Potpisan sporazum

Podgorica: Na zapuštenim lokacija biće instalacije umjetnika

Dokument, koji predviđa širu saradnju u realizaciji navedenog projekta, danas su potpisali gradonačelnik Glavnog grada Podgorica dr Ivan Vuković, ministar kulture Aleksandar Bogdanović predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević i sekretar Saveza arhitekata Crne Gore Bojan Đonović.
Objavljeno: 24. 09. 2019 - 13:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Projekat „Mikro 020“ podrazumijeva uređenje zapuštenih mikrolokacija na području Podgorice, a danas potpisanim sporazumom definisano je da će se na tim lokacijama ubuduće nalaziti i instalacije crnogorskih umjetnika, koje će biti birane putem konkursa.

Gradonačelnik Vuković je istakao da na ovaj način grad želi da podstakne ljude da provode što više vremena na otvorenom. “U obavezi smo da kreiramo ono što su neophodni preduslovi za to, imajući u vidu jednu lijepu tradiciju ovog grada. Mi ćemo raditi na tome da se na više lokacija u gradu da se zapuštene površine transformišu, da ih obogatimo novim sadržajima i mobilijarom, a tamo gdje to prostorni kapaciteti dozvoljavaju i novim dječjim igralištima, novim zelenilom, ugostiteljskim objektima, a sve to da bude pokrivenom wi-fi signalom. Ugovor koji smo danas potpisali znači jedan novi kvalitet ovog projekta, što govori da će ti prostori u narednom preiodu biti obogaćeni i jednim brojem umjetničkih instalacija. Raduje nas činjenica da je ova naša inicijativa prepoznata od strane Vlade Crne Gore kao i od naših međunarodnih partnera i strukovnih udruženja i nadamo se da je ovo samo početak, jer propoznajemo potencijal za saradnju u mnogim oblastima. Ideja je da do kraja godine, osim parka u ulici princeze Ksenije, dobijemo još nekoliko ovako lijepih prostora za boravak naših sugrađana- na platou preko puta podgoričke Gimnazije, u Ulici Okrobarske revolucije, u neposrednoj blizini najstarijeg drveta u Podgorici na Trgu Balšića. Do kraja mandata ove gradske uprave, namjera nam je da dobijemo makra 20-ak ovakvih prostora u različitim djelovima grada i ponavljam, motivišemo naše sugrađane da provode više vremena na otvorenom prostoru”, istakao je gradonačelnik Vuković.

Podrška Ministarstva kulture crnogorskim stvaraocima biće nastavljena i putem projekta „Mikro 020“, čime će, ujedno, i naši umjetnici pružiti doprinos uređenju lokacija u glavnom gradu, saopšteno je tokom današnjeg potpisivanja Sporazuma o saradnji na tim aktivnostima.

Ministar Bogdanović kazao je kako projekat „Mikro 020“ od početka predstavlja zanimljivu inicijativu.

“Zato mi je posebno drago što mogu najaviti da će Ministarstvo kulture obezbijediti podršku za izradu i postavljanje umjetničkih instalacija u Podgorici. Ta ideja još je jedna u nizu onih kojima pružamo finansijsku podršku, ali i prostor za afirmaciju samim crnogorskim umjetnicima, kako bi njihove ideje i rad bili vidljiviji – nedavno smo to učinili sa mladim izvođačima elektronske muzike, sada sa likovnim umjetnicima, a već sljedećeg mjeseca očekuje nas novi konkurs u okviru programa „Kreativna Crna Gora“. Dakle, naša je težnja da projektom “Mikro 020” obuhvatimo rad crnogorskih stvaralaca, da njihova djela budu zastupljena na javnim površinama širom glavnog grada, ali i da za taj rad dobiju adekvatna novčana sredstva. Ne sumnjam da ćemo dobiti kvalitetna rješenja, koja će bitno doprinositi budućem izgledu samih predmetnih lokacija u Podgorici”, istakao je on.

“Cilj nam je da urbane prostore u kojima živi više od 65% stanoivništva zajednički učinimo mjestima punim života i energije. Projekat Mikro 020  jasno demonstrira zajedničku viziju koju dijele lokalna zajednica, kreativne profesije i uprava na lokalnom i nacionalnom nivou. Ovaj projekat daje priliku i građanima da identifikuju i izaberu prostore koje žele da obnove i vrate im život. Na taj način pretvaranjem tih mikro lokacija u nove kreativne prostore građani će imati nova mjesta za druženja. Takođe, omogućiće kreativnim, pogotovo mladim ljudima da dođu do izražaja. Nadam se da će ovaj projekat pomoći i da se prevaziđu neki negativni aspekti urbanog života sa kojima smo svi upoznati, poput izolacije ranjivih grupa, socijalne isključenosti. Uskoro će biti objavljen i javni konkurs kojim će predstavnici kreativnih profesija biti pozvani da predstave svoje ideje”, zaključila je Daniela Gašparikova, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Komentari: 0

Novi komentar