"Princ pjesme"

Preminuo meksički pjevač Hose Hose

Meksički pjevač Hose Hose, koji je do suza dovodio publiku svojim melanholičnim ljubavnim baladama, poznat i kao "Princ pjesme" preminuo je u 72. godini.
Objavljeno: 29. 09. 2019 - 23:19 Promjenite veličinu teksta: A A A
Preminuo meksicki pjevac Hose Hose
Foto: Tanjug/AP Photo/Anthony Vazquez

Meksičko udruženje umjetnika ANDI potvrdilo je njegovu smrt u tviter poruci. Više medija javilo je da je pjevač umro od raka pankreasa u bolnici u južnoj Floridi, u SAD.

Hose Hose, čije pravo ime je Hose Romulo Sosa Ortis, stigao je do vrha latino top lista 1970-ih pjesmama kao što su "El Triste" (Tužan čovjek) i "Amar y querer" (Ljubav i želja).

Zahvaljujući snažnom glasu i mogućnošću da pjeva tehnički teške numere postao je kulturna ikona u Latinskoj Americi gdje je bio izuzetno popularan tokom karijere duže od 50 godina.

Njegova muzika takođe je postala popularna u zemljama kao što su Japan i Rusija.

"Oplakujemo smrt pjevača Hosea Romule Sose, poznatijeg kao Hosea Hosea. Od početka svoje karijere pjevač El Tristea bio je jedan od najobožavanijih glasova Meksika", napisao je meksički ministar kulture na Tviteru.

Hose Hose je prodao više od 120 miliona ploča tokom svoje 55-ogodišnje karijere.

Njegov prvi međunarodni uspeh "La Nave del Olvido" (Brod zaborava) izašao je 1970-ih i danas se redovno pušta na radio stanicama u Latinskoj Americi.

"On je bio izuzetan pjevač... Njegove pjesme su rasplakale i razveselile mnoge iz moje generacije", napisao je u saopštenju meksički predsjednik Andres Manuel Lopes Obrador.

Komentari: 0

Novi komentar