Do januara 2022.

Ministarki Damjanović produžen mandat predsjedavajuće UO SEEIIST-a

Šesti po redu sastanak Upravnog odbora SEEIIST-a (regionalnog projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope) održan je juče u Budvi, samo dan nakon specijalnog događaja koji je označio početak faze Studije dizajna ovog projekta.
Objavljeno: 20. 09. 2019 - 14:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na današnjem sastanku razmatralo se sticanje statusa pravnog lica SEEIIST-a. Naime, SEEIIST je ovaj status ostvario u avgustu ove godine osnivanjem Asocijacije, uspostavljene po švajcarskom zakonu, sa sjedištem u Ženevi. 

Riječ je o neprofitnoj organizaciji, koja sada može da aplicira za projekte koji su usko povezani sa tematikom projekta. Druga važna tema bila je priprema projektne prijave za dodatna sredstva od 3 miliona eura kroz poseban konkurentni poziv u okviru EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”. 

Ova sredstva su neophodna za realizaciju faze Studije dizajna, na prvom mjestu za izradu tehničke specifikacije projekta koji će biti tehnološki napredniji u odnosu na postojeće centre.

Takođe, na  sastanku su se razmatrale važne teme koje se odnose na realizaciju pripremne faze SEEIIST projekta, a za koju je Evropska komisija opredjelila prvi milion eura, dok su CERN i GSI pružili podršku da se upravo ova faza realizuje u ovim renomiranim institucijama. 

Iako nije bilo predviđeno dnevnim redom, članovi UO su donijeli odluku da mandat ministarke Damjanović kao predsjedavajuće UO SEEIIST-a, koji ističe u januaru 2020., bude produžen za naredne dvije godine, odnosno do januara 2022.
 

Komentari: 1

Mia

20. 09. 2019 - 17:39

A izbori iduce godine? Misli da ce ostati u vladi?
Novi komentar