Osnivač Udruženja Crnogoraca Amerike poručio

Sredanović: Treba da se uljudimo, kao što su nekad Crnogorci bili

Gost u prvoj novosezonskoj “Živoj istini” bio je osnivač Udruženja Crnogoraca Amerike, čovjek koji je sa završnog predreferendumskog skupa, u maju 2006. poslao jednu od najupečatljivijih poruka, Blažo Sredanović.
Objavljeno: 20. 09. 2019 - 22:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Evo smo ti došli Crna Goro, došli smo da te zagrlimo slobodnu u najljepšoj majskoj zori i da jasno i glasno kažemo 'DA' , poručio je Sredanović na mitingu uoči referenduma 2006.

Komentarišući današnje stanje u državi i ocjene da se silna suverenistička energija istopila, Sredanović kaže kako se ispostavilo da je među suverenistima bilo oportunista koji su brzo pokazali da su u stvari antiratni profiteri.

“Očekivao sam, kad smo obnovili državu, da će to biti veliki korak naprijed i da će se snage sjediniti. Očekivao sam od Liberala, da ako i ne budu ušli u vladu, da će to biti jaka procrnogorska i proevropska opozicija. Međutim, to se nije desilo. Uslijedilo je razočaranje... Mislim da je čak i onda među suverenistima bilo oportunista koji su brzo pokazali da su u stvari antiratni profiteri i da su to pokušali da unovče”, kazao je Sredanović.

Sredanović je istakao da se oseća prevarenim od pojedinih aktera suverinističkog bloka.

“Ja sam ih reklamirao kao primjer posvećenosti toj ideji i onda odjednom nijesam mogao da ih prepoznam!? I do danas tu gorčinu osjećam. Lako je početi svaku ideju, ali problem je da se ona dovrši, da se otjelotvori. Oni su dobro počeli, pa su sve rasprčkali”, smatra Sredanović.

Crnoj Gori je, kaže, potreban patriotizam solidarnosti i žali što se izgubila odgovornost za javnu riječ. Podsjeća, zato, na američki moto:

“Koliko nam je potrebna Statua slobode na Istoku, toliko nam je potrebna Statu odgovornosti na Zapadu. Kad čitam neke članke vidim da se, u ime slobode riječi, danas bez rizika može blatiti i to na najvurgalniji način,kao nekakve bordoleze... Takvo ponašanje nije dostojno ni jedne seoske opajdare”, kazao je Sredanović.

Sredanović zaključuje da je moralna obnova neohodna.

“Mnogo se morališe, a malo je morala. Prvo što treba je da se uljudimo kao što su nekad Crnogorci bili. Prosto se izgubilo osjećanje da ne smiješ preći određene granice. Toga je nestalo. Ne drži mnogo govora i budi korektan”, poručio je Sredanović.

Komentari: 9

Zix

20. 09. 2019 - 22:38

Mislim da se sad sve šakama u glavu bije kako smo se uljudili, čudo jedno. Sve primjeri čojstva i junaštva u državnim strukturama, u nezavisnoj nam državi
Malisa

21. 09. 2019 - 06:35

Pa zix valjda ne mislis da je moral smjsten ko ljudi koj su htjeli i dalje hoce da svoju domovinu predaju na upravljanje nekom drugo a sto se tice ovih ,,moralista" koji su trenutno na vlasti tu mozemo nac zajednicki jezik
grbalj

20. 09. 2019 - 23:01

U POTPUNOSTI SE SLAZEM SA SREDANOVICEM I NJEGOVIM VIDJENJIMA I OCJENAMA O DANASNJEM STANJU U CRNOJ GORI.
21 maj

21. 09. 2019 - 09:05

Crna Gora je riješila najvažnije pitanje onim koji su je htjeli za svoga ,,BOGA,, a narod iskoristili kao vještačku supstancu za LIČNE INTERESE, a koji nisu mali. Dali se neko pita šta će biti za 10,15,20 godina u CG , Dali će iko pokušati rješavati bezbroj nagomilanih problema kojih je na ,,stotine,,
Rodoljub

20. 09. 2019 - 23:05

Moralna i duhovna obnova je prijeko potrebna danasnjoj Crnoj Gori. Ono po cemu su nas nekad drugi prepoznavali bio je upravo moral, etika, riječ i druge duhovne osobine kojima smo nadomjestili materijalnu oskudicu. Biti Crnogorac to je prije svega stav; odnos prema sebi i drugima; osjecaj za pravdu i istinu; odnos prema precima i odgovornost prema potomcima. Ako zelimo ici naprijed moramo pronaci zabačeni ključ bogate riznice duha i opet u njoj pronaći sebe. Tada cemo, postujući zahtjeve savremenog doba u kojem zivimo i tokove moderne civilizacije opet stati čvrsto i odvažno u lovćenskom stavu.
Zoran V. Raičević - Toronto

20. 09. 2019 - 23:49

Blažo Sredanović je bio jedan od prvijenaca crnogorske dijaspore u Americi. I ostao. Dobar i pisac, solidan i poznavalac prilika u dijaspori. Danas, osim gorčine zbog situacije u CG i među Crnogorcima, gorčina je veća činjenicom da u velikoj Americi (USA), nije opstalo ni jedno crnogorsko društvo ili udruženje iseljenika. Imaml, naravno ona koja bitišu i to dosta dobro, koja okupljaju samo Bošnjake ili Albance, ali ni jedno više crnogorsko. Tu je naravno i propali projekat Crnogorske Kuće u Njujorku, projekat osnivanja CPC u Americi, određena depresija crnogorskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i td...
L Dabanović

21. 09. 2019 - 05:14

Poslije 3-4g obnove crnogorske države viđelo se da imamo oštaplersku vlast.Zato je vlast CPC iščupala iz temelja državnosti i prepuštila je narodu otrcana srpstva Srbije.Pa legalizovali da mogu postojat i partije zlotvora crnogorskog naroda i države a njihove vođe śeđet u Skupštinu i agitovat anticrnogorstvo.Tako je vlast /DPS/ sa potčinjenom koalicijom tom legalizacijom sebe obrjezbijedili da ih,kao manje zlo,crnogorski narod /sve je bolje nego ostat bez države/ uvijek bira i dovijek na vlast opstaju i čine što im je volja.A u vladu i opoziciju da je bilo pravih vođa crnogorskog narod i prije i danas s takvima nikad ne bi śeđeli u Skupštinu.A pokazalo se i da je i LSCG opstao ista sorta bi došla na vlast.Još kao član LSCG radi obnove države prečuta sam ono 'lopovi i komunjare'.Pa Slavko je iz ličnog profiterstva,pored mnogih zaslužnih i odanih Crnogorki,u Skupštinu uvalio četnikulju.Među sve države svijeta samo u Crnu Goru je ponižen narod koji je trpio glad i ginuo da bi ima državu.
Tako je!!!!

21. 09. 2019 - 22:43

Tako je Labude!!!! Svaka ti je ka u Svetog Petra. Pizma i lopovluk polako tule ovu državu. Pozdrav svima od Irca.
Ksenija Petrovic

21. 09. 2019 - 08:02

E moj Sredanovicu nijeste vi samo razocarani no ima nas dost tkvih razocaranihĐe su liberali da dignu svoj glas đe su rformisti koji su se obogatili pa potkupljuju svoje pulene da blate po CRNOJ GORI razni dritani i njemu slicni Nije sam od juce jer znam sto su obecavali da ce da urade za CCRNU GORU Sad ne sad no od prije kad su se obogatili zaboravili su na svoja obecanja tj na CRNU GORUI sa đavolom bi se udruzili samo da sacuvaju svoja bogastva i udruzuju se
Novi komentar