Nakon četiri mjeseca napisana presuda za pokušaj terorizma u oktobru 2016.

Na 678 strana pojašnjene uloge svih članova organizacije

Sutkinja podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša napisala je presudu osuđenima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori i ovjereni prepis odluke otpremljen je strankama u postupku. To je juče saopšteno iz Višeg suda.
Objavljeno: 21. 09. 2019 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

- U predmetu protiv optuženih S. V. E. i dr. zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja iz čl. 373 st. 1 u vezi čl. 24 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, presuda je pisano izrađena, a ovjereni prepis presude otpremljen strankama- objavljeno je na sajtu Višeg suda u Podgorici.

Protiv ove presude stranke I branioci mogu podnijeti žalbu u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude Apelacionom sudu Crne Gore, preko Višeg suda u Podgorici.

Presuda je, kako saznajemo, napisana na 678 strana i podrobno su objašnjene uloge svih članova kriminalne organizacije. Presuda u ovom slučaju izrečena je 9. maja. Trinaest optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća, nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju. Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DFa Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo - pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja. Optužnicom Šišmakov se teretio da je od svjedoka saradnika Saše Aleksandra Sinđelića tražio da pronađe osobu koja će ubiti tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića, nakon što je propao plan o njegovom hapšenju.

Kako je sutkinja Mugoša pojasnila, Šišmakov je oslobođen optužbe jer svjedok saradnik nije ni pokušao da počini krivično djelo ubistvo Đukanovića.

U presudi se navodi da je „svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su uračunljivi i svjesni svog djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno“.

Cilj kriminalne grupe koju su formirali Šišmakov i Popov, prema ocjeni suda, bio je da zastraše građane, povrijede ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore, proglase nasilno pobjedu Demokratskog fronta, zauzmu Skupštinu i tako spriječe ulazak u NATO.

(opširnije u Pobjedi)
 

Komentari: 3

Sveto

21. 09. 2019 - 11:02

Sudjenje je prenošeno. 678 je premalo stranica za izrečenu presudu "teroristima", jer niti je bilo izvršilaca niti sredstava za izvršenje djela, ni materijalnih dikaza ni svjedoka, osim već sad čuvenog Sindje koji samo u našim sudovima može imati status svjedoka. Sudija i vijeće su ovom presudom po ko zna koji put dokazali samo jednu stvar, da je pravosudje, ono "visoko" samo izvršni organ DPS zahtjeva i ništa više. Potvrda ovog stava je napretek, čak i ovih dana.
Žuga

22. 09. 2019 - 23:16

Nema Širakova. Popova . Postoje , sinimljeni , ivedeni iz Bgd - a ne postoje. Čudo. .. Nema babe četnika. Nema Ananija Nikica. Nema Pipuna i " djevojke mu " sa ruskim telefonima. Nema kriptivanih telefona. Nema priznanja Velimirovica , Sindjelica. Zaboravljate uporno Dikica. Nema presretenih razgovora. Pipuni se ne sjecaju kad su isli za Bgd. Ni na koji su granicni prelaz presli. Vozac im se ne sjeca koja je kola vozio. Ekipa za izvlacenje nije bila u PG u kuci DF ovca. I iznajmljivali kucu jer vole Podgoricu u jesen. I jos zaboravljas osnovno. Njima se ne sudi da su izvrsili drzavni udar pa nije uspio. Njima se sudi za pripreme i organizaciju , navodnenje , najavljivanje. . A to je olaksavJuca optuzba. Jer da su pokusali a omanuli dobili bi po 20 godina. Ovo za sto su optuzeni je apsolutno sve dokazano.
Seka

21. 09. 2019 - 13:51

Ti kao nesto znas a nijesi mrdnuo dalje od kladionice. Cutanje je pametnije pa se spremaj za posjete u Spuz.
Novi komentar