Ljetos zaplijenjen u luci u Filadelfiji

Crnogorski pomorac prvi optuženi za šverc 20 tona kokaina u SAD

Kokain vrijedan preko milijardu dolara je u junu pronađen u sedam kontejnera koji su prenosili vino, povrće, koštuničavo voće, metal i drugu robu namijenjenu Evropi, Africi i Aziji.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 15:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crnogorski pomorac Nenad Ilić (39) prvi je član posade koji se dovodi u vezu sa švercom dvadeset tona kokaina vrijednog 1,1 milijardu dolara, koji je ljetos zaplijenjen u luci u Filadelfiji, piše filadelfijski Inquirer.

Ilić je optužen da je prekršio pomorske zakone o švercu narkotika za koje je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora.

Ilić, koji je, kako se navodi u optužnici, inženjer kadet na brodu "Gajane", jedan je od šest uhapšenih članova posade u junu, ubrzo nakon zapljene kokaina. Ostali se nalaze u federalnom pritvoru, ali su vlasti odbile da iznesu informacije o tome da li se i za njih pripremaju optužnice, piše filadelfijski Inquirer. 

<<< Montenegrin crewmate indicted in connection with that 20-ton, $1.1B cocaine bust at Philly port <<<

“Sudski podnesci u srijedu malo su osvijetlili ko je prokrijumčario drogu na MSC Gajane, međunarodnom plovilu na kojem je pronađen ilegalni teret, i nisu postavili nikakve tvrdnje o tome kako su to radili ili gdje je droga tačno bila smještena”, piše ovaj list. 

Ilić, kojeg sudski spisi opisuju kao inženjerskog kadeta na brodu Gajen, bio je jedan od šest članova posade uhapšenih ubrzo nakon napada. Petorica su ostala u saveznom pritvoru, ali su tužitelji odbili reći u srijedu da li će biti optužnice protiv tih muškaraca.

List dodaje da sudski izještaj pokazao da su podignute najmanje dvije optužnice u ovom slučaju, ali da su i dalje tajne.

Nakon što je uočen nelegalni tovar, brod su istražitelji proveli sedmicu u istraživanju. Oni su pronašli drogu koja je bila skrivena u sedam kontejnera koji su prevozili, vino, povrće, koštuničavo voće, metal i drugu potrepštinu za Evropu, Afriku i Aziju.

Po informacijama ovog lista, dva člana posade među kojima je Crnogorac Ivan Đurašević (29) priznali su da su bili povezani sa švercom droge.

Oni su istražiteljima rekli da su prihvatili 50.000 eura da bi se na brodu sakrio kokain. Obojica su to rekla da su radila po direkcijama neimenovanog člana posade.

Ostali uhapšeni su Boško Marković, 27, Aleksandar Kavaja, 25, i Lauli Pulu, 32.

Brod je vraćen vlasniku Mediterranean Shipping Co. (MSC) u julu, a portparol ove kompanije je kazao da sarađuju sa vlastima u istrazi te da su im na raspolaganju.

Komentari: 1

msc

20. 09. 2019 - 10:08

E sad mozete zamislit kad ce ova kompanija zaposlit Crnogorca kad joj brod mjesec dana stajao zarobljen zbog narkodilera .
Novi komentar