Podrška zdravim prehrambenim navikama

Besplatno voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za osnovce

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja realizovaće program koji podrazumijeva besplatnu podjelu voća, povrća, mlijeka i mlječnih proizvoda djeci u školama, sa ciljem poboljšanja prehrambenih navika i promocije zdravih stilova života kod najmlađih.
Objavljeno: 25. 09. 2019 - 17:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mogućnost da se u Crnoj Gori počne sa realizacijom ovog programa koji je vrlo popularan i uspješno se realizuje u zemljama EU, Ministarstvo je definisalo u ovogodišnjem Agrobudžetu.

“Nakon održanih radionica sa ekspertima iz EU i konsultacija na nivou nadležnih obrazovnih i zdravstvenih institucija, u skladu sa agrobužetskom mjerom podrške realizaciji ovog Programa, Ministarstvo je danas objavilo Javni poziv za dobavljače i proizvođače zainteresovane za učešće u Programu, odnosno distribuciji voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, učenicima nižih razreda osnovnih škola”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kao Pilot projekat za ovu školsku godinu, Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole sprovodiće se u školama: OŠ „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada, OŠ „Radomir Mitrović“, OŠ „Vukašin Radunović“ i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana, OŠ „Risto Ratković“ i OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja i OŠ „Risto Manojlović“ iz Kolašina.

“Pravo učešća po ovom javnom pozivu imaju svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, proizvođači udruženi u neki od oblika organizovanja (udruženja, kooperative, organizacije proizvođača) i distributeri voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda iz Crne Gore upisani u relevantne registre - pravna i fizička lica koja su registrovana za proizvodnju i/ili isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Oni koji budu odabrani po ovom javnom pozivu za učešće u pilot projetku biće u obavezi da vrše isporuku proizvoda sa liste prihvatljivih proizvoda do korisnika projekta (škola), u obliku pripremljenih i upakovanih obroka spremnih za konzumaciju.

“Na listi prihvatljivih proizvoda za distribuciju su: jabuka, kruška, šljiva, trešnja, breskva, nektarina, kajsija, agrumi, kivi, stono grožđe, bobičasto voće, zatim šargarepa, cvekla, rotkvice i drugo korjenasto povrće, paradajz, krastavac, zelena salata, pasterizovano mlijeko, kao i jogurt i kisjelo mlijeko”, kazali sui z Ministarstva.

U zemljama EU Školske šeme realizuju se po različitim modelima koji odgovaraju njihovim specifičnostima. Stoga će, kako se navodi, i Crna Gora kroz predstojeći Pilot projekat sagledati mogućnosti za realizaciju programa i od strane škola i dobavljača, te definisati najbolji model organizacije postupka nabavke i distribucije obroka u školama.

“Očekujemo da će jedan od rezultata Pilot projekta biti iskazano interesovanje većeg broja škola u Crnoj Gori da se uključe u Program koji predstavlja investiciju u budućnost naše djece.”

Osim podjele zdravih obroka, Program podrazumijeva i prateće edukativne programe, u vidu predavanja o zdravoj ishrani, nastave na poljoprivrednim gazdinstvima, časova degustacije i dr.

Program će se finansirati kroz Agrobudžet, a članstvom u EU, sredstva za realizaciju Školskih šema obezbjeđuju se iz budžeta EU.

 

Komentari: 3

Marko

25. 09. 2019 - 20:06

Svaka čast odlična inicijativa! Konačno počinjemo da ličimo na normalnu državu!
Kotor S

26. 09. 2019 - 06:09

Bravooo pa da se pocne u cijelu drzavu sa ovim projektom !!! Nadam se da ce skola Njegos sto prije poceti sa ovim !!! Bravooooo
Nikola

27. 09. 2019 - 08:35

Odlična ideja bravo!!! Kad se desi nešto mnogo dobro broj komentara je minimalan što ukazuje kakvo smo mi društvo. Trebao bi svako ko ima djete da pohvali ovakvu akciju!
Novi komentar