Odgovarajući na pitanja novinara koji je predstavljaju srpskom umjetnicom

Marina Abramović: Ja sam Crnogorka

Jedna od najvećih umjetnica Marina Abramović otvorila je u Beogradu retrospektivnu izložbu "Čistač". Autorka se obratila prisutnima jutros u 6 sati i 23 minuta, u skladu s konceptom same izložbe u kojoj u zoru "čisti" svoju umjetničku karijeru i iz svoje arhive izvlači najbolje i najzapaženije radove. 
Objavljeno: 21. 09. 2019 - 13:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odgovarajući na pitanja novinara, Abramović kaže: "Nijesam ja Srpkinja. Ja sam Crnogorka, isto tako. Otac mi je pravi Crnogorac!"

"Prije 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam i letjela sam sve vrijeme od tada, danas počinjem da dotičem tlo, ova topla dobrodošlica koju ste mi priredili umanjila je ono što je moglo biti katastrofalan pad", poručila je umjetnica Marina Abramović, čija je retrospektivna izložba "Čistač", otvorena u Muzeju savremene umetnosti.

"Došla sam u Beograd otvorenog srca i vi nemate pojma koliko sam ja u stvari emocionalno uzbuđena zbog svega", istakla je ona i dodala da to što je Muzej savremene umjetnosti u skladište stavio cijelu svoju kolekciju kako bi se stvorili uslovi za njenu izložbu, znači da je ona zaista došla na svoje tlo.

Ona kaže i da joj se baš i ne sviđa ideja retrospektivne izložbe, jer to znači da umjetnik treba da umre.

"Ja ne namjeravam da odem u penziju, ja mislim da ću umrijeti radeći, ne mislim da odustanem od svoga rada", poručila je Abramović.

Osvrnuvši se na sam naziv izložbe, ona ukazuje da je riječ o čišćenju na svim nivoima - duhovnom, tjelesnom, mentalnom i spiritualnom.

Podsjetila je i da je danas Svjetski dan čišćenja, što daje dodatnu simboliku.

"Onog trenutka kada posumnjaš da si bog, tada tvoja sujeta postaje prepreka tvom radu", samo je jedna od poruka koju ova umjetnica upućuje svojim mladim kolegama.

Za nju je umjetnost svojevrsna borba protiv straha i zato uvjek bira one ideje koje joj se ne čine prijatnim.

Konferencija za novinare u Muzeju savremene umjetnisti počela je u svitanje, tačno u 6.23 i trajala je sat vremena.

U duhu ideje "Čišćenja" konferencija za novinare, simbolično je upravo tako i završena - čišćenjem jedne od novinarki iz publike koja je to zatražila od Marine Abramović.

Govoreći o nazivu izložbe, Abramović je rekla da je jedina greška što se nije sjetila da je nazove "Čistačica".

Izložba "Čistač" u Beograd stiže poslije Stokholma, Humlebuka, Osla, Bona, Firence i Toronta i biće otvorena do 20. januara 2020. godine.

Izložba, kroz više od 120 radova, hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umjetnice.

Postavka hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umjetnice. Pored same postavke, predviđeno je i da Marina Abramović 28. septembra održi otvoreno i besplatno predavanje ispred Muzeja savremene umjetnosti.
 

Komentari: 28

Mirko Bgd.

21. 09. 2019 - 14:37

Neka se od nje nauče ovi crnogorski jadovi kako treba reagovat u odbrani sopstvenog dostojanstva.Vecina njih precuti "prekrštavanje" inferiorno podvijajuci svoj zakržljali rep.Marina je svjetska ličnost koja ima lični indetitet pa ima i nacionalni.Crnogorski čobani čim dođu u Beograd počnu da natucaju na ekavski iako ih Srbi intimno zbog toga preziru!
Bodin

21. 09. 2019 - 16:42

Mirko [email protected] iz srednje skole mi je radio na splav u Beograd manje od godinu dana i kad se vratio pricao je ekavicu kao da nije iz Crne Gore i poceo da baca neke fazone iz Beograda tipa batice itd.Trebalo mu je manje od godinu dana da promjeni govor,toliko o tome koliko drzi do svog porijekla.Kad je doslo ljeto mi smuvali neke srbijanke a njega nece da vide i jos su mu otvoreno rekle da im se ne svidja sto tako prica i zajebavale su ga.A moj komso srbijanac zivi odje preko 40 godina kao da nikad nije ni otisao iz Srbije,prica cistu ekavicu.
gomila rebara

21. 09. 2019 - 18:18

Najbolje je bilo kad joj ministar kulture Micunovic nije htio kupit gomilu kostiju za neki performens u Veneciji a trebala je tada da predstavlja CG . Kad je vidjela da su je izigrali kupila sama i ponijela glavnu nagraddu ali kao samostalna umetnica . Posle se distancirala videci da su neozbiljni .
Jovo Budva

25. 09. 2019 - 09:36

[email protected] ti ako si Crnogorac sto sjedis u mrski Beograd odakle dolazi sva mrznja na C.G.Sluzis Srbima
Hmmm

21. 09. 2019 - 15:38

Marina je uvek isticala svoje Crnogorsko poreklo. Ona je uvek bila ono za šta se predstavlja. Problem je u Crnogorcima, jer da je ona ovu izjavu dala na početku svoje karijere, vi to ne biste ni objavili. Ona je za Crnogorce bila luda, avangardna i neshvaćena umetnica koje ste se stideli. Marina je, danas, svetski priznata umetnica, stoga ponosno ističete njeno porekko
Rade

21. 09. 2019 - 18:58

Idi snjom te bleni u magare i bićeš i ti "svjetski poznat". Ona je samo skapirala da u modernom svijetu 50% stanovništva su čudaci.
Čevo.

21. 09. 2019 - 15:43

Bravo Velestovka, što moš drugo bit no Crnogorka. Vjerovatno znaš i ovo. ,,Vidak Petrov Abramović Velestovo, Čevo. Kuća mu je zapaljena od strane ,,Mišićevih i k. petra srpske žandarmerije i sluga iz crne Gore,, okupatora jula 1919. godine.
Gule Bgd.

21. 09. 2019 - 16:02

@Čevo. Bolje da se nijesi javlljao.Pušti mržnju i epsku nadošenost.Za sve što nam se dešava sami smo krivi.
@Čevo

21. 09. 2019 - 16:33

Nije iz Velestova, već iz Bjelica. Kada je dolazila na Cetinje bila je u svoje selo u Bjelice. Ali to je manje važno, već je važnije što ovu izložbu ne napravi u Crnoj Gori, kada je takva Crnogorka, no pravo Mišića i kralja Petra.
Prediš-Lovćenac

21. 09. 2019 - 17:26

Nije Velestovo, no Prediš-Bjelice. Ovo samo radi tačnosti informacije, a ne prisvajanja i dijeljenja po plemenima i bratstvima. Živio
Živa istina

21. 09. 2019 - 16:04

Na snimku sa ove konferencije za novinare jasno se čuje đe kaže ja sam Srpkinja ali sam u isto vrijeme i ponosna Crnogorka.Vidio i čuo na javnom servisu RTCG.
Јован

24. 09. 2019 - 20:12

Жива истинА@Хвала на овој информацији.А сад најпријатељскије.Ја немам никакве везе са Ц.Г Србин сам али ми то не значи ништа.Зато питам ове који је хвале што је рекла да је и Црногорка.Па видите ли да то за њу значи исто као кад би Алекса Шантић рекао да је Херцеговац.Али то и за њега и за њу није нација.Него одакле си.И шта сад и што је етничка Српкиња,она је светска вредност,а њено етничко српство само је детаљ.
lolo

21. 09. 2019 - 16:15

Bravo, veliko bravo za Marinu. Ima kojones za razliku od terazijskija Crnogoraca i :))
Marina i Maccoc

21. 09. 2019 - 16:29

„Mislim da je došlo vrijeme da nakon prestanka proizvodnje u Obodu, zajedno odmrznemo Cetinje i spremna sam da dam svoj lični doprinos. Želim da u Crnoj Gori zažive dobre ideje i da Cetinje postane savremeni centar umjetnosti“, rekla je Marina Abramović, jedna od najznačajnijih konceptualnih umjetnica današnjice (kraj januara 2011.godine). Ovom rečenicom dugi niz godina Ondašnji ministar kulture (Đaga) i sadašnji (Bogdanović) pokrivali su svoje neznanje i neinventivnost. Tada Marini uruči 13.julsku nagradu Ranko Krivokapić. Marina pođe, osta tabla MACCOC, kao posmrtni plakat na razvalinama "Obod"-a. Danas Marina pravi izložbu u Beograd, a ne na Cetinju ili bilo gdje drugo u Crnoj Gori. Sitani smo verbalnog Crnogorstva. Što je Crna Gora i Cetinje imalo od poratnih heroja, generala i visokih rukovodilaca iz Beograda. Sjećanje, i to kada su pošli u mirovinu.
Boban Bg

21. 09. 2019 - 18:27

Samo vi Cetinjani čekajte iznwnadnu silu koja se pojavljuje i riješava stvari! Što vi činite za sebe? Ništa! Oćete da se uvede porez za prijestonicu, oćete da se presele institucije na Cetinje , oćete ljeb bez motike dok vi ladite cohobes po vas bijeli dan. Porošenko je htio da pravi čuvenu fabriku čokolade, ali mu je savjetnik iz CG, Cetinjanin po rodjenju, rekao da to ne radi jer su Cetinjani neradnici, skloni lopovluku, ... To je Porošenko izjavio na konferenciji za štampu prije nešto viwe od dvije godine kad su ga ukrajinski novonari pitali za to.
Crnje od crnjeg

21. 09. 2019 - 19:04

Da li je moguće da je ovo rekao? Svejedno što je to uglavnom živa istina ali da li je stvarno to rekao za javnost??
Crnogorka

21. 09. 2019 - 16:34

Boga mi, kad Crna Gora nije htjela da je podrži za Venecijansko bijenale, nego je podržao Beograd, nije mnogo insistirala na tome da je Crnogorka.
Crnogorka

21. 09. 2019 - 16:44

Malo da se podsjetimo, ne škodi. https://www.b92.net/kultura/vesti.php?yyyy=2017&mm=11&dd=20&nav_category=1864&nav_id=1327313
Miljo Novi Sad

21. 09. 2019 - 17:33

@Crnogorka. A šta da se posjetimo? Samo vrebate priliku da pljunete na svaku vrijednost,samo zato što nijeste imali rašta da se rađate!
Eeezveeeneee

21. 09. 2019 - 17:48

Eeeezveeeneee, Njegoše, nismo te prepoznali.
Ljubitelj tutusa

21. 09. 2019 - 16:57

Uuuuh, skresa im ga ova zenacovjek u srcu Mordora! A Pipunu usi bride ka kad je bio mali (od tada su mu i toliki lokvanji... oko panja). Kakva sklempa...!
Dobro

21. 09. 2019 - 18:53

Koga je briga koje je nacionalnosti. Što se mene tiče može biti i tunguzijka, nebitno je. Ono što je bitno je kakav si čovjek i voliš li ljude. Inače, vrsta umjetnosti koju propagira mi se ne sviđa.
Anonimus

21. 09. 2019 - 19:24

Ona je umjetnica i mora imati emocije prema svom porijeklu kao i zemlji svog odrastanja!Zato iako je rekla da je Srpkinja ai ponosna Crnogorka neka je to je njeno pravo! Niko te ne moze prisvajati ako imas svoju licnost i identitet!Zato dosta malogradjanstine
Pasadjir

21. 09. 2019 - 21:24

Jasno je da se u Bgd niko nije smio prikazat ka Crnogorac ni prije a ni poslije Jova Kspicica,jedan je Jovo
Кочијаш

21. 09. 2019 - 21:41

Поздрав за Марину која на сваком мјесту каже да је Црногорка. Требали сте објавит што је јутрос рекла о стану на Цетињу и о простору који су јој тобож дали у.Ободу. Кад преносите изјаве онда макар објавите што је све рекла о Црној Гори.Ово је тачно да је Црногорка, ово друго не одговара што је рекла не одговара ни РТЦГ-и ни Аналитици.
Realista

22. 09. 2019 - 08:32

Evo Marina kaže da nije Srpkinja nego Crnogorka, ne kaže de je "poreklom" Crnogorka što su neki odma pokušali da manipulišu. Isto tako kaže da joj je otac pravi Crnogorac. Dok joj je brat Velimir Velja Abramović podpao pod uticaj "velike" Srbije i postao pravi Srbin sa sve beogradskim akcentom, još javno kaže nisam ja Crnogorac ja sam Srbin... To je dokaz asimilacije, zarad najcesce ekonomskih interesa... Svi znamo kako je bilo na fakultetima u Srbiji, potpiši da si Srbin i imaš besplatno školovanje, zar to nije dovoljno?
Nick Slauther

24. 09. 2019 - 02:52

Cheda nam se jeftino prodaju. A sto ces...
Pravi Crnogorac

24. 09. 2019 - 20:24

[email protected] see cuds sto Srbija dzabe skoluje Srbe is CG?,skoluje li CG dzabe Srbijance.A onaj ko see proda za pare,jasno je kakav covjek.Marinin brat dokaz je da smo problem mi a ne Srbijanci.Ko bi u svijetli razumio dje je sestra Engleskinja a brat Nijemac.Nemojmo see lagat.Ni nacija nijesmo I necemo biti dok se Tako dijelimo.Pa I I ja bi pripojio Beograd Crnoj Gori kad bi Beogradjani Sami bez prisile rekli da su Crnogorci.
Novi komentar