Crnogorska kinoteka prikazuje dokumentarne i dugometražne igrane filmove

Dani evropske baštine: 70 godina od osnivanja Lovćen filma

Povodom 70. godina od osnivanja “Lovćen filma”, Crnogorska kinoteka će prikazati dokumentarne i dugometražne igrane filmove u produkciji ovog filmskog preduzeća, među kojima su, u prvom redu, ostvarenja velikana crnogorske kinematografije Velimira Stojanovića i Mila Đukanovića.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 10:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Publika će biti u prilici da, tokom petodnevnog programa, na velikom platnu pogleda djela snimljena prije više od pola vijeka u digitalnom formatu, visoke rezolucije i kvaliteta slike.

Program, upriličen u povodu ovog jubileja, predstavlja centralnu manifestaciju ovogodišnjeg obilježavanja Dana evropske baštine, koju Kinoteka realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore.

Na otvaranju programa, u ponedjeljak 23. septembra u 20h, u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, prisutnima će se obratiti ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Preduzeće za proizvodnju filmova „Lovćen film“ osnovano je 1949. i prvo je preduzeće ove vrste u Crnoj Gori. Realizovalo je brojne projekte u oblasti dokumentarnog igranog filma, uključujući i prvi dugometražni igrani film crnogorske produkcije “Lažni car” reditelja Velimira Stojanovića, snimljen 1955. godine. Ostvarenja „Lovćen filma“ značajan su dio crnogorske filmske baštine i ovaj jubilej, 70 godina od osnivanja preduzeća, prava je prilika da ponovo ožive na bioskopskom platnu.

Dani evropske baštine, obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što čini zajedničku evropsku baštinu. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske komisije i Savjeta Evrope od 1999. godine i obilježava se u septembru, sa više od 70,000 događaja organizovanih širom Evrope.

Komentari: 0

Novi komentar