakao da je jedini prihvaćeni predlog odbrane, koji je i proveden u postupku, vještačenje medicinske dokumentacije navodnih povreda oštećenog policajca, pri čemu je utvrđeno da nikakvih povreda zapravo nije ni bilo, na osnovu čega je tužilac morao precizirati optužni predlog.

“Sva lica koja su predložena kao svjedoci od strane odbrane radi donošenja nepristrasne odluke, a to su direktni svjedoci događaja, kao i lica koja mogu posvjedočiti o neposrednom ponašanju pripadnika policije prije samog krivičnog djela stavljenog na teret Aleksandru Ivanoviću, među kojima je i trener igrača Budućnosti Branko Brnović, odbijeni su, a neki predlozi nijesu ni zapisnički konstatovani. Ovakvim postupanjem prvostepenog suda mom branjeniku su flagrantno povrijeđena ljudska prava garantovana Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava”, ukazao je Lješković.

On je predložio da podgorički Viši sud ukine presudu nikšićkog Osnovnog suda i predmet vrati na ponovno suđenje.

Komentari: 1

Žuga

19. 09. 2019 - 10:40

Moze li se na ponovljenom sudjenju povećati kazna ???
Novi komentar