Predsjednik Srbije poručio

Vučić: Apelujem na smirivanje tenzija u BiH, sukob bi značio kraj za sve nas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na političke predstavnike Srba u BiH da pokažu punu uzdržanost poslije usvajanja Deklaracije SDA, jer bi bilo kakav sukob značio "ekonomski krah i kraj za sve nas".
Objavljeno: 21. 09. 2019 - 15:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vucic: Apelujem na smirivanje tenzija u BiH, sukob bi znacio kraj za sve nas
Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Vučić se u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predstavnicima parlamentarnih stranaka i najvišim funkcionerima Republike Srpske koji su ga informisali o situaciji u BiH poslije odluke SDA da usvoji Deklaraciju kojom traži uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine.

Vučić je, obraćajući se novinarima poslije sastanka, podsjetio da je Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, garant njegovog sprovođenja i da je dužna da reaguje na svako kršenje dok dokumenta.

"Razgovarali smo o deklaraciji SDA. Neću svoj sud da dajem. Ljudi iz RS iznijeli su jedinstven stav koji govori protiv sadržaja Deklaracije i još nekoliko dokumenata koje su donijeli", rekao je Vučić, ističući da su svi politički predstavnici Srba iz BiH bili saglasni po tri pitanja: opstanku Republike Srpske, negativnom odnosu prema Deklaraciji SDA, i želji za najboljim odnosima sa Srbijom.

"Moramo da budemo uzdržani. Pozivamo i predsjednika Dodika, i predsjednicu Cvijanović, i sve naše ljude koji stoje iza mene iz RS, da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu sa interesima Srpske, Srbije, rekao bih i BiH, da damo sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i kraj za sve nas. Zato je važno da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma", poručio je Vučić.

Ponovio je da Srbija podržava postojanje BiH kao jedne države, sa dva entiteta: Republikom Srpskom i Federacijom BiH sa svim svojim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda.

"Ta pozicija je principijelna, nepromijenjena, i nepromjenljiva. Dejtonski sporazum može jedino da se mijenja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima", kazao je.

Vučić je ocijenio i da Deklaracija SDA ima podršku dijela međunarodne zajednice "koji bi volio da to prođe uz saglasnost Hrvata i Srba".

Na sastanku se, kako je rekao, razgovaralo i o nastavku pružanja ekonomske podrške RS, ali i Federaciji BiH, posebno sredinama u kojima žive Srbi.

Sastanku su prisustvovale i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Komentari: 5

Ko nije normalan ?

21. 09. 2019 - 16:46

Srbija kontra svih okolo.
Podgoričanin

21. 09. 2019 - 17:00

Mnogo si mutio Vučiću zadnjih godinu-dvije i potpaljivao Dodika i Republiku Srpsku.Reakcija SDA je upravo odgovor na vaša bajračenja.Naravno da sve to nije dobro ni za jednu stranu.Bojim se Vučiću da sa Dodikom tražiš ponovo neko zlo.Izgleda da za vas dvojicu je mnogo vremena prošlo od zadnjeg ratovanja.Vi povampirujete i huškate narod.
Мирослав Ђукић

23. 09. 2019 - 14:10

Podgoričanin, он није мутио, него радио управо оно што су му газде у Вашингтону говориле да ради. Ни мање, ни више, од тог! Овако како сте написали, изгледало би да је понекад он мислио и својом главом, а онда радио како мисли. Истина је много далеко од тога.
timestar

21. 09. 2019 - 19:26

Vučić će okrenuti leđa Dodiku kao što je i Milošević okrenuo leđa Martiću.
Мирослав Ђукић

23. 09. 2019 - 15:02

Зашто не објављујете било какве критике на рачун Вучића које долазе са српског становишта? Је ли ви на "Аналитици" стварно мислите да је Вучић заслужио назив који на митинзима гласно извикују сендвичари - "викари" из његове партије: "Ацо-Србине"?Или је то само кобајаги?
Novi komentar