Ako odbornici daju saglasnost

Jelena Savojska do decembra dobija spomenik u Podgorici

Ukoliko odbornici u gradskom parlamentu 1. oktobra na sjednici Skupštine Glavnog grada daju saglasnost, Jelena Petrović Savoja, princeza Crne Gore i kraljica Italije, do decembra će dobiti spomenik u Podgorici, piše Dan.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 07:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podizanje spomen-obilježja tražila je Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni, a ona će i obezbijediti novac za njegovo podizanje.

U dopunjenom programu o podizanju spomen-obilježja za 2019. godinu o kojem će se izjasniti odbornici, je naznačeno da kraljica Jelena zbog dobročinstva postala omiljena u italijanskom narodu.

“Tome svjedoče imena važnih ulica, institucija, posebno bolnica i humanitarnih ustanova u cijeloj Italiji. Među mnogim potvrdama Jelene kao smirene, skromne, požrtvovane, solidarne, ukratko narodne kraljice je i njena uloga nakon zemljotresa u Mesini, gdje se lično angažovala oko povrijeđenih, radeći kao bolničarka, starajući se i oko evakuacije teže povrijeđenih. Sa istom posvećenošću pomogla je ugroženima tokom Prvog svjetskog rata. Zbog nesebične požrtvovanosti bila je veoma popularna i sve velike evropske nacije su joj dodijelile ordenje i odale priznanje, a 1937. godine od pape Pija XI dobila je Zlatnu ružu za svoj humanitarni rad”, piše u odluci.

Komentari: 7

Herceg Novi

19. 09. 2019 - 08:23

Svaka čast na ovom činu!
Janica Matova Beograd

19. 09. 2019 - 08:28

Ko će biti autor spomenika to je najvažnije ako budete podizali kao nekimm zanačajnim ličnostima u zadnje vrijeme bolje da ga ne podižete jer na taj način unižavate i državu i tako značajnu ličnost.Nemojte samo agažovati one vajare u čijeje vrijeme dok su bili a čelu muzeja na Cetinju pokradeni.Najbolje bi bilo sačekati dok dođe neki drugi ministar za kulturu jer ovaj obožavalac ZVEZDA GRANDA može da podiže spomenik Stoji ,a nikako JELENI SAVOJSKOG!
+

19. 09. 2019 - 15:07

Po meni je bitna vjestina vajara. Traziti ih po svijetu a ne samo u region. oni su ocigledno vec nekom povjerili
Rojalista

19. 09. 2019 - 10:41

Crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni je po svim mjerilima mjesto za podizanje spomenika na Cetinju, a ne u Podgorici ili nekom drugom gradu, i to u eminentnom ambijentu a ne da se podize po kruznih tokova i sporednih uličica. Jadan nam je osjećaj za istorijske velicine, dogadjaje i nadasve estetiku.
+

19. 09. 2019 - 15:08

I ja tako mislim. Prirodno mjesto za njen spomenik je Cetinje !
Vajar

19. 09. 2019 - 21:47

A sto je problem da se i na Cetinju napravi?
Konacno !!

19. 09. 2019 - 15:06

Bozja sluskinja i Zlatna Ruza Vatikana. Spomenik uraditi kvalitetno . Izradu bi povjerio nekom renomiranom vajaru iz sviejta, iz Italije recimo
Novi komentar