Istorijski dokumenti

Ruski slavista Lavrov o uticaju Sima Sarajlije na Njegoša

Ruski slavista Petar Aleksejevič Lavrov rođen je 18. septembra 1856. u Jaroslavu, umro je u Lenjingradu, 24. novembra 1929. godine.
Lavrov je autor prve književno-istorijske monografije o Njegošu "Petar II  Petrović Njegoš, vladika crnogorski, i njegova književna djelatnost", objavljena je u Moskvi 1887. godine. 
Objavljeno: 20. 09. 2019 - 11:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lavrovljeva knjiga o Njegošu je njegova magistarska disertacija. Na naš jezik prvi put je kompletnu Lavrovljevu knjigu prije 6 godina (2013) preveo i objavio Institut za crnogorski jezik i književnost iz Podgorice.

Istoričar književnosti Krsto Pižurica, o Lavrovu u knjizi, između ostaloga, kaže: "Petar Aleksejevič Lavrov rodonačelnik je enormno bogate literature o Petru II Petroviću Njegošu. On je, dakle, jedan od tvoraca njegošologije i spada u njezin vrh. . .  Taj ruski slavist rođen je u Jaroslavlju 1856. i živio je do 1929. god. Umro je u Lenjingradu. Poslije završenih studija na Filološkome fakultetu u Moskvi 1887. godine bio je privatni docent Moskovskoga univerziteta, a zatim 1898. vanredni i 19000. redovni profesor Odeskoga univerziteta, a odatle je prešao u Petrograd za redovnog profesora. Bio je član Ruske akademije nauka i dopisni član (od 1906) Srpske kraljevske akademije." (str 13 i 14)

Analitika je 6. novembra 2013. u članku "Nakon 130 godina prevedena najcitiranija knjiga o Njegošu sa ruskog na crnogorski" izvijestila o promociji Lavrovljeve knjige koja je prethodne večeri održana u biblioteci Radosav Ljumović.

Analitika je više puta objavljivala članke i tekstove o Njegoševom učitelju Simu Sarajliji, naročito o Simovom uticaju na Njegoša, to je jedna istorijska tema kojoj je posvećeno nedovoljno pažnje u crnogorskoj istoriografiji. O uticaju Sarajlije na Njegoša, pisao je i Lavrov, ovako:

"Obdaren gorućom maštom, oduševljeni srpski patriota, kojemu u to vrijeme nije bilo strano evropsko obrazovanje, koji je putovao u Njemačku i lično se znao sa slavnim Geteom i nekim drugim njemačkim piscima, idealista i srdačan čovjek, Milutinović je na svojega učenika mogao ostaviti najblagotvorniji uticaj. On mu je proširio horizonte misli, on je odgonetnuo kod svojega učenika naklonost k pjesništvu i podržao u njemu Božju iskricu, koja se inače mogla ugasiti pod kapom i mantijom monaha, on mu je predao živu ljubav prema srpskome plemenu kojoj je Vladika ostao vjeran, i kao pjesnik i kao vladar." (str 260)

Sarajlija je Njegošu predao "živu ljubav prema srpskome plemenu". To je na Analitici mnogo puta naglašeno, a Rus Lavrov je to primjetio još 1887. godine.

Komentari: 8

murko

20. 09. 2019 - 13:30

Шта је спорно у цитату са 260, стране. Нахвалио га човек. Тада није било срамота имати живу љубав према српском племену. Горућа машта, идеалиста, срдачан човек...све су то некада биле врлине. Данас су то снисходљивост, удвориштво, бешчашће...Свако време своје бреме носи. Његош изгледа није у моди, али доћи ће опет. Ти циклуси се понављају. Његоша може да пљује само већи од њега, зато што је најлакше пљувати одгоре, иначе може да се деси да пљувач пљуне сам себе.
gost

20. 09. 2019 - 15:23

Nije poenta u tome da li je dobro ili lose osjecati ljubav prema srpstvu. Problem je u tome sto je Njegos nije osjecao (a da se zakljuciti i niko prije njega niti iko ko je zivio u CG u Njegosevo vrijeme) goruci mastu i zivu ljubav prema srpskom plemenu, dok mu je Milutinovic nije usadio... Otad i zbog toga i mnogi Crnogorci misle da osjecaju isto... No ni to ne bi bio problem, svako moze da osjeca sto zeli, problem je sto isti ubjedjuju nas druge da i mi moramo da osjecamo gorucu ljubav prema srpstvu i da su to radili i nasi preci itd.
murko

20. 09. 2019 - 16:25

Спорно је то тумачење, јер повлачи јако ружне консеквенце. А) Његош је био мало дебилан када је дозволио да га тамо неки лик превери. Б) Црногорски народ је мало дебилан, када као овца крене за превером, иако све чињенице и пре и после Његоша говоре да су Црногорци и Срби, не два, него два дијаметрално супротна, па и супростављена народа. Е сад, како коме драго да тумачи. Не мислим да је народ из ког сам потекао дебилан, а још мање да је то најумнији и после Светог Петра Цетињског, најзначајнији Црногорац.
Podgoričanin

20. 09. 2019 - 19:05

Ali vi isto onda forsirate tezu da su Milovan Đilas i komunisti izmislili crnogorsku naciju i preveli crnogorske Srbe u nacionalne Crnogorce. Znači prema vašem, "Srbi u Crnoj Gori" su "malo debilni" jer su krenuli za komunističkom prevarom? Pri tome uzeti u obzir da je 1945. godine više od polovine stanovništva u Crnoj Gori bilo pismeno, sa makar osnovnim četvorogodišnjim obrazovanjem, ali je postojao i veći broj visoko obrazovanih ljudi. Početkom 18. vijeka u Crnoj Gori nisu postojale škole, a pismena je bila samo šaka sveštenstva. u prvim školama u Crnoj Gori, prvi nastavnici su bili Srbi iz Srbije. A Ilija Garašanin i njegov agent Milan Piroćanac više puta naglašavaju kako treba crnogorsku omladinu obrazovati u Srbiji i pridobiti ih za srpsku stvar.
murko

20. 09. 2019 - 20:32

Није то према мом, него према Ћосовићу. Он хоће да каже да је најумнији Црногорац шабан који мења националност из хира, помодарства, чега већ. Па када је он тако лакомислен, шта да очекујемо од ситне бураније. Али ето, показало се да крв није вода и Црногорци су данас поново Црногорци. Једино што недостаје су историјски ликови. Мени је некако драже да по стоти пут читам Његоша, него ове нове опскурне ликове са дна каце.Нема то везе са националношћу, него са људском вредношћу.
murkove nebuloze

20. 09. 2019 - 22:54

murko, ne pišite besmislice. Njegoša je kao dijete indoktrinirao Sarajlija. To lijepo kaže i Lavrov, prvi čovjek koji je napisao knjigu o NJegošu. Nije Njegoš mijenjao nacionalnost, već mu je Simo "objasnio" da su Crnogorci u širem smislu dio Srba.
Neonatologija

21. 09. 2019 - 15:06

Nacija je komplikovani segment čovekove individualnosti! Mislim da se često situacije, i oko ove teme, posmatraju van vremenskog okvira u kome su se "dogodile". Istorijsko iskustvo nas uči da su Srbi (Crnogorcima) najbolji prijatelji na Balkanu. NE GOVORIM o politici ili političarima! Probajte, ne bi bilo loše, da pronađete "definiciju" sta su karakteristike jednog naroda-nacije...na osnovu čega možemo reći da pripadamo ovoj i onoj nacije. Nakon toga će sve biti jasno. Moje lično mišljenje je da.... srbovanje-srpstvo, bilo kojeg Petrović-Njegoša nije ništa drugo već spoznaja da su Srbi najbrojnije i najsposobniji da zaokruze proces koji je započet ustankom Karađorđa... A kasnije se to "srbovanje" pretvorilo u stvaranje JUZNOSLOVENSKE NACIONALNE DRŽAVE!!!
Мирослав Ђукић

23. 09. 2019 - 14:59

Штета што Сима није упознао мог имењака Ћосовића. Тако би га брзо обрлатио, да би наш епски фантастичар сада србовао! Сима је био, ако је веровати епским фантастичарима Шербове школе, мотиватор и бели маг, све у једном! Ко је са Симом па и мало стао и попричао, србовао је од тада, па до краја свог живота!
Novi komentar