I ove godine bez ministara i predsjednika opština

Danas sedma "Parada ponosa", ne očekuju se incidenti

Sedma „Parade ponosa“ pod sloganom „Ne preko naših leđa“ održaće se danas u Podgorici. Okupljanje učesnika zakazano je za 16 sati kod spomenika kralju Nikoli, dok se početak zvaničnog programa očekuje sat kasnije. Iz Uprave policije ističu da će „Parada ponosa” proći će bez narušavanja javnog reda i mira.
Objavljeno: 21. 09. 2019 - 10:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Povorka će, kako su kazali organizatori, krenuti iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od spomenika Kralju Nikoli i nastaviti ka mostu Blaža Jovanovića odakle će nastaviti Bulevarom Stanka Dragojevića nakon čega će skrenuti u Bokešku ulicu i proći pored Trga Nezavisnosti sa kojeg će skrenuti u ulicu Slobode sve do hotela "Hilton" odakle će nastaviti Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do početne tačke.

 

marsruta-prajd

 

Pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević rekao je da su preduzete sve potrebne aktivnosti da "Parada ponosa" protekne bezbjedno.

"Policija štiti prava LGBT osoba. Preduzete su sve potrebne aktivnosti da Povorka u Podgorici protekne bezbjedno", kazao je Janjušević

 

 

Kao i ranijih godina, niko od ministara i predsjednika opština neće učestvovati na sjutrašnjoj manifestaciji. Kao razlog svi su naveli ranije preuzete obaveze.

Skupu će prisustvovati britanska ambasadorka, Alison Kemp, dok će Ambasadu SAD na paradi predstavljati otpravnica poslova Džudi Kuo zajedno sa članovima Ambasadine zajednice.

Američka ambasada u Podgorici sinoć je sijala duginim bojama u čast sjutrašnje Parade ponosa.

"Pridružite nam se na Paradi ponosa u Podgorici da proslavimo ljubav i toleranciju. Vidimo se sjutra u 17 sati", poručili su iz ambasade SAD.

 

 

V.d. ombudsmana Zdenka Perović saopštila je uoči današnje šetnje da negativne reakcije uglavnom izostaju, a sam događaj poprima karakteristike promotivne manifestacije.

Ovogodišnja Povorka ponosa, u sjenci je neusvajanja Vladinog zakona o istopolnom partnerstvu u crnogorskom parlamentu posljednjeg dana jula, koji bi istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućio da uživaju ista prava kao heteroseksualni, samo bez mogućnosti usvajanja djece. Protiv tog zakona glasali su poslanici manjinskih stranaka, koje čine vladajuću koaliciju.

Na sastanku s predstavnicima organizatora parade, premijer Duško Marković najavio je da će njegova vlada uskoro ponovo uputiti parlamentu prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola kako bi bio razmatran na jesenskom zasjedanju skupštine.

 

Komentari: 2

CRNOGORAC

21. 09. 2019 - 10:26

OCELI AMFILOFIJE PREDVODITI LITIJE PONOSA ZA ZDRAVLJE IRINEJA.
Bajro

21. 09. 2019 - 12:22

Kakve veze ima Risto sa pomenutim skupom?A ti da si pravi Crnogorac ti bi prošeta na Paradi ponosa a i založio bi se da se ovakav skup održi u Gusinje ili Cetinje.Dok ne vidim Gay pride u Prijestonici ne vjerujem vašem evropejstvu i Nato vrijednostima.
Novi komentar