Piše u Vladinom dokumentu

Na Sinjajevini neće biti uništavanja viškova naoružanja

Poligon za potrebe Vojske Crne Gore koji će biti izgrađen na Sinjajevini biće isključivo korišćen za vježbe i na njemu nije planirano bilo kakvo uništavanje viškova naoružanja. To se navodi u dokumentu usvojenom na sjednici Vlade kojim je precizirana namjena poligona.
Objavljeno: 20. 09. 2019 - 06:37 Promjenite veličinu teksta: A A A
Na Sinjajevini nece biti unistavanja viskova naoruzanja
Sa protesta na Sinjajevini

- Predmetna lokacija koristiće se isključivo kao vježbovnostrelišni poligon za potrebe Vojske Crne Gore, te nije planirano uništavanje viška naoružanja. Naprotiv, u prethodnom periodu saveznici Crne Gore pomogli su da se kroz Mondem, NATO Trust fond i ITF program unište viškovi ubojnih sredstava - navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada 5. avgusta.

Taktičke vježbe Podsjeća se da je Strategijskim pregledom odbrane Crne Gore, koji je Vlada Crne Gore donijela na sjednici održanoj 20. septembra 2018. godine, između ostalog, definisano da je jedan od ključnih prioriteta Ministarstva odbrane, formiranje i uređenje višenamjenskog vojnog poligona koji mora da obezbijedi uslove za taktičke vježbe jedinica do ranga bataljona i bojna gađanja pješadijskim naoružanjem i artiljerijskim oruđima Vojske.

Vladin dokument se dotakao i uticaja na životnu sredinu, što je korišćeno kao jedan od argumenata protivnika izgradnje poligona. - Uzimajući u obzir u koje svrhe se planira korišćenje predmetne lokacije, formiranje vježbovno-strelišnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore neće imati uticaja na zagađenje životne sredine, a na to ukazuje i izvještaj o izvršenom mjerenju radioaktivnosti u životnoj sredini - vazduh, voda, tlo koje je za potrebe Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije sačinila JZU Institut za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije na vojnom poligonu Krivolak, nakon vježbe koja je trajala mjesec dana - precizira se u informaciji Vlade.

Podsjeća se da su nakon formiranja Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, na više lokacija na teritoriji Crne Gore vršena ekotoksikološka ispitivanja, praćen i analiziran uticaj unišavanja municije na životnu sredinu, kako za vrijeme, tako i nakon uništavanja viškova municije tokom 2009. i 2010. godine. - Sva ispitivanja je vršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, te je u svim izvještajima o uticaju uništenja municije na životnu sredinu konstatovano da nema negativnog uticaja i narušavanja životne sredine vode, vazduha, prirode, zemljišta. Na osnovu dosadašnjih iskustava i stručnih analiza može se zaključiti da municija koja bi se koristila prilikom izvođenja vježbi na lokaciji Sinjajevina ne bi mogla ugroziti životnu sredinu ni po jednom osnovu - kaže se u dokumentu.

https://portalanalitika.me/clanak/345918/vlada-odbila-e-peticiju-na-sinjajevini-se-gradi-vojni-poligon

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 3

str.pov.

20. 09. 2019 - 08:20

Kad vojska jednom dobije dozvolu onda je sve dalje uzaludna prica . Mogu da rade sta ih volja i sve je vojna tajna . Postave okolo strazu i minska ploja pa nek pridje majcin sin . Normalno da ni gosti iz alijanse nece falit . Bice da su leceli iznad planine i svidjela im se livada a ovi nasi nece da ih razocaraju .
Podgorička...

20. 09. 2019 - 10:34

Iako se ne slažem, postoji ideja pri vojsci da se svakih 6 mjeseci dozvoli posrbicama da prošetaju poligonom uz dozvolu korišćenja foto aparata. Jer, kako kažu u vojsci CG, forografije bi Amfilohijevcima služile kao dokaz pred njihovim nalogodavcima iz Bgd i Moskve da dinari i rublje nijesu uloženi za džabe već da CG kvislinzi prilježno rade posao za koji su plaćeni...
BRAJAN

20. 09. 2019 - 12:53

ŽIVJELA SLOBODNA CRNA GORA.
Novi komentar