Nakon napada: U redakciju portala Radiosarajevo.ba pristižu brojne reakcije iz BiH

Nakon gnusnog napada u redakciju portala Radiosarajevo.ba od sinoć pristižu brojne reakcije iz cijele Bosne i Hercegovine. 
Objavljeno: 28. 09. 2019 - 21:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podršku su pružili BH novinari, Naša stranka, Ambasador Italije Nicola Minasi, Asocijacija sportskih novinara FBiH, federalni premijer Fadil Novalić, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, a i Ambasada SAD-a u BiH dala je takođe podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba.

Napad na redakciju su osudili i iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, kao i Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Balkans. Podršku redakciji tog portala dali su i članovi 59. internacionalni teatarski festival MESS,  koji  se otvara večeras.

Upadi u redakcije, huliganske prijetnje novinarima i članovima njihovih porodica su devijacije koje se ne smiju dešavati, koje moraju biti prevenirane i najadekvatnije sankcionisane, a njihovi počinioci i eventualni nalogodavci kažnjeni, navela je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić je pozvao sve stranke Šestorke i Vladu KS da pruže podršku i zaštitu novinarima.

Gradonačelnik Abdulah Skaka kazao je da je  Grad Sarajevo uz redakciju!

"Snažno branimo pravo novinara da izvještavaju o vijestima bez straha od odmazde. Kad se novinari ućutkavaju, društvo pati", istaknuli su iz Američke ambasade BiH. 

"Najoštrije osuđujem napad na redakciju Radiosarajevo.ba portala, ugrožavanje i prijetnje novinarima i urednicima, te članovima njihovih porodica", napisao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad  Sarajevo. 

Podsjetimo, redakcija portala Radiosarajevo.ba sinoć je obavijestila bh. javnost da se dogodio drski napad grupe huligana, koji su se predstavili kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, takođr, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Komentari: 0

Novi komentar