U saradnji sa Kinom

Srbija pokreće program istraživanja svemira

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je na sastanku sa zamjenikom predsjednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom da će Kina i Srbija intezivno razvijati saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija, istraživanja i posmatranja svemira, saopštilo je to ministarstvo.
Objavljeno: 20. 09. 2019 - 19:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti, a taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmijeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć vještačke inteligencije", izjavio je Popović.

Popović i Vu razgovarali su u Beogradu o uključenju Srbije u savremeni satelitski program kineske svemirske agencije.

"Saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbjedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa", naveo je Popović.

On je ocijenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmjene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija.

"Od posebnog značaja je edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti. Srpski inženjeri su prema ocijeni relevantnih svjetskih organizacija proglašeni za lidere u ovom dijelu Evrope i siguran sam da će u saradnji sa svojim kolegama iz Kine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke", rekao je Popović.

On je dodao da potencijal za saradnju sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom vidi u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija, bezbjednosti.

"Srbija očekuje podršku u razvoju svojih satelitskih sistema, jer je Kina jedan od lidera u oblasti svemirske nauke i znanja kineskih inženjera poslužiće da se u Srbiji razviju startap kompanije u ovim oblastima", istakao je Popović.

Komentari: 10

Festa ljudi moji

20. 09. 2019 - 20:11

A ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha … Mizerija i smece na sve strane, bolnice nemaju papira, na usluge katastra se ceka mjesecima, … Ovaj Popovic je cetnik I rusofil koji CG ne moze smisliti. To mu je "svemirski" nivo.
Nebeski :)

20. 09. 2019 - 20:16

Nenad Popovic salje cetnike u svemir. "Napravite gibanicu Kinezima i nista ne dirajte".
Vjernija slika Srbije

20. 09. 2019 - 20:16

Na ulaznoj skretnici u stanicu Batajnica, iz pravca Surčina, nepoznati vandali kamenovali su u 15.15 h teretni voz, koji je saobraćao iz Valjeva ka Rumi.
Buducnost se zove Nenad

20. 09. 2019 - 20:17

Nenad Popovic - slika sa konzerve pastete
@

20. 09. 2019 - 20:31

Ja mislim obzirom da ste vi NEBESKI NAROD da treba izucavati istoriju i to prije Kosovskog ciklusa a posebnu paznu usmjeriti na tu jeb.nu zlatnu kasiku.Takodje se treba oslanjati na domacu pamet i mislim da prof dr Jovan Deretic ima sijaset podataka jednako pametnih kao sve teme o SERBSTVU VASKOLIKOME koje je do sada nama prezentovao.
Поп ишао у Дукљу

20. 09. 2019 - 21:10

Срби ће у свемир а у Црну Гору не постоји ни фабрика макарона па се исте морају увозит.
Ha, ha, ha

20. 09. 2019 - 21:13

Uzkosovski cirklus.
Valjanje

20. 09. 2019 - 21:17

Nenad simpatican cojek, ko "Napoleon" iz jednog Orwellovog romana kad se na kraju obukao u covjek.
Pločica

20. 09. 2019 - 21:20

Sad ce naći "dokaze" kako su Srbi plovili svemirom prije milion godina i da su bili ugroženi od Amerikanaca koji su se pojavili prije pola miliona godina. Onda bijaše veliki kosmički rat i većina Srba se nastanila na zemlji da se sačuva.. ostalo je istorija..
Питам се...

21. 09. 2019 - 08:44

Јеси ли ти Мујо стварно ћерао коње по Мјесецу?
Novi komentar