U HONG KONGU

Demonstranti bacali molotovljeve koktele, policija suzavac

Specijalna policija u subotu je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala antivladine demonstrante u Hong Kongu, u blizini granice s Kinom, prilikom šesnaestog vikenda demonstracija u toj bivšoj britanskoj koloniji.
Objavljeno: 22. 09. 2019 - 13:28 Promjenite veličinu teksta: A A A
Demonstranti bacali molotovljeve koktele, policija suzavac
Foto: USA Today

Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove protiv skupina koje su podigle barikade i bacale kamenje i molotovljeve koktele u gradu Tuen Mun, koji se nalazi na sjeverozapadu Hong Konga.

Mnogi demonstranti, koji su imali plinske maske i kacige, odjeveni u crne majice dugih rukava, uhapšeni su tokom sukoba koji su ipak bili manje nasilni nego prethodnih vikenda.

Protest su planirali lokalni stanovnici ljuti na lokalnu vladu koja je neuspješno odgovorila na prigovore o buci. Organizaciju događaja su poslije preuzeli antivladini demonstranti.

"Policija bi trebalo da štititi stanovnike Hong Konga, a ne da ih napada. Gdje vam je savjest", vikala je jedna žena.

Željeznica u Tuen Munu zatvorena je oko 13 sati iz bezbjednosnih razloga, čime su se ograničile rute za bijeg.

Hong Kong prolazi tešku političku krizu s gotovo svakodnevnim demonstracijama kojima se traže demokratske reforme i osuđuju brutalni policijski odgovori na proteste.

Protivvladini protesti nastavljaju se uprkos tome što je čelnica Hong Konga Keri Lam službeno povukla kontroverzni zakon o izručenju koji je pokrenuo četveromjesečnu krizu.

Komentari: 0

Novi komentar