Institit "Simo Milošević"

Počeo sa radom Centar za ekstrakorporalni tretman

U institutu “Dr Simo Milošević”, Igalo, 24. septembra 2019. godine, počeo je sa radom Centar za ekstrakorporalni tretman, koja je ujedno i istraživačka jedinica Centra izvrsnosti (CEBIMER) za biomedicinska istraživanja.
Objavljeno: 30. 09. 2019 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministarstvo nauke je objavilo rezultate konkursa na kojem je CEBIMER čiji je nosilac institu “dr Simo Milošević” kao drugorangirani dobio Centar izvrsnosti. Ekstrakorporalni tretman koji se sprovodi uz pomoć membrane proizvedene nanotehnologijom je odobren od strane Američke asocijacije za aferezu (ASFA) 2013. godine kao bezbjedan i minimalno invazivan.

Ovaj tretman ima za cilj preveniranje faktora rizika za oboljenja koja su definisana kao hronične nezarazne bolesti, čija incidence je u stalnom porastu kako u razvijenim zemljama tako i kod nas.

"Uspostavljanju preventivnog programa bio je pod vođstvom profesora dr Valery A. Voinov sa Univerzitetske klinike, Ivan Pavlov iz Sankt Petersburga (Rusija) zajedno sa ostalim članovima tima koji čine rukovodilac jedinice za afereznu terapiju doc.dr Snežana Pantović, direktorica Centra izvrsnosti dr Vjeroslava Slavić, izvršna direktorica Instituta Igalo dr Gordana Rajović, direktorica za medicinska pitanja dr Marina Delić, dr Danjela Ranđelović, glavna sestra Instituta Darija Petrović Stojaković, tehničari Andreja Stevančević, Maja Senić, Bojan Gligorov i Vladan Božović", navodi se u saopštenju.  

Komentari: 2

Nera

30. 09. 2019 - 15:13

Je li moguće da će i ovo da privatizuju?
Slavko

15. 10. 2019 - 18:30

Zašto se ne objasni što liječi taj tretman!?
Novi komentar