(VIDEO)

Pogledajte kako će izgledati Institut za liječenje i istraživanje raka

Specijalni događaj povodom početka druge faze SEEIIST Projekta (Međunarodnog Instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope) danas je svečano otovoren u Budvi. SEEIIST Design Phase će trajati naredne tri godine tokom kojih će biti definisano u kojoj zemlji Jugoistočne Evrope će biti sjedište Instituta.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 09:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na samom početku učesnike su pozdravili premijer Crne Gore Duško Marković i bivši generalni direktor CERN-a prof. Herwig Schopper, a putem video linka se prisutnima obratio i EU komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas.

Premijer Marković je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Crne Gore još prije tri godine prepoznala značaj ovog naučnog projekta. Smatra da Balkan ne smije dalje čekati na savremena tehnološka rješenja i da nam trebaju aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri. EU Komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas je rekao da mu je naročito drago što je ovim događajem SEEIIST Projekat postaje bliži svojoj realizaciji i čestitao ministarki dr. Damjanović i prof. Šoperu na viziji i izuzetnoj posvećenosti, ističuči da se upravo zahvaljujći njima rapidno stiglo do ove druge faze SEEIIST Projekta.

Prof. Hervig Šoper, nekadašnji direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), obzirom na to da je bio predlagač inicijative za uspostavljanje ovog Instituta je takođe na samom startu dao par uvodnih napomena ističući da je Crna Gora bila jedina zemlja koja je zaista i reagovala na ovu inicijativu zahvaljujući predanom radu ministarke Damjanović. Pored značaja koji ima ovaj Institut u smislu nauke i istraživanja, prof. Šoper smatra da je specifičnost ovog Projekta i u tome da poveže zemlje našeg regiona koje i dalje imaju otvorena pitanja, podsjećajući na misiju SESAME Instituta u Jordanu u povezivanju sukobljenih zemalja na Bliskom istoku da sarađuju (tzv. misija “nauke za mir”).

 

Izvor: https://enlight.web.cern.ch

U prvom dijelu programa prisutne su pozdravili i predstavnici međunarodnih organizacijagđa Signe Ratzo ispred Generalnog direktorata EK za istraživanje i inovacije (DG RTD), direktori Međunarodnog Centra za Teorijsku Fiziku (ICTP) i COST Asocijacije, generalni sekretar Centralne Evropske Inicijative (CEI) i zamjenik generalnog direktora Međunarodne Agencije UN-a za atomsku energiju (IAEA)nakon čega je uslijedila prezentacija ministarke Damjanović o nedavno dobijenom statusu pravnog lica u Ženevi, dosadašnjim i budućim koracima SEEIIST Projekta, kojom je prisutnima pojasnila šta je svrha ovog Instituta i koja je potreba ovog dijela Evrope da ima ovakav Institut.

Ministarka Damjanović i predsjedavajuća Upravnog odbora SEEIIST-a, objašnjavajući srž ovog značajnog infrastrukturnog i razvojnog projekta najsavremenije a ujedno i najuspješnije metode liječenja kancera (hadronska kancer terapija kojom se tretiraju bolesna tkiva a ne oštećuju zdrava) i istraživanja kancera pomoću novih vrsta težih čestica koja će činiti Institut jedisntvenim u svijetu napomenula je i posebnu dimenziju Instituta da zaustavi odliv talenata i povrati briljantne ljude koji su napustili ovaj region i privuče sve druge koji će imati interesa da rade na tehnološki najnaprednijem Institutu ove vrste na svijetu i zaključila da će ovaj Projekat sigurno da uspije bilo u Crnoj Gori ili u nekoj od zemalja Regiona a lokacija projekta bi trebala da bude poznata do kraja sledeće, najkasnije početkom 2011.godine

U daljem dijelu Programa, ključne i predmetne teme su se zasnivale na iskustvu liječenja tumora jonskim snopovima, zatim različitim aspektima istraživanja liječenja pomoću ove metode,  kliničkom iskustvu hadronske terapije u postojećim Institutima, kao i predloženom akceleratoru (koji će biti tek 5 ovakve vrste u Evropi, a 13 na svijetu), statistici kancer pacijenata u Regionu i kako izgraditi zajedicu u JI Evropi za ovu krupnu naučno-istraživačku infrastrukturu. Značajna stanovišta po pitanju SEEIIST umrežavanja dali su i regionalni govornici iz gotovo svih zemalja učesnica ovog Projekta.

ministarstvo-nauke-seeiist-budva

 

Završna riječ je pored ministarke Damjanović, koja se zahvalila prisutnima na pažnji i svom timu na predanom radu, pripala i prof.Šoperu koji je rekao da je zaista impresioniran poslom koji je obavljen po pitanju ovog projekta u poslednje dvije godine i da vjeruje da se ovim događajem prezentovalo mnogo više nego što su učesnici očekivali i da se sada  sve zemlje učesnice polako bude i počinju da se uključuju. Zahvalio se na kraju ministarki Damjanović napominjući da je ipak ona ta koja je za ovaj Projekat uradila najveći dio posla.

 

Fotogalerija
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 1/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 2/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 3/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 4/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 5/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 6/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 7/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 8/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 9/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 10/11
Pogledajte kako ce izgledati Institut za lijecenje i istrazivanje raka
Početak druge faze SEEIIST Projekta - Budva 11/11

Komentari: 9

Milutin

19. 09. 2019 - 11:01

Bojim se da će tako izgledati kad na vrbi rodi grođže.
65903

19. 09. 2019 - 19:24

Zabrinjava te napredak CG? Na snimanje, ali onih djelova tijela koji su odgovorni za zdrav razum.
Pacijent

19. 09. 2019 - 12:14

Lokacija će biti poznata do 2011. godine! Bravo. A koliko je bilo reklame mi jadni bolesnici mislili da će Institucije biti u Crnoj yGori! Reklama, reklama...
Milijana Đ

19. 09. 2019 - 13:10

Pročitaj da je ministarka Damjanović predsjedavajuća Upravnog odbora SEEIIST-a, pa ćeš nadam se shvatiti kakav je ovo iskorak.
Samuilo

20. 09. 2019 - 07:46

Jaka stvar. Našim parama je platila mjesto predsjednika Upravnog odbora nečega što ne postoji.
Dalila

20. 09. 2019 - 07:49

Ovo je kao da se sad u Crnoj Gori otvara fabrika dizel motora, ali ne poslednje nego prve generacije. U SAD-u je ovo davno prokazana i davno napuštena tehnologija. Iza ovoga stoji lobi što nema ideju šta će sa svojim propalim čedom.
lolo

19. 09. 2019 - 15:36

Bilo bi izuzetno, ne samo za CG nego cijeli region, da dobijermo ovakav centar. A sto bi tek znacilo za skolovanje kadra i buduznostg. Podrska ministarki koja radi izvrstan posa!!!
Duško

20. 09. 2019 - 07:47

Radi najveće gluposti.
Marko

19. 09. 2019 - 22:57

Da je što valjalo ne bi Sanju dopalo.
Novi komentar