Priručnik poljskog sveštenika

Seks u skladu sa Božjim zapovjestima

Misionarski položaj nije jedini koji bi trebalo da upražnjavaju uzorni vjernici. Naprotiv, mjesta u raju ima i za one koji vole tzv. dogi ili bilo koju drugu seks pozu, piše u knjizi “Seks kakav nijeste poznavali (za supružnike koji ljube Boga)”.
Objavljeno: 20. 09. 2019 - 22:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Knjiga, koju je prije desetak godina napisao poljski katolički sveštenik, franjevac Ksaveri Knot, predstavlja svojevrsni priručnik za seks bez grijeha i griže savjesti.

Žudnja ili požuda

“Mnogi misle da Katolička crkva svojim pravilima i strogim načelima oduzima od spontanosti i romantičnosti seksa. To je jako daleko od istine. Ova knjiga poručuje da se radost seksa ne nalazi u tzv. oslobođenju od moralnih principa, nego u poslušnosti zapovjestima Boga Stvoritelja koje je uputio našim praroditeljima: ‘Plodite se i množite’, tj. u življenju po Božjim i crkvenim zapovjestima na ovomu području”, piše u predgovoru ove knjige.

Knjiga “Seks kakav niste poznavali” počinje sa nekoliko opštih poglavlja, koja se, između ostalog, bave tezom da tijelo nije samo prirodna, nego i duhovna pojava, pa prave razliku između žudnje i požude. Seks, kaže Knotz, ne mora da bude lišen “radosti, erotskih igrica, maštarija i supružnicima atraktivnih poza. Ne mora da bude ozbiljan kao crkvene pjesme”. U svojim savjetima bračnim parovima predlaže da paze na atmosferu u kojoj kreću u ljubavne poduhvate.

“Valja se tada pobrinuti za odgovarajući veš, ulja za tijelo, mirise... Bračni čin tada može da bude posebno slavlje. Početak slavljenja bračnog susreta podrazumjeva znakove nježnosti, poljupce, masiranje, erotsko milovanje”, objašnjava Knotz.

Kako da se dodirujete

Pravi razliku između onoga što naziva “dopuštenim i nedopuštenim milovanjima”.

“Kada se supružnici upuštaju u milovanje sa željom ostvarenja potpunog polnog čina, onda je svako ponašanje (vrsta maženja, seksualni položaji), kojem je cilj pobuđivanje, dopušteno i sviđa se Bogu. Za vrijeme polnog odnosa supružnici mogu jedno drugome iskazivati ljubav na svaki način i ne moraju se stidjeti ni sustezati od bilo kakvog maženja i pobuđivanja supružnika”, kaže Knot, upoređujući odabir poze za seks sa preferencijama u kuhinji: neko voli italijansku, neko kinesku, ali jedino važno je da su svi sretni, piše Jutarnji.

Zadatak uzornih katolika u braku je da se pobrinu da što češće praktikuju polni čin. Predigra je poželjna, a nijeste pogriješili ako u nju ubacite i nešto oralnog seksa, što je, čini se, česta dilema koju imaju bračni parovi koji žele da žive po pravilima Crkve. Stimulisanje spoljnih polnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvom ponašanju ne treba tražiti grijeh”, kaže Knot.

Posebno poglavlje posvetio je i orgazmu. “Orgazam nije sve”, kaže, pa umjesto orgazma kao najvažniji trenutak ističe “trenutak prodiranja u ženu”, koji predstavlja sjedinjenje. Postizanje orgazma, kaže, nije norma koja ocjenjuje kakvoću komunikacije među osobama, a po njemu je takvo “razmišljanje posebno važno za žene, kod kojih doživljaj orgazma zavisi od brojnih činjenica: dobi (brojne mlade žene nepotrebno se brinu zbog njegovog izostanka ne znajući da žena dostiže polnu zrelost kasnije od muškarca), trenutnom zdravstvenom stanju, problemima na poslu ili u kući, odnosu sa mužem... Ne smije se zaboraviti kako neke žene za vrijeme polnog odnosa ne doživljavaju poseban užitak, ali su ipak sretne i iz intimnosti dobijaju puno radosti, osjećaj sigurnosti, ljubavi”.

Ovaj franjevac na više mjesta zauzima srednjovekovne savjete i prikazuje seks kao nešto na što ženu treba nagovarati. Kaže da kod muškarca izbacivanje sjemena “prati ‘automatsko’ zadovoljstvo”, dok, smatra, “kod žene prihvatanje polnog čina i rizika mogućeg začeća u brojnim slučajevima nije ‘automatski’ prirodno nagrađeno snažnim osjećajem zadovoljstva. Žena se često na ljubavni čin odlučuje više iz ljubavi prema mužu, nego zbog lične potrebe. Zato je jako važno da muškarac za vrijeme polnog čina nastoji da nagradi ženinu odanost, trud i rizik".

Gdje je granica?

Korišćenjem kondoma “prekoračujemo granice ljudskog tijela. "Supružnici se odlučuju da podignu vještačku barijeru između sebe”. Osim toga, kažu da se “u spermi nalaze hormoni koji stabilizuju žensku psihu, koji djeluju antidepresivno, imaju uticaj na osjećaj sreće, na buđenje energije i optimizma žene”, pa kondom po toj logici višestruko šteti. Kontracepcijska pilula, koju nazivaju pilulom smrti, još je veće zlo jer “može značajno da naruši zdravlje žene”. Ne toleriše se ni spirala.

Na piramidi grijeha visoko se kotira i takozvano prekoračivanje granica. Granica je prekoračena na štetu veze kada supružnici počinju da koriste raznovrsne simulatore: prstenje koje produžuje erekciju, vaginalne kuglice, hemijska sredstva koja pojačavaju želju i slično. One imaju za cilj da vještački izazovu i pojačaju zadovoljstvo. Analni seks takođe se ne smatra normalnim polnim činom, ne učvršćuje vezu, a šteti i zdravlju.

Komentari: 2

Nick

21. 09. 2019 - 10:54

E djavolčiću mali božji, pi na tebe i takve mu avetinjake.
Karl Marx

21. 09. 2019 - 20:59

Praksa je najveći stupanj istine
Novi komentar