"Don Kihot" sjutra premijerno u Podgorici

„Don Kihot”, u režiji jednog od najuglednijih reditelja regiona Andraša Urbana, premijerno će biti igran pred podgoričkom publikom u petak 20. septembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Ovim izvođenjem biće ujedno otvorena i 68. sezona Gradskog pozorišta. Prva repriza zakazana je dan kasnije, na istom mjestu i u istom terminu.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 11:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Don Kihot“ je koprodukcija našeg pozorišta i Barskog ljetopisa, a po motivima Servantesovog romana dramaturgiju je uradila Vedrana Božinović. U Urbanovom rediteljskom viđenju Servantesovog remek djela, na neke ovdašnje „vjetrenjače“ juriša sedam žena -sedam glumica koje progovaraju o problemima i dilemama savremenog društva i žena u takvom okruženju. Predstava se, između ostalog, tiče i prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, jednako kao i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemerjem i manipulacijama. Ova nesvakidašnja, intrigantna teatarska priča premijerno je izvedena u julu u okviru Barskog ljetopisa.

- Nemoćni smo pred zlom. Kompromisni smo. Palićemo i knjige. A na početku smo samo htjeli miran život. U biti. Borba za ideale postane samo budalaština iz mladosti. Krizis adolescensis. Svi nas ubjeđuju da su to samo vjetrenjače... da je pozorište samo ono što oni razumiju, samo ono što oni umiju da rade. Sedam žena. Sedam glumica koje biju svoju bitku malo duže od sat vremena. Izgaraju na sceni. I sedam mikrofona. Opet. Da. Znači da vama ipak samo ostaje da se udobno namjestite na vašim stolicama i prepustite  predstavi – riječi su reditelja Andraša Urbana.

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović i Anđelija Rondović.

-Rad na ovoj predstavi obilježio je fantastičan kolektivni odnos između sedam žena. Ovo je ekipa koja može sve, čak i više od toga, ako treba igramo i muškarce. Sigurna sam da je autorski tim uživao radeći sa nama. Od Don Kihota sve je tu: ljubav, duh, nada, iluzija. Mi smo najbolje vjetrenjače koje ćete vidjeti – poručila je glumica Sanja Popović.

I glumica Anđelija Rondović ukazala je na značaj i aktuelnost priče koju donose pred publiku. 
-Juče sam slušala razgovor dviju baba iz komšiluka. Jedna je rekla drugoj: „Blago tebi, Ružo, ti bar čuješ!“ I u toj jednoj rečenici objašnjen je život. Jedna ne čuje i to je muči. Tako vam je i sa predstavom „Don Kihot“. Ako kažem da mi je sestra ostala bez posla jer je ostala trudna, ne mislite da je to opšte mjesto, to je moja ispovijest. Ako mi kažete da je opšte mjesto, griješite. Svaka scena koju ćete vidjeti izašla je iz procesa i dio je života glumica i autorskog tima. Zato nastupamo kao valkire – naglasila je Anđelija Rondović.

Za scenografiju predstave zadužena je Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku je uradila Irena Popović, dok su kostimi djelo Line Leković.
 

Komentari: 0

Novi komentar