Novi iskorak u odnosima dvije države

U Podgorici otvoren Njemački dom Crne Gore

U Podgorici je danas, u organizaciji ambasade Savezne Republike Njemačke, otvoren Njemački dom Crne Gore.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 14:28 Promjenite veličinu teksta: A A A
U Podgorici otvoren Njemacki dom Crne Gore
Foto: Ministarstvo kulture

Tokom otvaranja, brojnim zvanicama obratio se ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako je crnogorska javnost do sada bila u prilici da se upozna sa dostignućima savremene njemačke kulture, te da uspostavljanje Njemačkog doma predstavlja korak naprijed na tom planu.

Ovaj događaj ima poseban značaj, jer će se zahvaljujući njemu uveliko proširiti mogućnosti upoznavanja naše kulturne javnosti sa dostignućima velike njemačke kulture, kako one recentne, tako i one koja pripada sferi kulturnog nasljeđa. Treba li spominjati kakav su uticaj izvršile njemačka filozofija, književnost, muzika i film na razvoj svjetske kulture, pa time i na proširenje kulturnog obzorja naše države. U tom kontekstu, ovaj dom imaće dragocjenu edukativno-informativnu ulogu, kojom će se učvrstiti već postavljeni mehanizmi saradnje u oblasti kulture - naglasio je on.

1909njemackidom1

Tokom otvaranja pored ministra Bogdanovića, zvanicama su se obratili i ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber i direktor Goethe Instituta u Beogradu Frank Bauman.

Ministar Bogdanović, ambasador Veber i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović, presijecajući vrpcu, otvorili su Njemački dom Crne Gore, a potom i obišli prostorije Doma.

Njemački dom Crne Gore djelovaće, prije svega, u edukativnoj i informativnoj oblasti. S tim u vezi, poseban akcenat biće na promociji i širenju ideje o njemačkom jeziku, postavljanju standarda kvaliteta nastave njemačkog jezika, objezbjeđivanju pristupa informacijama o institucijama, aktuelnim dešavanjima i kulturnim manifestacijama u Njemačkoj, ostvarivanju interkulturalnog dijaloga u cilju kulturne razmjene između Crne Gore i Njemačke, te na unaprjeđenju razumijevanja evropskih vrijednosti na globalnom nivou, kao i razvoju zajedničkih evropskih perspektiva.

Komentari: 8

RS 3

19. 09. 2019 - 15:06

Ćerali smo ih,kroz vjekove,ratove...Sad izgibosmo,da odemo tamo...
arbajten dojcland

19. 09. 2019 - 15:43

Sto rece onaj iz Djekne nemoj se kazivat ciji si kad odes tamo e ti nece ni lopatu dati . Prijoni na knjigu nauci jezik vidis kakav je vakat plata dvjesta euri u MNE a u Dojcland 10 x tolko .
lolo

19. 09. 2019 - 16:43

kroz koje vjekove hahahah
Cogito ergo sum

19. 09. 2019 - 15:15

Od kada ministar kulture otvara privatnu skolu jezika???
pa sad

20. 09. 2019 - 14:47

Pa nije bas privatna, vise je drzavna ali Njemacka.
jezik nase buducnosti

19. 09. 2019 - 15:19

Jos za vrijeme SFRJ u Hrvatskoj i Bosni se ucio njemacki i djeca spremana za gastarbajtere . Kod nas ruski jer sprdas se srpski i vec ga znas .
Mala Mo

19. 09. 2019 - 18:17

Pa, sad, sprdas li se ili ne - tvoja stvar! Ako iskljucis kilavu politiku, znanje ruskog ce ti otvoriti vrata u bogatstvo jedne velike kulture. A sto se tice glupave izreke koju pominjes, ona je glupava na svim jezicima, jer uvijek dolazi od neznavenog.
monika mit der mundharmonika

20. 09. 2019 - 09:27

Devojcice iz maternjeg slabu ocjenu imao a iz ruskog odlicnu . Moje pismene iz ruskava jazika bez greske je profesorica nosila da se pohvali kolegama . Mene je pitala samo kad niko nije znao u odjeljenje Ipak sam naucio i nemacki iz nuzde .
Novi komentar