Kako je sud utvrdio imena prvooptuženih za pokušaj terorizma

Rusija pokušala da prikrije identitet Eduarda Šišmakova

Sud je tokom postupka nesumnjivo utvrdio identitete ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova koji su organizovali kriminalnu grupu koja je planirala terorističke akcije nakon zatvaranja biračkih mjesta 16. oktobra 2016. godine u Crnoj Gori – navodi se u presudi optuženima za pokušaj terorizma.
Objavljeno: 29. 09. 2019 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Rusija pokusala da prikrije identitet Eduarda Sismakova
Sismakov (lijevo); Foto: Screenshot

Identitet Šišmakova je nesporno utvrđen upoređivanjem dva pasoša od kojih je jedan sa lažnim podacima na ime Eduarda Širokova izdat 20. avgusta 2016. godine sa rokom važenja pet godina, a drugi sa istinitim podacima na ime Eduard Šišmakov izdat 2012. godine sa rokom važenja do 2017. godine.

Sutkinja Suzana Mugoša u detaljnom obrazloženju navela je između ostalog i da je pravi identitet potvrđen i iz odgovora Poljske na zamolnicu crnogorskih vlasti.

UPLATE, ODGOVORI...

U odgovoru Poljske navodi se da Eduard Širokov, državljanin Ruske Federacije, rođen 20. februara 1971. godine, koji se legitimiše sa ruskim pasošem izdatim avgusta 2016. godine nije prelazio granicu Poljske. Navedeno je, međutim, da se osoba sa potjernice crnogorskih vlasti koristila pasošem na ime Eduarda Vladimiroviča Šišmakova koji je boravio u Poljskoj dvije godine, od 2012. do 2014, obavljajući diplomatsku misiju kao zamjenik vojnog atašea Ruske Federacije i služio se pasošem izdatim 2012. godine sa rokom važenja do septembra 2017. godine – navela je sutkinja Mugoša.

Sutkinja se pozvala i na odgovore na zamolnicu Sjedinjenim Američkim Državama koja se odnosi na uplatu novca preko Western Uniona Saši Sinđeliću (svjedoku saradniku). Utvrđeno je da je 25. septembra 2016. godine 800 dolara uplatio Eduard Šišmakov, mjesto uplate Rusija, Moskva, a da je primalac Saša Sinđelić iz Sremske Mitrovice – Jarački put bb, te da je novac isplaćen u Beogradu, u Pošti Srbije na adresi Takovska 2.

Nakon analize svih dokaza i iskaza Sinđelića jasno je da mu je Šišmakov finansirao put u Moskvu radi predočavanja kriminalnog plana za 16. oktobar 2016. godine u Crnoj Gori.

– Šišmakov 25. septembra 2016. godine uplaćuje novac Saši Sinđeliću i daje prave identiteske podatke jer dok se nalazio u matičnoj državi Rusiji, nije imao razlog da skriva pravi identitet. Kada se podaci koje je lično ostavio Šišmakov prilikom uplate novca, dovedu u vezu sa podacima iz službene zabilješke Uprave policije i od nadležnih iz Poljske, utvrđuje se da je upravo osoba sa ovim imenom i prezimenom radila u diplomatskoj misiji Rusije u Poljskoj, pa je po mišljenju suda nesumnjivo da se radi o istoj osobi, koja koristi dva pasoša, od kojih je jedan sa lažnim imenom Eduard Širokov – piše u obrazloženju presude.

Dokumenta izdata nekoliko mjeseci prije izbora u Crnoj Gori, na ime Eduard Širokov, koristio je dok je bio u Srbiji prije, u toku i nakon izbora 2016. godine.

– Da je Šišmakov želio nekim drugim povodom da putuje u Srbiju ne bi imao razloga da vadi drugi pasoš jer mu je u vrijeme izbora u Crnoj Gori i dalje važio pasoš sa pravim podacima. Upravo radi prikrivanja identiteta optuženi Šišmakov je nabavio pasoš sa lažnim podacima koji je izdat u avgustu što je dio tajnosti, prikrivenosti i konspirativnosti kriminalne organizacije, čiji je organizator upravo on – piše u presudi.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 13

Darko

29. 09. 2019 - 09:21

Izgleda da je počela je da radi sekcija iz inostranstva u vezi borbe protiv ruskog uticaja. Nijesu bez razloga od vas počeli. Mada vas nijesu trebali učiti ničemu. Vi ste spin velemajstori.
eto kolko nas cijene

29. 09. 2019 - 11:31

sa 800 dolara pokusali da sruse junacku Crnu Goru ! Tolko kostaju solidne talijanske cipele
Boban Bg

29. 09. 2019 - 16:00

Ili ti je problem da razumiješ, ili pokušavaš da prevariš glupljr od sebe. Taj novac mu je dat za put u Moskvu, a na sudjenju je dokazano da je dobio preko pola milions eura. Uostalom, to potvrdjuju vojvodr iz četničkog pokreta sa kojima se Sindjelić družio. Pptraži što kaže Čeko Dačević i onaj četnički vojvoda što je ratovao u Ukrajini.
Crnogorac iz ljubavi

29. 09. 2019 - 18:37

Boki bes Ruse no nadje li ti nesto zensko od kad te Zivadinka istera sa miraza ?
Gotan

29. 09. 2019 - 21:53

Da,da sve je slucajno bilo, i rusi i cetnici i oruzje i kriptovani telefoni,sve slucajno.
GRAĐANSKI

29. 09. 2019 - 12:12

Rusi su nam vazda bili isključivo - proračunati "prijatelji"!
Podgorička...

29. 09. 2019 - 19:30

Kroz istoriju su nam plaćali da ratujemo za njih. Oni nama novac a mi njima naše živote. Zarate s Turcima neđe na jugu Rusije i traže od nas i mi da se bijemo ovđe, na naše strane. Onda Rusi sklope primirje i od nas zahtijevaju da prestanemo sa neprijateljstvima. Vruće - hladno... Volio bih Pipuna da mi kaže - kad je neki Rus u ratovima tog vremena poginuo za Crnu Goru?
murko

29. 09. 2019 - 20:14

Alternativna istorija. Kakvu vojnu silu je imao Montenegro i kakve poraze je naneo turskoj vojsci, da ovi nisu imali snage da ratuju sa Rusima? Za pocetak, uzmi kartu sveta i proveri dimenzije Turske, Rusije i Montenegra.
Podgoricka...

29. 09. 2019 - 21:48

I na trazenje Rusije, Crnogorci i Brdjani su se pridruzili Bokeljima, Rusima i Britancima u vojni protiv Francuza koji su se povlacili iz Egipta. Oslobodivsi Boku od Francuza, 1813. godine, u Dobroti je iste godine potpisan Ugovor o Ujedinjenju CG i Boke. U ime Crne Gore i Brda, ugovor su u Dobroti potpisali Petar I Petrović Njegoš i guverner Radonjić, a u ime Boke predstavnici Paštrovića, Grbljana, Pobora, Maina, Luštice i drugih opština u Boki... Ruski dvor, koji je od Petra Prvog zahtijevao da krene u rat, nije stao na stranu potpisnika Ugovora vec je naprotiv zahtijevao da se Boka pripoji Austriji kroz Dalmatinske provincije. To su Rusi trazili od CG na Beckom Kongresu 1914. Rusi su bili ukinuli finansisku pomoc CG i prijetili Crnogorcima vojnom odmazdom ako sa Bokeljima budu podigli ustanak u Boki protiv Austrije. A Vi se slobodno drzite svoje svetosavske istorije...
Bobo1969

01. 10. 2019 - 01:02

Murko,hajde ti malo u školu,blago meni!Da vidiš kako je lijepo...
Neka si..

29. 09. 2019 - 20:22

Jeli koji Amerikanac poginuo za nas? Rusi barem plaćali, podigli crkvu u Nikšiću i Carev most,platili krunisanje Gospodaru,a ovi traže da džabe ratujemo za njih i samo za LGBTQ daju pare.P. S. Zašto ovaj pored "šišmakova" ima austrougarske činove?
Gotan

29. 09. 2019 - 21:51

Briga mene za Ruse, mnogo veci problem su domace izdajice ,žedne krvi, dobito samo pet godina za pokusaj krvoprolica i anarhije, rusenja drzave, to je nevjerovatno
Bobo1969

01. 10. 2019 - 00:58

Ma,neeee.....koincidencije,bolan.
Novi komentar