Poslanik SD i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva

Mugoša: Isključivost usporava rad Odbora

Ako Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nastavi sa ovakvom dinamikom rada, koju karakteriše evidentna opstrukcija, male su šanse da do predviđenog roka, odnosno 15. novembra, pripremimo kvalitetna zakonska rješenja, kazao je u intervjuu Pobjedi Boris Mugoša, poslanik Socijaldemokrata i član tog privremenog odbora, poručujući da je za SD prihvatljivo neznatno prolongiranje roka.
Objavljeno: 30. 09. 2019 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ono što ohrabruje je činjenica da su u prethodnom periodu predstavnici vladajuće većine, NVO i akademske zajednice pripremili rješenja koja će značajno ubrzati ovu finalnu fazu rada Odbora. Isto tako, veoma je bitno što su sa tim rješenjima upoznati eksperti Venecijanske ko-misije i OEBS/ODIHR-a, koji u direktnoj komunikaciji sa članovima Odbora nastoje da svojim sugestijama doprinesu poboljšanju njihovog kvaliteta. Optimista sam da možemo, uz mnogo veću političku zrelost i odgovornost, do kraja godine usvojiti inovirano izborno i drugo zakonodavstvo. Ukoliko to bude podrazumijevalo neznatno prolongiranje navedenog roka do kada je Odbor dužan da Skupštini podnese sva rješenja, za nas Socijaldemokrate je to prihvatljivo“, kazao je Mugoša.

POBJEDA: Naredna sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva zakazana je za srijedu. Očekujete li da će, ovoga puta, Odbor uspjeti da je održi i kako komentarišete to što je čak pet sati na prošloj sjednici raspravljano o proceduralnim pitanjima, i to bez uspjeha?

MUGOŠA: Očekujem da se sjednica Odbora održi, jer je pred nama zajednički zadatak koji svojom važnošću značajno prevazilazi potrebu promovisanja uskopartijskih interesa. Uostalom, članovi Odbora iz vladajuće većine su i tokom posljednje sjednice, koja je prekinuta, pokazali maksimalnu spremnost na kompromis povodom inicijativa kolega iz opozicije, želeći da konačno počnemo da se bavimo suštinskim stvarima.  Na samoj sjednici istakao sam da smo mjesec izgubili u nesvrsishodnim diskusijama o procedurama, umjesto da se bavimo krucijalnim stvarima koje zahtijevaju veoma ozbiljan rad na reformi izbornog i drugog zakonodavstva. Izjavio sam i da je u pitanju klasično nepoštovanje građana od poslanika, siguran da nam oni nijesu dali mandat da se neodgovorno ponašamo prema potrebi poboljšanja izbornog ambijenta, odnosno povećanja povjerenja građana u izborni proces.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 0

Novi komentar