Portal Analitika u posjeti prvoj bezdimnoj turističkoj destinaciji

Turizam bez dima – ideja s velikim potencijalom u Crnoj Gori

Astipalea u Grčkoj prva je turistička destinacija na svijetu koja promoviše smoke free turizam. No, dima je, ispostaviće se, bilo više nego što smo očekivali.
Objavljeno: 01. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Turizam bez dima – ideja s velikim potencijalom u Crnoj Gori
Foto: Portal Analitika

Astipalea, grčko smoke free ostrvo, turistička je destinacija koja promoviše zdravije stilove života. Suprotno onome što pomislite kad ugledate naziv smoke free, pušači su takođe dobrodošli na ostrvo i mogu konzumirati duvanske proizvode na svim mjestima na kojima im zakon to dozvoljava, a to je vani i u baštama lokala. Ipak, mnogi vlasnici lokala i hotela na ovom ostrvu pozivaju vas da probate duvanske alternative – prije svega IQOS, kao najpopularniju od njih – i čak će vam ponuditi besplatno dvodnevno iznamljivanje aparata kako biste se pridružili kulturi bez dima koju ostrvo njeguje.

Po dolasku na ostrvo, ta informacija mi, kao pušaču, nije previše značila, ali kako je vrijeme odmicalo, to sam se sve lošije osjećao što dim cigarete dolazi jedino iz mog pravca. Takođe, kada dođete bićete razočarani saznanjem da reklama za ostrvo bez dima zapravo ne znači previše, jer duvanski proizvodi nisu u potpunosti zabranjeni.

O ostrvu se ne može previše reći. Iz aviona Astipalea ima oblik leptira i to je možda jedini fascinantan prizor. Ostrvo je većinom pusto, zelenila gotovo da nema, a na njemu je sagrađen jednostavan gradić koji broji svega 1.000 stanovnika. U prepoznatljivom grčkom turističkom stilu, sve zgrade su bijele s plavim ili zelenim šarama, a najveća turistička atrakcija je zamak na vrhu brda.

3009astipalea1

Ulice u gradu su uske, pa je iznajmljivanje motora najisplativija opcija, naročito uzevši u obzir da su plaže, koje su male i ne previše izgledne, dosta daleko od vašeg smještaja. Takođe, Astipalea je dosta skuplja od drugih turističkih destinacija u Grčkoj, pa je cijena pristojnog smještaja oko 150 eura za noć, a ako želite da se hranite u gradu i da uživate u noćnom životu, onda se spremite da iskoristite veći dio vaše ušteđevine.

Ako su mir i odmor najbolje što Astipalea može da ponudi, postavlja se pitanje da li je ovo pravo mjesto za to, naročito jer iz Crne Gore morate da promijenite tri leta da biste došli do ovog mjesta.

Oko 170.000 turista po sezoni misli da je baš ovo mjesto – u sredini Egejskog mora, locirano između Grčke i Turske – njihova destinacija za odmor, a jedina jedinstvena ponuda za sada je ambijent bez dima.

3009astipalea2

„Od početka želimo da idemo ka ljudima koji žele da žive u smoke free ambijentu i dišu čist vazduh na čitavom ostrvu, kao i da pozovemo turiste kojima odgovara takav ambijent. Naravno, Astipalea ne odbija ni pušače, niti će ih diskriminisati. Baš suprotno, smatramo da je ovo odlična prilika za njih da probaju nešto novo, jedan drugačiji stil života. Takođe, činjenica da smo prva turistička destinacija koja promoviše smoke free kulturu je odlična promocija sama po sebi, tako da je ovo dobitna kombinacija za sve“, kazao je gradonačelnik ostrva, Nikolas Komineas, novinarima iz regiona na pres konferenciji kojoj je prisustvovao i reporter našeg portala.

On dodaje da je implementacija ideje išla čudnim tokom, ali nakon procesa privikavanja lokalno stanovništvo je shvatilo da je ovo odlična mogućnost da se oslobode pušenja.

3009astipalea3

„Lokalno stanovništvo je, nakon sagledavanja situacije, oduševljeno idejom. Turisti takođe dolaze jer imamo tu filozofiju. Svako ima pravo da diše čist vazduh. Pušači mogu da puše dok god je to u okvirima zakona. Recikliranje, poštovanje prirode, čiste plaže – sve je to jedna šira slika ovog smoke free ambijenta. I to daje rezultate – prethodna godina odlično je prošla, a ova teče još bolje. Vjerujem da je ovo ogromna prednost za naše ostrvo, a o ovom stilu života je počelo da se priča i na drugim ostrvima“, istakao je on.

Dim bez dima: Ako je Astipalea već ostrvo bez dima, zbog čega su dozvoljene duvanske alternative? Kako nam je objašnjeno, na ostrvu masovno koriste IQOS, koji ne proizvodi dim. Dim je rezultat gorenja, dok ova alternativa zagrijava duvan i ne pali papir oko duvana. Ovim procesom se ne proizvodi dim, već isparenje koje se naziva aerosol. Tokom raspitivanja o bezdimnoj kulturi na ostrvu, uputiće vas na brojna istraživanja koja ukazuju da većinu bolesti kod pušača izaziva paljenje duvana, jer se pri temperaturi od 800 stepeni – koliko dostiže zapaljena cigareta – proizvodi katran. Prilikom paljenjem duvanske rizle dodatno se stvaraju drugi štetni efekti po zdravlje. Naravno, još uvijek nema potpunih istraživanja o alternativama, ali dosadašnji nalazi zdravstvenih organizacija u svijetu upućuju na to da su alternative mnogo manje štetno po zdravlje. Naravno, ako nijeste pušač, alternative nisu bezopasne, i na ostrvu vam ih neće preporučiti, ali će pušače ipak pokušati da motivišu da probaju jednu „zdraviju“ varijantu.

3009astipalea5

Kako Crna Gora može iskoristiti ovu ideju: Smoke free destinacije imaju ozbiljan potencijal da u budućnosti zauzmu veliko mjesto u turizmu. Pojedini djelovi Crne Gore mogu biti idealni za to. Ne samo zbog naše nevjerovatne konfiguracije terena i bogate prirodne ponude, već i zbog mnogih mjesta koji ovim vidom turizma ne moraju biti uništeni betonom, već se mogu orijentisati kao mirnije destinacije stvorene za odmor tijela i uma.

Takođe, ako se na vrijeme uđe na ovaj voz koji polako kreće iz Grčke, Crna Gora može otvoriti vrata revitalizaciji zapuštenih destinacija. Primjera radi, Ostrvo cvijeća, u stanju kakvom jeste, avantura je samo za sebe, ali kada bi se dovelo u red i kada bi se dodao jednostavan turistički sadržaj poput kajaka i ronjenja, boravak na ovom mjestu bio bi mnogo ugodniji. Takođe, ostrva poput ovog idealna su za smoke free projekat, jer se ne može previše izgubiti – činjenica je da to nisu previše popularne destinacije kod turista, pa bi rezultat jedino mogao krenuti na bolje.

Crna Gora u ovom projektu takođe može ići korak dalje, što bi joj dalo ogromnu prednost među konkurencijom koja će se, bez sumnje, ubrzo pojaviti. Naime, naša država je jedna od rijetkih u Evropi koja je usvojila Zakon o zabrani pušenja, a u isto vrijeme dozvolila korišćenje bezdimnih duvanskih proizvoda u unutrašnjosti lokala.

 

U Astipalei duvanske alternative možete koristiti jedino vani, gdje su dozvoljene i normalne cigarete, kao i u hotelima (jer su hoteli kao privatno vlasništvo izuzetak u grčkom zakonu). Ali kada već imate slobodu, mala je motivacija da se preorijentišete na alternative osim ako baš nijeste zainteresovani ili ako želite da ispoštujete novu kulturu ostrva. Međutim, kada vam je zakonski omogućeno da ne prekidate ispijanje kafe ili omiljenog pića odlaskom vani po svoju dozu nikotina, onda je mnogo veća šansa da ćete makar na nekoliko dana odmora pokušati da ostavite klasične duvanske proizvode i probate alternativu.

Veći domet do novih korisnika: Kada se takmičite na bilo kojem tržištu, najzahtjevniji poduhvat je da vaši krajnji korisnici organski saznaju za vas. To znači da će korisnik sam, svojim istraživanjem, naići na vaš proizvod i da će ga isti zainteresovati. Crna Gora se nalazi na mnogim listama najljepših destinacija širom svijeta. Međutim, uprkos tome ogroman je broj ljudi koji nikada nijesu ni čuli za našu državu. Implementacija ovakvog vida turizma dala bi i taj benefit – ime naše države našlo bi se na još jednom mjestu, jer kada bi korisnik tražio destinacije bez dima, u ponudi bi se mogla naći i mjesta iz naše države.

Komentari: 3

Petar

01. 10. 2019 - 01:48

Jedan od boljih tekstova koji, za evo već neki duži vremenski period, se dao pročitati na nekom od ovih domaćih portala. Nesvakidašnja ideja, dobar uvid u tematiku, argumentovano sve - svaka čast za autora ! Nadajmo se samo da će neko imati sluha za ovo !
Goran

01. 10. 2019 - 07:56

Odlicna ideja, jer smo trenutno po tom pitanju naj nekulturniji u Evropi, svaki kafic i restoran smrde na dim, ako uveče izađete usmrdite se ,sve morate prati u mašini, a da ne pricamo koliko udišemo te gube,prenoseći razne bolesti
Baš čelik

01. 10. 2019 - 14:44

Pošto je autor naveo da je pušač, prilično se dobro postavio
Novi komentar