Analitičari o skoku cijene nafte na berzama

Neizbježno poskupljenje goriva, po starom dok traju zalihe

Nakon dužeg perioda cijena nafte na svjetskim berzama značajno raste, što će, po mišljenju analitičara koje smo kontaktirali, prije ili kasnije izazvati povećanje maloprodajne cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori.
Objavljeno: 20. 09. 2019 - 15:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ekonomski analitičar Siniša Lekić ističe da napadi na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji nisu samo zabrinuli najveću izvoznicu nafte, već i naše građane koji sa ovim događajem nemaju direktne veze.

“Sam pogled na rast cijene nafte na berzama govori da ćemo uskoro imati osjetni rast cijena naftnih derivata. Nepotrebno je govoriti o uticaju cijene goriva na sve ostale cijene, kada u svakoj maloprodajnoj cijeni učestvuje u značajnoj mjeri. Naravno da protiv skoka cijena nafte nema lijeka, ali bar neka rezerva derivata, dok se cijene ne stabilizuju, sigurno bi mnogo značila. Kolike su naše rezerve derivata pitanje je koje može biti poslovna tajna, ali bi sigurno Vlada mogla da utiče na te rezerve i na neki način obaveže distributere da, radi stabilnosti tržišta, moraju imati odgovor na ovo pitanje”, kazao je Lekić za Portal Analitika

lekic02Kako je naveo, možda kratkoročni spas treba tražiti u sipanju punog rezervara po starim cijenama.

“Ili ćemo i dalje da se pravimo da ne znamo kolika je cijena goriva, jer uvijek sipamo za pet eura, a kad primimo platu za 10 eura. Tako da se u tom slučaju običnom potrošaču neće ništa desiti šokantno. Koliko ćemo kilometara preći po novoj cijeni nećemo nikome reći”, naglasio je Lekić

predrag-drecun-direktor-frist-banke-0301-2013-dobrilo-malidzan17Ekonomski analitičar Predrag Drecun konstatuje da je nafta roba koja je izuzetno osjetljiva na politička dešavanja u svijetu, “uključujući i rat kao neku vrstu politike”. 

“Sigurno će doći do određenog skoka cijena goriva u Crnoj Gori. U kom roku i koliko, zavisi od budućih događaja. Moguće je da, kao što su iz Ministarstva ekonomije najavili, u narednih nedjelju-dvije ne dođe do rasta cijena s obzirom na zalihe koje postoje i na način obračuna cijena kod nas, ali sigurno je da će kod sljedeće isporuke doći do korekcija jer raste cijena nafte na svjetskom tržištu“, rekao je Drecun za Portal Analitika.  

U subotu, 14. septembra, saudijsko naftno polje i najveća svjetska rafinerija za preradu sirove nafte napadnuti su dronovima, čime je proizvodnja umanjena za 5,7 miliona barela dnevno, što predstavlja oko čak pet odsto svjetske dnevne proizvodnje nafte.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, ali SAD i Saudijska Arabija vjeruju da je kriv Iran, koji negira umiješanost.

Na tržištu je cijena nafte skočila prvo za 19 odsto, da bi se potom skok cijena stabilizovao na 10 odsto. Rojters prenosi da je to najveći skok cijena tog energenta od Zalivskog rata 1991. godine.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, rekao je u srijedu da je povraćeno 50 odsto proizvodnje nafte, te da će do kraja mjeseca kapacitet biti podignut do 11 miliona barela na dan.

Iz crnogorskog Ministarstva ekonomije u ponedjeljak su saopštili da će cijene goriva ostati nepromijenjene naredne dvije sedmice.

Komentari: 1

Rade

20. 09. 2019 - 13:17

Nije problem što će sad cijena nafte "realno" skočiti zbog novonastale situacije, već što poslije kad cijena nafte padne na staro vi ne vraćate cijenu goriva na staro već je mizerno smanjite reda radi, a ostatak doplaćuju kupci, a da ne govorim koliko će to uticati na izgovore za poskupljenja svega i svačega dok se vlastodršci i dalje batrgaju hoće li minimalac biti 200€ ili neće. Strašno!!
Novi komentar