Dostavili predlog odboru

Demokrate predlažu: Umjesto olovkom, glasati pečatom

Demokratska Crna Gora dostavila je Odboru za sveobuhvatnu treformu izbornog i drugog zakonodavstva predlog rješenja u vezi izgleda glasačkog listića i načina glasanja, kojima bi se spriječilo kršenje principa tajnosti glasanja na izborima.  
Objavljeno: 20. 09. 2019 - 17:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je na konferenciji za novinare da je na svim dosadašnjim izborima u Crnoj Gori tajnost glasanja grubo povrijeđena.

„A jedan od mehanizama zloupotrebe koji koristi Demokratska partija socijalista (DPS) je i glasački listić“, rekao je Šaranović.

Kako je naveo, najčešći slučaj zloupotrebe je kad funkcioneri i aktivisti DPS-a zahtijevaju od birača da umjesto zaokruživanja broja na listiću stave kvadrat ili neki drugi geometrijski oblik, ili mu daju raznobojne flomastere.

Drugi način je, kazao je Šaranović, kada od birača zahtijevaju da u imenu neke od ponuđenih izbornih lista podvuče određenu riječ, popuni određeno slovo ili ga zaokruži na dogovoreni način.

„Tako vrše kontrolu, odnosno vezuju određeni glasački listić sa biračem“, pojasnio je Šaranović.

Prema njegovim riječima, jedan od najjednostavnijih načina kojim birač, na koga je DPS izvršio pritisak, dokazuje za koga je glasao, jeste stavljanje na uvid određenom članu biračkog odbora poleđinu glasačkog listića koji je providan.

Ustaljeni metod je, kako je kazao Šaranović, i kad član biračkog odbora izb DPS-a pečatira listić na tačno odeđenom mjestu.

Manipulacije se, tvrdi on, događaju i prilikom prebrojavanja, kada članovi odbora iz DPS-a poništavaju glasačke listiće na kojima je zaokružena opozicija.

„Oni to čine tako što naknadno olovkom zaokruže još jednu izbornu listu, nakon čega se listić proglašava nevažećim“, pojasnio je Šaranović i dodao .

On je kazao da se na taj način, uz brojne druge pritiske van biračkih mjesta, utiče na izbornu volju više desetina hiljada građana.

Njegov kolega Momo Koprivica kazao je da Demokrate nude konkretna rješenja u odnosu na glasački listić, kako bi se u potpunosti spriječile zloupotrebe.

Kako je naveo, listić treba da bude neprovidan, sa tamnoplavom pozadinom i odgovarajuće debljine, tako da članovi biračkog odbora ne mogu vidjeti za koga je građanin glasao.

„Umjesto upotrebe olovke kao sredstva za glasanje, predlažemo glasanje pečatom, što predstavlja rješenje za potpuno eliminisanje zloupotreba“, kazao je Koprivica.

Demokrate predlažu da se broj pečata koji se dodjeljuju odboru popisuje prije glasanja, a nakon zatvaranja biračkog mjesta se sakupljaju u kutiju koja se pečati u prisustvu svih članova odbora.

„Na glasačkom listiću, osim pečata na tačno određenom mjestu, ne smiju biti nikakvi znakovi ili drugi tragovi“, istakao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, glasački listić treba da bude tehnički uređen na način koji obavezuje dvostruko previjanje.

Predloženo je i da na poleđini glasačkog listića bude ocrtano posebno mjesto u koje će se otiskivati pečat biračkog odbora.

„Na ovaj način izbjegava se mogućnost kontrole glasanja stavljanjem pečata na druga mjesta“, kazao je Koprivica.

On je ocijenio da je krajnje vrijeme da se, nakon 30 godina, prestane sa prekrajanjem izborne volje pritiskom na birače i ucjenama.

„Pitamo se kako je moguće da se svih 30 godina pristajalo na primjenu glasačkog listića koji je proziran kao providna folija“, dodao je Koprivica.

Komentari: 16

lolo

20. 09. 2019 - 19:10

Revolucionarno hahahahaha dakle medjedi bi bolji bili
jeste li sigurni ?

20. 09. 2019 - 19:13

ili šrafcigerom jos bolje ?
Zooran

20. 09. 2019 - 20:12

E, ovo će nas izvaditi!
fileopg

20. 09. 2019 - 20:19

ništa od ovog nije tačno i ovo može da priča samo onaj koji nema veze sa ovom materijom. 1. i do sad su listići bili neprovidni. 2. Listiće su svi prisutni brojali i kontrolisali. 3. da nije bilo flomastera i raznih simbola vaš Jokić nikad ne bi bio izabran za predśednika Kotora.
A đe je pečat

20. 09. 2019 - 20:31

Ne no otiskom palca.
*

20. 09. 2019 - 21:24

A vidji im sakoe, crvene kravaaaaaate, ma sigurno neko duboko simbolicno znacenje, a ha, ha, ha …. Kako mali provincijalcici. zamisljaju politiku.
Fahro

20. 09. 2019 - 23:09

Ovi su stvarno bez grama mozga, pomozi boze...
Peśo

21. 09. 2019 - 01:00

E, vjerovao sam da će ova generacija, da nas izvadi na bolje , ali ništa. Nažalost budućnost nam je nikakva.
Žuga

21. 09. 2019 - 01:01

A ne no k..... ! Čuš budaletina neopjevanih.
Rašo

21. 09. 2019 - 09:39

A što vredi pečat, i sa pečatom može da se manipuliše ( udari pečat malo lijevo ili desno od predvidjenog mjesta ) . Međutim nema tog pečata koji opoziciju ovakva kakva je može dovesti na vlast iz prostog razloga što veći dio naroda neće da je glasa izato što joj ne vjeruje.
prof.

21. 09. 2019 - 11:19

Ovi su na putu da prevaziđu DF u budalaštinama. Kad ode DF na službeni put u Spuž, Demokrate će uveseljavat narod. Šteta, mladi a postavljaju neka glupa pitanja . I još će počet sa svetosavljem, tu će biti glavni keatori, umišljeni Srbi. Koprivica i Šaranović. Oni će prenijet Banjane i Bjelopaviće u leskovački kraj.
Kao da

21. 09. 2019 - 22:07

A što će ih prenositi u leskovački kraj? Kao da u Banjanima i Bjelopavlićima ne uspijeva paprika? Dobro, možda ne u tim količinama, ali!
iko

21. 09. 2019 - 11:21

Alo svetosavci, ovo niije Surdulica . Kad stavite šajkače i zagirate kolce, pljeskaću vam.
@

21. 09. 2019 - 12:56

MA SVE JE TO ZAMAJAVANJE A RESENJE JE DA NAMA CRNOGOCIMA ZABRANITE GLASANJE ILI KAO NA REFERENDUMU ALI SA RAZLIKOM DA VAS GLAS VRIJEDI DVA VASA.JESTE LI SRBI ILI NE.NEVJEROVATNO!!!!
TEMSI

21. 09. 2019 - 23:33

Prije oko 15-ak godina u prostorijama pravnog fakultetaje održana edukacija, eksperata iz njemačke, člaovima biračkih odbora liberalnog saveza iz svih crnogorskih opština. Naročito je ukazano na moguće zloupotrebe od strane partije na vlasti. Striktno je naglašeno da su svi glasački listići smatraju nevažećim, ako nijesu tačno na odgovarajućem mjestu zaokruženi hemiskom olovkom, koja se nalazi u glasačkoj kabini. Znači da se ne priznaju listići sa raznim flomasterima, kvadratićima, krugovima ili nekim znakovima. Ali kao što vidimo da su na ovaj način u predhodnim godinama priznavati ovakvi listići iako je jasno da su oni bili kupljenih glasača itd itd itd.
Gule Bgd.

23. 09. 2019 - 17:52

Predlažem bolje rešenje, pečat se može falcifikovati Iz tih razloga ,a naročito što je poznato da vi prepisujete doktorate kupujete lažna svjedočanstva i diplome najsigurnije je otisak prsta!
Novi komentar