“Politika strateške vizije, a ne samo administrativnih procedura”

Premijer Marković i finski ministar Havisto: Proširenje mora ostati aktivna politika Brisela

Članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji je važno kako za region tako i za Evropu, i politika proširenja mora ostati aktivna i realna, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i ministara vanjskih poslova Finske Peka Havista koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.
Objavljeno: 01. 10. 2019 - 11:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Politika proširenja je politika strateške vizije, a ne samo administrativnih procedura. Crna Gora je u procesu reformi kako bi ojačala institucije i svoju sposobnost kvalitetnog upravljanja resursima. U EU želimo kada za nju budemo spremni jer ćemo na taj način biti nova vrijednost Uniji“, kazao je Marković.

Ministar Havisto je istakao podršku Finske daljoj evropskoj perspektivi i integraciji Crne Gore, ali i ostalih država Zapadnog Balkana. On je istakao odlične bilateralne odnose dvije zemlje, a sagovornici su se saglasili o važnosti daljeg jačanja ekonomske saradnje, posebno u oblastima energetike i turizma.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti nastavka reformi u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te slobode medija, u kojima Crna Gora postize dobre rezultate.

Predsjednik Marković i ministar Havisto su razmijenili mišljenja i o situaciji u regionu, ali i globalnim izazovima na polju bezbjednosti.

Finskog ministra je odvojeno primio šef crnogorske diplomatije Srdjan Darmanović. 

Komentari: 0

Novi komentar