Davidović saopštio

Prihodi od turizma do 1,15 milijardi eura

Direktni i indirektni prihodi od turizma ove godine će, prema očekivanjima, iznositi od 1,1 do 1,15 milijardi eura i rasti po stopi od 13 odsto, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.
Objavljeno: 29. 09. 2019 - 14:43 Promjenite veličinu teksta: A A A
Prihodi od turizma do 1,15 milijardi eura
Ilustracija

On je kazao da raspoloživi podaci daju razlog za zadovoljstvo.

„Kada sagledamo ove podatke i uporedne pokazatelje koje dobijamo od lokalnih turističkih organizacija, koje u posljednje dvije sedmice avgusta evidentiraju prosječan rast gostiju od 39 odsto, optimista sam da ćemo ove godine zabilježiti oko 2,5 miliona turista i preko 14 miliona noćenja“, rekao je Davidović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je naveo da istovremeno očekuje da do kraja godine hotele posjeti do 1,25 miliona gostiju, koji će ostvariti preko 4,5 miliona noćenja.

„Finansijski podaci malo kaskaju za statistikom, međutim posljednji sa kojima raspolažemo pokazuju ukupan rast prihoda po stopi od 13 odsto i lično očekujem da ove godine ostvarimo direktne i indirektne prihode od turizma u iznosu od 1,1 do 1,15 milijardi EUR“, precizirao je Davidović.

Preliminarni podaci o posjetama u kolektivnom i privatnom smještaju u prvoj polovini godine govore o rastu broja turista i noćenja, od 23,7 odsto, odnosno 17,1 odsto.

„Kada sagledamo činjenicu da smo u prošloj godini, a očekujemo da slično bude i u ovoj, u ovom periodu ostvarili oko 28 odsto ukupnog godišnjeg prometa, ovi podaci zaista ohrabruju i upućuju na dobre rezultate na nivou godine“, dodao je Davidović.

Prema njegovim riječima, osim osnovnih statističkih podataka i svi drugi pokazatelji upućuju na snažan rast turizma. Tako su Aerodromi Crne Gore zaključno sa 25. avgustom opslužili preko 1,8 miliona putnika, što je oko osam odsto više nego u istom periodu prošle godine. Regionalni vodovod je isporučio 6,4 odsto više vode nego u istom periodu prošle godine.

„Poreska uprava je u ljetnjim mjesecima prosječno naplatila oko pet miliona eura više mjesečno u primorskim opštinama. Boravišna taksa je zaključno sa 29. avgustom naplaćena u iznosu od gotovo 6,9 miliona eura, skoro isto koliko je naplaćeno u čitavoj 2017. godini ili oko 1,2 miliona više nego u istom prošlogodišnjem periodu“, kazao je Davidović.

On je precizirao da je u prvih šest mjeseci u kolektivnom i privatnom smještaju evidentirano 35 odsto gostiju iz zemalja Evropske unije (EU), što je potvrdilo da, već treću godinu postoji sve snažiji trend rasta sa najznačajnijih i najrazvijenijih evropskih emitivnih tržišta, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Vjerujem da će se taj trend nastaviti i da moramo u narednom periodu da se pripremimo za taj rast, jer su to zahtjevniji gosti koji očekuju određeni nivo i stadard usluge, te prirodno imaju svoje specifične prohtjeve prema čemu ne treba imati zadršku, jer sam uvjeren da najveći dio privrede bez problema može da ispuni i veće zahtjeve od tih“, saopštio je Davidović.

On je, govoreći o poboljšanju infrastrukture, kazao da će do kraja godine biti otvreno preko 40 novih hotela.

„U ukupnoj ponudi u kolektivnom smještaju snažno smo se približili cifri od 44 hiljade kreveta što je zaista dobar rezultat. Vjerujem da će uskoro preko 54 odsto svih smještajnih kapaciteta biti u hotelima sa četiri i pet zvjezdica“, precizirao je Davidović.

Turistički poslenici godinama pominju sivu ekonomiju, buku i privremene objekte kao probleme koji najviše opterećuju crnogorsku destinaciju. Davidović je kazao da je ove godine značaj napredak ostvaren posebno kada je u pitanju evidencija gostiju, naplata boravišne takse i poreza.

„Međutim, ovo je problem koji je nastajao jako dugo i ostaje još mnogo da se uradi na ovom planu. Razloga za umjereno zadovoljstvo ima, ali fokus na ovoj temi će svakako biti prioritet Ministarstva, te Savjeta za turizam, kao i Komisije za praćenje turističkih sezona“, rekao je Davidović.

On je, govoreći o buci, ocijenio da tu mora postojati snažnija posvećenost loklanih samouprava.

„Takođe, po pitanju privremenih objekata, ove godine je bilo izazova, imajući u vidu komplikovaniju proceduru koja je propisana novim zakonom o planiranju i izgradnji objekata, koji je usvojen prije gotovo dvije godine tako da su privrednici realno imali vremena da se upoznaju sa novim pravilima, ali i nešto kasnijem usvajanjem plana i stvaranja uslova za raspisivanje tendera“, objasnio je Davidović.

On je, odgovarajući na pitanje da li će se u skorije vrijeme stvoriti uslovi za veće zapošljavanje crnogorskih radnika i šta je potrebno da bi se to ostvarilo, kazao da je veće zapošljavanje crnogorskih radnika svakako interes kako privrede tako i države.

„Radna snaga, po mom mišljenju, je jedini pravi strateški izazov za kontinuiran rast i razvoj crnogorskog turizma“, smatra Davidović.

Prema njegovim riječima, kapacitet radne snage za sada to ne prati na odgovarajući način.

„Ako tom pitanju dodamo broj mladih ljudi koji odlaze da rade u inostranstvo, što je regionalni problem, te percepciju izražene sezonaslonosti koju smo donekle umanjili ili umanjujemo svake godine, dobijamo kompleksnu situaciju koje smo svi svjesni“, naveo je Davidović.

On je kazao i da, prema informacijama kojima raspolaže, očekuje da post-sezona bude jako dobra.

„Ovo mišljenje temeljimo na razgovorima sa najvećim crnogorskim hotelijerima i predstavnicima turističkih agencija“, zaključio je Davidović.

Komentari: 0

Novi komentar