Atlas grupa: Stečaj u Meljinama pravno nasilje, najveći dužnik bolnice je Fond zdravstva

Kao što prilikom nezakonitog uvođenja stečaja u IBM i Atlas banku organizatore otimanja imovine Atlas Grupe nije bilo briga za preko 600 zaposlenih i njihove familije, tako ih nije briga ni za bolnicu Meljine, zaposlene i građane Herceg Novog koji su upućeni na bolnicu - saopšteno je danas iz Atlas grupe.
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 18:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Stečaj u bolnici pokrenut je sa intencijom da Atlas Grupa ne kontroliše bolnicu. Održano je ročište po pitanju stečaja u Meljine Kompleksu, firmi koja je vlasnik bolnice Meljine. Kada je postalo očigledno da stečaj u kompaniji koja je vlasnik bolnice ne može biti pokrenut i pored više neuspješnih pokušaja od strane upravo direktorke bolnice, bivšeg stečajnog upravnika i njihovih nalogodvaca, oni pokreću stečaj u Bolnici. Banke i kompanije iz redova Atlas Grupe su najviše pomagale i finansirale bolnicu, pa su dugovi bolnice koji se pominju kao razlog za stečaj, upravo prema njima. Najveći dužnik prema bolnici je Fond zdravstva. Zaključak se izvodi sam po sebi. Banke su zbog takvih potraživanja na silu otjerane u stečaj, a sada se opet istom scenariju to rade sa bolnicom'', navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, Atlas grupa je ranije podnijela krivične prijave vezano za ranije nezakonito uvođenje stečaja Meljine kompleks. 

''Ovo što su danas uradili sa bolnicom je samo još jedan dokaz koji ide u prilog toj činjenici. Podsjećamo javnost da su zemljište i objekti bolnice kupljeni od strane Atlas Grupe, ne kroz privatizaciju, već teretnim poslom kroz kupoprodaju i da je njih plaćena ugovorena cijena. Bolnica je formirana sa ciljem da se nastavi davanje usluga građanstvu u njihovom najboljem interesu, a kompletno finansiranje i gubitke bolnice, koji su bili neminovni, finansirali su Atlas Banka, IBM banka i ostale članice grupe'', ističe se u saopštenju.

Oni tvrde da je njihov cilj bio izgradnja modernog kompleksa za zdravstveni turizam. 

''Nije išlo po planu jer je partnerstvo sa Abu Dabi Capital Group raskinuto pošto je 2008. nastupila  ekonomska kriza. Oni su izašli iz partnerstva u Meljinama, čemu je kumovalo i  višegodišnje odugovlačenje sa donošenjem odluka na nivou lokalne samouprave, neophodnih za početak investicija. Skriveni suvlasnik Meljina, g. Milo Đukanović, je spriječio kasnije prodaju Meljina investitoru iz Velike Britanije. On je istjerao iz Crne Gore Džejmsa Vilsona, koji je bio direktor  projekta Porto Novi. Vilson je htio da  sa svojim partnerima kupi kompleks Meljine, u koju se već bio uselio kao zakupac Titove vile. Đukanović nije bio zadovoljan visinom ponuđene cijene pa je preko Azerbejdžanaca, investitora u Porto Novi, natjerao g. Vilsona da podnese ostavku i uspio da ga otjera iz Crne Gore'', navodi se u saopštenju.

Iz Atlas grupe dalje tvrde da je Đukanović nametnuo Budimira Šegrta kao direktora bolnice Meljine. 

''Preko Šegrta je kontrolisao sve, a Šegrt je preko veledrogerija Glosarij i Montefarm zaduživao bolnicu i izvlačio pare, trošeći paralelno sa korporativne kartice ogromne sume. Njega je doveo u Meljine poslije propasti fabrike ljekova Habitfarm Laleta Sekulića, gdje je Đukanović, zajedno sa Vukašinom Marašem, takođe bio partner. Đukanović je u Meljinama bio tajni partner preko njegove firme Vagor investment, koju je registrovao na Kipru. Vlada je bila spremna prošle godine za poravnanje za Meljine, ali je Đukanović to zaustavio preko predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića,koji je usred pregovora bez osnova uveo stečaj'', zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar