Plovidbe kruzerima postaju sve popularniji način odmora

Crnogorci zimi putuju do Kariba, Kube, Emirata…

U jesenjim mjesecima građani Crne Gore najčešće kruzerom obilaze Istočni Mediteran iz Dubrovnika i Zapadni Mediteran iz italijanskih luka Đenova, Savona i Rim
Objavljeno: 22. 09. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Plovidbe na velikim brodovima, odnosno kruzerima, u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori, doživljavaju procvat. I građani naše zemlje sve više biraju ovaj način odmora. - Građani Crne Gore se najčešće odlučuju da kruzerom obiđu Istočni Mediteran iz Dubrovnika i Zapadni Mediteran iz italijanskih luka Đenova, Savona i Rim koje su popularne u jesenjim mjesecima, odnosno poslije turističke sezone.

U zimskim mjesecima vole da putuju u toplije krajeve, npr. Karibe, Emirate, Kubu... - kazao je Pobjedi direkt o r a g e n c i j e , , A l e g r a krstarenja“ Mihailo Vukić. Krstarenja su, objašnjava on, sve popularniji način odmora, veliki brodovi s visokim nivoom usluge i smještaja, te bogatom ponudom aktivnosti za sve putnike bez obzira na godine i očekivanja. Posljednjih par godina agencija ,,Alegra krstarenja“ bilježi rast broja putnika, pa je isti slučaj bio i ovog ljeta.

– Ove godine je u Bar stiglo oko 26.000 turista na kruzerima čiji je agent bila kompanija Alegra Montenegro. Turisti uživaju u našem primorskom gradiću, oduševljeni su Starim Barom i Skadarskim jezerom, a najviše su se divili Staroj maslini - objašnjava on. Ljudi sve više smatraju da krstarenja nijesu nedostižan luksuz već, dodaje Vukić, jedan od najjeftinijih vidova luksuznih putovanja.

- Pravilo je da je turistička agencija dobra koliko se putnici vraćaju, a naši se redovno vraćaju - kazao je Vukić. Što se tiče cijena, ona zavisi od datuma putovanja, kompanije, broda i tipa kabina. - Krstarenja su najskuplja tokom ljetnjih mjeseci (jul i avgust), dok su najpovoljnija u jesenjim i proljećnim mjesecima (oktobar, novembar, mart, april). Takođe, cijena umnogome zavisi i od kompanije, jer postoje kompanije koje su povoljnije od drugih (Costa Crociere, MSC krstarenja), onda srednji segment (Rojal Karibian kruzis, Princes kruzis, Selebriti kruzis, Norvidžin kruz lajn) i na kraju premium segment (Ridžent Seven Seas kruzis, Oceania kruzis). Naši putnici se obično odlučuju za krstarenja Mediteranom, Sjevernom Evropom i Karibima i cijena ide od 60 do 150 eura po danu sa svim taksama - kazao je Vukić.

U ponudi postoje i grupna krstarenja gdje je sve uključeno u cijenu (krstarenje, takse, avio prevoz, hotel i vodič), tako da se može krstariti Zapadnim Mediteranom ili Emiratima već od 999, Karibima ili Sejšelima od 1999 eura. - Crnogorcima je ovaj način putovanja sve privlačniji, jer se dobije baš mnogo za potrošeni novac, uživaju u luksuzu i sadržajima na brodu, a pritom posjete mnogo gradova tokom krstarenja. Pored toga djeca na većini brodova plaćaju samo lučke takse što je mnogo povoljnije od drugih vidova putovanja - ističe Vukić. Allegra Montenegro je početkom godine postala zlatni član organizacije CLIA (Cruise Lines International Association), najveće svjetske organizacije u kruzing industriji.

- Konstantno raste broj kompanija koje kruzerima dovode turiste u Crnu Goru - kaže Vukić. Inače, uplovljavanjem kruzera ,,La Belle de l’Adriatique“ francuske kompanije ,,Croisi Europe“ krajem februara zvanično je počela kruzing sezona u Baru koja će trajati do polovine oktobra i najave su da će oni u ovu opštinu dovesti više od 26.000 turista. Podsjetimo, kruzing turizam počeo se razvijati u Baru dolaskom turskog Global Ports holdinga, u čijem vlasništvu je Port of Adrija. Prošle godine kruzing sezona u Port of Adriji počela je u junu.

Komentari: 3

Janica Matova Beograd

22. 09. 2019 - 07:55

Kažete da Crnogorci zimi putuju do Kariba Kube i Emirata...Znate koga sam zatekla prošle godine tamo ,radnike Radoja Dakića Željezare Nikšić.Metalca.Aluminijskog kombinata ,Titeksa,BoksitaVelimira Jakića,Oboda Cetinjei dr. Vidim na plažama Vojo Đukanović drži im predavanje o reformama i neophodnosti struktu iranja privrede u Crnoj Gori.
noro virus

22. 09. 2019 - 10:16

Da mi plate nebih usao na taj brod . Bi li ono nedavno da su svi zajedno sa posadom isprolijevali ? Nijesi mogao uvatit mjesto u WC . Ili se zapali brod ili ga uhvati nevrijeme ili vazda neko cudo .
CNN

22. 09. 2019 - 10:25

Neka ti taj jeftini cinizam.Ako vec hoces da mudrujes reci jesu li radnici, recimo Radoja dakica, fenomenalno prosli? Pouzdano znam da od kada je ta fabrika napravljena jednu jedinu godinu nije zavrsila bez gubitka. Znaci radis, plata redovno tece, dobijas stan, skolujes djecu, stices penziju,a pravis gubitke. I onda , nebi li neki plus dobila i malo "izdusila" malo srdzbe, na zoru Janica se prenemaze sto te nije srela na kruzeru na Karibima.
Novi komentar