U siromašnom dijelu Rija

Policija ubila osmogodišnju djevojčicu?

Nakon što je policija navodno ubila 8-godišnju djevojčicu, u Rio de Žaneiru organizovani su veliki protesti kao rezultat sve većeg nezadovoljstva zbog porasta broja žrtava u akcijama policije, piše BBC.
Objavljeno: 22. 09. 2019 - 22:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Djevojčica Agata Vitoria Sales Fekliks nalazila se u kombiju sa svojom bakom kad je pogođena u leđa ovog petka u siromašnoj četvrti u Riju. Tamošnji stanovnici rekli su da su policajci pucali na vozača motora i pogodili djevojčicu. Iz policije su izjavili kako je bila riječ o odbrambenoj pucnjavi.

Inače, od januara do avgusta je u akcijama policije poginulo 1249 ljudi, a Agata je peto dijete koje je do sada tako poginulo.

Kritičari režima tvrde da je strog pristup policije, koji je uveden nakon što je na mjesto guvernera Rija došao Vilson Vitzel, rezultirao porastom broja žrtava u najsiromašnijim dijelovima grada, koji se zovu favele.

Desetine ljudi protestovalo je u Alemau, jednoj od najvećih favela u Riju, gdje je Agata pogođena u petak veče. Prevezena je u bolnicu, no nije joj bilo spasa.

Oni su nosili plakate na kojima je pisalo "Životi u favelama isto vrijede" te "Prestanite nas ubijati". 

Iz policije su izjavili kako je pucnjava bila odgovor na napad kriminalaca, a pokrenuta je i istraga. No Agatina porodica tvrdi da su policajci ciljali vozača motora te da u tom trenu nije bilo nikakvog napada.

Komentari: 0

Novi komentar